4 Ιουν 2016

Π.Α.ΜΕ.: Τα βάρβαρα μέτρα ήρθαν για να μείνουν

Το ΠΑΜΕ Αχαΐας σε ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής: Ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό χτυπά συνολικά εργαζόμενους,συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα, βιοτέχνες, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκια, επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, γιατρούς, δημοσιογράφους.
Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας συνεχίζουν και δηλώνουν ότι  «δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και «ότι θα υπάρξει μία αναπροσαρμογή στις επικουρικές, που θα αφορά λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων».

«Εξασφαλίσαμε ότι, όποιοι έχουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, που σήμερα είναι, δυστυχώς, η μεγάλη πλειονότητα, αυτοί θα πάρουν με το δικό μας νόμο καλύτερη σύνταξη από αυτή που θα έπαιρναν" δηλώνουν με θράσος.
Η παράθεση του πίνακα αποδεικνύει το μεγάλο ψέμα ,φανερώνει ότι το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης είναι μικρότερο από αυτό πού αυτό πού δίνονταν με το παλιό σύστημα έως 28%.
Το ΠΑΜΕ Αχαΐας για τις ανατροπές που έφερε ο νόμος-λαιμητόμος της κυβέρνησηςΤο ΠΑΜΕ Αχαΐας για τις ανατροπές που έφερε ο νόμος-λαιμητόμος της κυβέρνησης
Η απώλεια είναι μεγαλύτερη όσο αυξάνεται ο συντάξιμος μισθός
Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι περικοπές και η αύξηση των εισφορών,  για την τετραετία 2016 - 2019, ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.
Οι απώλειες από τις περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, ανέρχονται στα 6,016 δισ. ευρώ, ενώ οι πρόσθετες εισφορές στα 2,218δις ευρώ. Μόνο οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις στην τετραετία θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων τα 800 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, από τους μισθωτούς και με την αύξηση των εισφορών για το ΕΤΕΑ, η κυβέρνηση θα αποσπάσει το ποσό των 1,251 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω προστίθενται σε αυτά που πλήρωσαν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι τα προηγούμενα χρόνια.
Μετά την καλοκαιρινή αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια σε βάρος κατοχυρωμένων και θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ο νόμος-λαιμητόμος τσακίζει ότι έχει απομείνει όρθιο από τα ασφαλιστικά δικαιώματα, με πρόσθετες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και πολύ περισσότερο, στις νέες.
Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος λαιμητόμος θίγει τους πάντες και διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην Ασφάλιση, όπου η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας περιορίζεται δραστικά, ανοίγοντας το δρόμο για να κυριαρχήσουν τα κοράκια της ιδιωτικής Ασφάλισης και να μετατραπεί η Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση. Ενώ μέχρι τώρα υπήρχε τυπική εγγύηση για την κύρια σύνταξη, τώρα θα χρηματοδοτείται μέσα από τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων μόνο η «εθνική» σύνταξη. Η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 2012 και αποφασίστηκε και νέα μείωση για το επόμενο διάστημα.
Ενταφιάστηκε οριστικά η 13η και 14η σύνταξη. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι στο εξής οι συντάξεις θα δίνονται ανά μήνα. Αυτό παγιώνει την απώλεια δύο συντάξεων για όλους, ακόμα και για αυτούς πού παίρνουν την πιο χαμηλή σύνταξη, δηλαδή μείωση 14% μόνο από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.
Μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων έχουμε προσπάθεια κατάργησης της  απόφασης του ΣτΕ που ακύρωσε τις μειώσεις στις συντάξεις το 2012. Ο νέος-νόμος τσιμεντάρει τους αντίστοιχους αντιασφαλιστικούς νόμους της Ν.Δ,ΠΑΣΟΚ κλπ, που μείωσαν τις συντάξεις 11 φορές.
1)  Οι μειώσεις στις νέες συντάξεις
Με το νέο τρόπο υπολογισμού, εφαρμόζεται και μεταβάλλεται προς το χειρότερο ο αντιασφαλιστικός νόμος 3863/2010 (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη), ανοίγοντας  πόρτες και παράθυρα για τα συστήματα ιδιωτικής ασφάλισης. Οι συντάξεις , θα είναι μειωμένες,γιατί:
Τα μικρότερα ποσοστά αναπληρωσης θα υπολογίζονται σε πολύ μικρότερες συντάξιμες αποδοχές, αφού αυτές πλέον θα είναι οι συντάξιμες αποδοχές ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της καλύτερης πενταετίας της τελευταίας δεκαετίας (π.χ. ΙΚΑ), ή  διετίας ή του τελευταίου μισθού που ίσχυε μέχρι πριν το νέο νόμο. 
