2 Ιουν 2011

Πόσο εγγυημένες είναι οι καταθέσεις

Δεν κινδυνεύουν τα ποσά μέχρι 100.000 ευρώ, σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ηρεμία μετά την... καταιγίδα της προηγούμενης εβδομάδας επικράτησε χθες στα γκισέ των τραπεζών, καθώς μετριάστηκε το κύμα των αναλήψεων που καταγράφηκε και που άγγιξε, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα 870.000.000 ευρώ.
Οι φόβοι των καταθετών, αν και... χαρακτηρίζονται φυσιολογικοί από τα τραπεζικά στελέχη, δεδομένων των αρνητικών ειδήσεων και της διαρκούς συζήτησης για χρεοκοπία και άλλα οικονομικά επεισόδια, εντούτοις κρίνονται αβάσιμοι. Υπογραμμίζουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια κάλυψης των καταθέσεων, αφενός γιατί οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να καλύψουν τις απαιτήσεις τους, αλλά και γιατί υπάρχει διασφάλιση έως και του ποσού των 100.000 ευρώ από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).
Υπενθυμίζεται ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση, στα τέλη του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, είχε αυξήσει το κατώτατο όριο εγγύησης των καταθέσεων από τα 20.000 στα 100.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο πλαφόν σήμερα έχει υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη. Συγκεκριμένα, με την οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν, το όριο αυτό έχει καταστεί υποχρεωτικό από τις 31 Δεκεμβρίου 2010 για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλογικά

Ειδικότερα, στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών, που έχουν δηλαδή ανοιχτεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση. Συνυπολογιζομένων έτσι και των λοιπών καταθέσεών του, καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, ένας καταθέτης μπορεί να έχει συνολικά 300.000 ευρώ καταθέσεις διάσπαρτες σε τρεις τράπεζες. Καλύπτεται μόνο για το ποσό των 100.000 ευρώ. Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο, τέλος ή εισφορά. Στο σκέλος κάλυψης καταθέσεων του ΤΕΚΕ συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εξαιρείται, καθώς εποπτεύεται απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών.
Πέρα από τις εγγυήσεις για την κάλυψη των καταθετών, τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι οι εκροές καταθέσεων δημιουργούν ουσιαστικό πρόβλημα ρευστότητας, δηλαδή καθιστούν πιο δύσκολες τις δανειοδοτήσεις και τις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών, πλήττοντας έτσι το σύνολο της οικονομίας.
Ήδη στα τέλη του 2010 οι συνολικές καταθέσεις μειώθηκαν στα 237,7 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο του 2011 είχαν υποχωρήσει περίπου στα 199 δισ. ευρώ. Η υποχώρηση φαίνεται ότι συνεχίζεται με βραδύτερο ρυθμό και το δίμηνο Απρίλιος - Μάιος. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι οι εκροές καταθέσεων φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και το υπόλοιπο διάστημα, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καταναλώνουν το «λίπος» που είχαν συγκεντρώσει τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να καλύψουν ανάγκες. Κοινώς, τρώνε από τα έτοιμα.

της Πέννυς Κούτρα, από την εφημερίδα "Δημοκρατία",  31/5/2011