2 Ιουν 2011

Έξοδος εξπρές για 250.000 από τα "βαρέα και ανθυγιεινά"!..

Έξοδο με "συνοπτικές διαδικασίες" από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα φέρνει για 250.000 εργαζόμενους το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής η οποία ήδη, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο "Α.Τ.", έχει καταλήξει στην αξιολόγηση για το 1/3 των ειδικοτήτων.
Οι περισσότερες βγαίνουν έξω από τη νέα λίστα, ενώ μόλις ένα 10% από τα νέα αιτήματα (130 συνολικά) έχει πιθανότητες να ενταχθεί σε καθεστώς βαρέων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Α.Τ.", αρνητικές εισηγήσεις διατυπώνονται:

* Για τις καθαρίστριες του Δημοσίου, που έχουν βαρέα ένσημα.

* Για ειδικότητες με γκρίζα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας όπως των αυτοκινητιστών, των οδηγών φορτηγών, των νυχτοφυλάκων, των υπαλλήλων σε εταιρείες φύλαξης κ.ά., ενώ βέβαιη είναι η έξοδος για ειδικότητες όπως:

1. Υπάλληλοι γραφείου όλων των εργοστασίων, εργοταξίων, χημικών και φαρμακευτικών εταιρειών.
2. Χειρουργοί.
3. Σερβιτόροι.
4. Κομμωτές.
5. Αεροσυνοδοί, υπάλληλοι πίστας αεροδρομίων, καμαριέρες κ.ά.

Θετικές εισηγήσεις από μέλη της επιτροπής υπάρχουν για τις εξής ειδικότητες:

* Οδηγοί των αστικών συγκοινωνιών (ΕΘΕΛ, ΤΡΑΜ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ).
* Εργαζόμενοι σε υπόγειες στοές (λιγνιτωρυχεία ΔΕΗ).
* Οικοδόμοι.
* Νοσηλευτικό προσωπικό.

Η νέα λίστα θα είναι υποχρεωτική για όλα τα ταμεία, που σημαίνει ότι επεκτείνεται και στα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (σήμερα είναι μόνο στο ΙΚΑ) με την πρόβλεψη για επιβολή ειδικής εισφοράς σε όσους το επιθυμούν.
Όσοι βγουν από τη νέα λίστα, μπορούν να διατηρήσουν το ίδιο καθεστώς (πρόωρη έξοδος ως και 7 χρόνια νωρίτερα) εφόσον συμπληρώνουν 4.500 ένσημα εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα, ως το 2015.
Στόχος του υπουργείου είναι να "ξεφορτωθεί" όσο περισσότερους από τους παλιούς ασφαλισμένους στα βαρέα, και εξετάζεται να θεσπιστεί ένας αναλογικός συντελεστής προσαύξησης του χρόνου που έχει διανυθεί σε βαρέα επαγγέλματα. Για παράδειγμα, όπως αποκάλυψε στον "Α.Τ." ο πρόεδρος της Επιτροπής Θοδ. Κωνσταντινίδης θα μπορούσε να προβλεφθεί μια αναλογικότητα ώστε να πριμοδοτηθούν με διπλά συντάξιμα έτη (σ.σ.: έναντι εξαγοράς) όσοι εξαιρεθούν από τα βαρέα ενώ έχουν ήδη μια 5ετία στο καθεστώς.
Βασικό κριτήριο για τη νέα λίστα, θα είναι -όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης- το προσδόκιμο επιβίωσης, όχι από το έτος γέννησης, αλλά από το 65ο έτος και άνω. Αυτό σημαίνει ότι για τον αποχαρακτηρισμό ενός επαγγέλματος λαμβάνεται υπόψη πόσο χρόνο ζωής έχει ένας συνταξιούχος από τη στιγμή που περνάει το 65ο έτος. Σήμερα το προσδόκιμο ζωής (από το έτος γέννησης) είναι κατά μέσο όρο 77 έτη για τους άντρες και 78 για τις γυναίκες και έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 5 έτη. Με βάση το προσδόκιμο ζωής όμως μετά το 65ο έτος υπάρχει αύξηση κατά 2,5 έτη.
Με αυτό το κριτήριο, η λίστα θα είναι πιο "επιεικής" για όσους ασκούν πραγματικά βαριά και επικίνδυνη εργασία, όπως λόγου χάρη οι εργάτες σε υπόγειες στοές.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Τα κριτήρια με βάση τα οποία η επιτροπή εξέτασε και γνωμοδότησε για την υπαγωγή εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα είναι:

* Εργασία σε βάρδιες (με νυκτερινό ωράριο τουλάχιστο δύο φορές την εβδομάδα που περιλαμβάνει εργασία τουλάχιστο 5 ωρών μεταξύ 10 το βράδυ έως 6 το πρωί).

* Εργασία σε ύψος, σε βάθος (και υποθαλάσσια), καθώς και σε περιορισμένο χώρο, εργασία εκτός στεγασμένου χώρου.

* Εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε εύρος διακύμανσης θερμοκρασίας.

* Τεκμηριωμένη έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες στον χώρο εργασίας, με έμφαση σε καρκινογόνα και βιολογικούς παράγοντες.

* Κατανάλωση άνω των 2.000 θερμίδων για άνδρες και 1.500 θερμίδων για γυναίκες κατά τη διάρκεια του οκταώρου εργασίας (εργώδης χειρωνακτική εργασία, χειρωνακτική διακίνηση φορτίων).

* Επιστασία και επόπτευση εργασίας.

* Εργασιακό άγχος.

* Επίπεδο σπουδών, μορφωτικό επίπεδο (γνώση, κατάρτιση, μόρφωση, εξειδίκευση, μη χειρώνακτες), μορφωτικό επίπεδο εργαζομένων ιδίως επιστημόνων ως παράγοντας γνώσης του κινδύνου και σωστής λήψης μέτρων αποφυγής του.

του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 2/6/2011