Όσοι αποχωρήσουν από εδώ και στο εξής θα παίρνουν εθνική σύνταξη 384 ευρώ μετά τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης σε ηλικία 67 ετών και ανταποδοτική που θα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα κατ' έτος νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Αν κάποιος είχε με τον παλιό τρόπο συντάξιμες αποδοχές 1000 ευρώ, τώρα με όλο τον ασφαλιστικό βίο θα είναι 750 ευρώ.
Το 2016, ο υπολογισμός του ανταποδοτικού σκέλους των συντάξεων θα γίνεται με βάση τον μέσο μηνιαίο μισθό-εισόδημα από το 2002, ενώ για τα υπόλοιπα έτη η περίοδος αυτή θα αυξάνεται κατά ένα έτος ετησίως, και τελικά θα λαμβάνεται πλέον υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.
Μεγάλες θα είναι οι μειώσεις στο Δημόσιο με τη  μείωση μισθών, στον ιδιωτικό τομέα με τις  μεγάλες μειώσεις τα χρόνια της κρίσης, με τους «κουτσουρεμένους» μισθούς, ανεργία, μερική απασχόληση, στους αυτοαπασχολούμενους πού δεν μπορούσαν να πληρώσουν η μείωσαν την ασφαλιστική κλάση, με το ύψος των συντάξεων να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο. Στο Δημόσιο έπειτα από 40 χρόνια εργασίας «οι μειώσεις θα είναι από 29% για την κατηγορία ΥΕ έως 35% για την κατηγορία ΠΕ. 
Ο μέσος όρος των νέων συντάξεων πέφτει στα 600-700 ευρώ ακόμη και για 40 χρόνια εργασίας και σχεδόν εξαφανίζονται  οι συντάξεις πάνω από τα  1000 ευρώ. Το άθροισμα και των δύο τμημάτων της κύριας σύνταξης οδηγεί σε ποσά όχι μόνο μικρότερα σε σύγκριση με το ισχύον σύστημα, αλλά στην κυριολεξία σε συντάξεις πείνας.
Σύμφωνα με όσα  προβλέπει ο νόμος για τους ασφαλισμένους των Ταμείων, όσοι αποχωρήσουν εντός του 2016 θα λάβουν το μισό της προσωπικής διαφοράς, σε περίπτωση που το ποσό της σύνταξης, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, υπολείπεται κατά ποσοστό άνω του 20% τού ποσού που θα λάμβαναν σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε έως τις 31.12/2014. Όσοι καταθέσουν αίτηση το 2017 θα λάβουν το 1/3 της προσωπικής τους διαφοράς και εκείνοι που θα όσοι αποχωρήσουν εντός του 2016 καταθέσουν το 2018, το 1/4 αυτής.Η εφαρμογή της” προσωπικής διαφοράς” θα ισχύσει μόνο όμως για αυτούς που θα αποχωρήσουν μέχρι και το 2018.Ετσι από 1-1-2019,εάν με το νέο τρόπο είναι μειωμένες και πάνω από 25% σε σχέση με το παλιό, τότε θα μειώνονται αμέσως με αυτό το ποσοστό.
Όσοι αποχωρήσουν εντός της τριετίας 2016-2018 σε περίπτωση που το ποσό της σύνταξης, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, υπολείπεται κατά ποσοστό έως 20% δεν θα λάβουν κανένα ποσό σαν προσωπική διαφορά και η σύνταξη που θα πάρουν θα είναι μειωμένη έως 20%. Αυτές οι μειώσεις θα επιβληθούν ατόφιες. Αυτό ισχύει για όλους (Δημόσιο-Ιδιωτικό).
Μεγάλες απώλειες από 1/7/2016  θα υποστούν οι ένστολοι, που υπολογίζαν μέχρι τώρα τη σύνταξή τους με βάση το τελευταίο μισθό. Η σύνταξη θα υπολογίζεται πλέον με βάση το μέσο όρο αποδοχών από το 2002 και μετά. Μεγάλες μειώσεις επιβάλλονται στους γιατρούς του ΕΣΥ και στους πανεπιστημιακούς, διότι η σύνταξή τους δε θα υπολογίζεται πια με βάση τον τελευταίο μισθό και τα επιδόματα. Όσοι λάμβαναν τουλάχιστον δύο συντάξεις θα έχουν επιπλέον απώλειες καθώς σύμφωνα με τον νόμο σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων χορηγείται μία εθνική σύνταξη π.χ. γιατροί, νομικοί και μηχανικοί του δημοσίου.
