2 Ιουν 2011

Μισθός 592 ευρώ και με 10 ώρες εργασίας!

Διευκρινίσεις για να δικαιολογήσει τη μείωση του βασικού μισθού από τα 740 ευρώ στα 592 ευρώ (-20%) καθώς και για τις 9ετείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου με ωράρια λάστιχο, έδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή τα συνδικάτα προχωρούν σε δυο 24ωρες απεργίες: Στις 9 Ιουνίου (ΔΕΚΟ), και στις 15 Ιουνίου -από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ- σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το Σάββατο 4 Ιουνίου πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Στην ανακοίνωσή του όσον αφορά το υπουργείο επισημαίνει ότι με τις αλλαγές (σ.σ: το νέο εργασιακό μνημόνιο) θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Στην πράξη περιορίζεται το κόστος εργασίας με μειωμένους μισθούς και με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις.
Οι όροι λειτουργίας του νέου εργασιακού μοντέλου είναι:

1. Μείωση μισθού έως 20% για πρόσληψη νέων από 18 έως 25 ετών με συμβάσεις ως και 24 μήνες. Οι εργοδότες δεν θα πρέπει να έχουν απολύσει προσωπικό τους τελευταίους τρεις μήνες αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια της ισχύος αυτών των συμβάσεων.

2. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου ως και 9 έτη: Σε περίπτωση που είτε ξεπεράσουν τα τρία έτη, είτε τις τρεις ανανεώσεις, τότε θεωρείται ότι ο εργαζόμενος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σύμβασή του μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.

3. Διευθέτηση χρόνου εργασίας: Προτείνεται, ανάλογα με τις απαιτήσεις της περιόδου και τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, η αυξομείωση των ωρών απασχόλησης από 8ωρο σε 10ωρο για έξι μήνες και από 8ωρο σε 6ωρο για άλλο ένα εξάμηνο ακόμη και με συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων.

του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 2/6/2011