2)Επικουρική σύνταξη
Οι περικοπές στις επικουρικές αφορούν  τις νέες αλλά και τις  καταβαλλόμενες, οι οποίες πολύ σύντομα θα πρέπει να επανυπολογιστούν, προκειμένου να "κοπεί" η προσωπική διαφορά που στο σύνολο των εισοδημάτων από συντάξεις, υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ μεικτά (1170 καθαρά), ενώ εντός έξι μηνών θα εκδοθεί και ενιαίος κανονισμός για τις παροχές. Αυξάνονται οι  εισφορές για  την επικουρική ασφάλιση κατά 1% το 2016-2018 και κατά 0,5% το 2019-2021 με 1,25 δις απώλειες για την περίοδο 2016-2019.
Εκτός του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών υπάρχει πλέον πολύ χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος, ενώ ουσιαστικά εφαρμόζεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Έτσι ενώ μέχρι τώρα με 4500 ημέρες ασφάλισης και με συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ με το ισχύον σύστημα, ένας συνταξιούχος έπαιρνε επικουρική σύνταξη 120 ευρώ, τώρα ακόμα κι αν αφήσουμε τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές η επικουρική φτάνει στα 40ευρώ δηλαδή μειώνεται κατά 70%.
Είτε μέσω των περικοπών είτε μέσα από το νέο καθεστώς του ΕΤΕΑ, οδηγούμαστε σε δραστική συρρίκνωση ως και εξάλειψη των επικουρικών συντάξεων, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων (μορφή ιδιωτικής ασφάλισης), για την οποία κόπτονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι.
Για τις νέες γενιές ασφαλισμένων, που θα συνταξιοδοτηθούν μετά από κάποια χρόνια, στην πρόταση της κυβέρνησης για το τμήμα του χρόνου ασφάλισης μετά την 1/1/2015, προβλέπεται να  υπολογίζεται με βάση τις ατομικές μερίδες, χωρίς καθορισμένο ποσοστό αναπλήρωσης, με βάση τα δημογραφικά δεδομένα, τα οποία θα στηρίζονται σε αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας, το ύψος των υποχρεώσεων του Ταμείου δηλ. κανείς δεν θα ξέρει αν και τι θα πάρει.
3)Για το ΕΚΑΣ
Για το ΕΚΑΣ με αρχή το 2016 θα αποκλειστεί ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων. Τα επόμενα χρόνια, και πιο πολλοί το 2017 θα αποκλείονται κλιμακωτά ολοένα και περισσότεροι, μέχρι το ΕΚΑΣ να καταργηθεί εντελώς στα τέλη του 2019. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 370.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος έως και 35% στο εισόδημα τους, περίπου κατά 193 ευρώ. Οι απώλειες από την σφαγή του ΕΚΑΣ από  2016-2019 φτάνουν  τα 2,4 δις ευρώ.
H Κυβέρνηση με ψέματα και αλχημείες έκανε το μαύρο άσπρο  χαρακτηρίζοντας «δίκαιο» το νέο σύστημα, λέγοντας  προκλητικά ότι «προστατεύει τους πιο αδύναμους» ενώ αναφερόμενη στο ΕΚΑΣ που καταργεί σταδιακά και ζητάει πίσω και συντάξεις, υπόσχεται πως «το 2018, θα δοθεί ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό πού χάνεται», ενώ μέχρι την κατάθεση του νόμου έλεγε ότι το ΕΚΑΣ θα καλύπτεται από την «εθνική σύνταξη».
Μετά την αποκάλυψη του ψέματος αναζωπυρώθηκε η συζήτηση γύρω από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως ισοδύναμο στην απώλεια του ΕΚΑΣ. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δίνεται σε ελάχιστες περιπτώσεις, με όρους και προϋποθέσεις. Σήμερα το ποσό αυτό είναι 4,800 ευρώ ετησίως για μια τετραμελή οικογένεια.
Είναι γνωστό ότι για τους πιο αδύνατους οικονομικά, που έπαιρναν ΕΚΑΣ κύρια και επικουρική το συνολικό ποσό τους έφτανε στα 720 ευρώ, ενώ σήμερα με 15ετία και 600 ευρώ αθροιστικά από κύρια και επικουρική θα φτάνει στα 455 ευρώ. Aκόμη πιο μεγάλες θα είναι οι απώλειες για όσους έχουν 15ετία και 500 ή 400 ευρώ.
4)Για την 15ετία
Με το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα καταργήθηκε στην ουσία η κατώτερη σύνταξη, τόσο για την κύρια, όσο και για την επικουρική.
Στην περίπτωση 15ετίας, με το παλιό σύστημα η κατώτερη σύνταξη ήταν 486 ευρώ. Με το νέο νόμο και με μέσο συντάξιμο μισθό σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο τα 600 ευρώ, το ανταποδοτικό διαμορφώνεται μόλις στα 69,3 ευρώ και μαζί με την «εθνική» των 345,60 ευρώ, θα είναι μόλις 414,90 ευρώ σύνταξη μεικτά. Δηλαδή, οι δικαιούχοι σύνταξης με 15ετία θα χάνουν στο εξής και 71,10 ευρώ επιπλέον, δηλαδή μείωση 14,63%. Με το νέο σύστημα ανοίγει ταυτόχρονα διάπλατα η πόρτα για κατάργηση της 15ετίας.
Σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα που αναφέρει ψευδώς πως κόβει δήθεν από τα υψηλά πορτοφόλια, στο κέντρο της επίθεσης μπαίνουν οι νέοι εργαζόμενοι, οι άνεργοι.
Με την ανεργία ριζωμένη στο 25%, με τη μαύρη εργασία σε υψηλά επίπεδα του 25%, με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, ο σημερινός 20άρης, 30άρης θα έχει πολύ μικρό ποσοστό ανταποδοτικής σύνταξης (τα πρώτα 15 χρόνια είναι με συντελεστή 0,77% δηλαδή 11,55%). Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι καταδικασμένος σε αυτές τις μορφές απασχόλησης, μέχρι τα 67 έτη.
Ολόκληρη η «εθνική» σύνταξη των 384 ευρώ θα δίνεται πλέον μόνο στην περίπτωση της 20ετίας. Για κάθε ένα έτος λιγότερο από τα 20 μέχρι και τα 15 χρόνια ασφάλισης, ο συνταξιούχος θα χάνει 2% από την «εθνική» σύνταξη των 384 ευρώ. Η «εθνική» σύνταξη για  15ετία, θα είναι 345,60 ευρώ.
Η μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών με συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ θα είναι 249 ευρώ, ενώ έως τώρα ήταν 340. Όποιος εργαζόμενος θέλει να βγει με  20 χρόνια στα 62 έτη, όπως για πολλές κατηγορίες ίσχυε ως σήμερα, θα δέχεται ποινή 40%, δηλαδή θα μειώνεται απευθείας η εθνική σύνταξή του, στα 230 ευρώ.
5)Αναπηρικές
Για τις αναπηρικές συντάξεις υπάρχουν νέες σημαντικές μειώσεις. Πχ για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% έως και 79,9%, προβλέπεται χορήγηση του 75% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 288 ευρώ! Με ποσοστό από 50% έως και 66,99%, προβλέπεται εθνική σύνταξη στο 50% αυτής, δηλαδή 192 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα είναι η αναλογική σύνταξη εφόσον υπάρχει. Δηλαδή, αν κάποιος εργαζόμενος που έχει συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ και έχει εργατικό ατύχημα ή μείνει ανάπηρος και είναι ανίκανος για εργασία μετά από 15 χρόνια δουλειάς με ποσοστό αναπηρίας 66,99%, η σύνταξή του μετατρέπεται σε προνοιακό επίδομα, δηλαδή θα παίρνει 192 ευρώ για εθνική και 69 ευρώ ανταποδοτική, σύνολο 261 ευρώ. Οι ασφαλισμένοι που είχαν την ατυχία δηλαδή να περιέλθουν σε κατάσταση αναπηρίας και που θα έπρεπε να επιβάλλεται η ακόμα μεγαλύτερη προστασία εκ μέρους του κράτους, τιμωρούνται κι από πάνω, διότι έχασαν την ικανότητά τους για εργασία. Αναμένεται να υπάρξει νέος κανονισμός. Ο στόχος είναι  χαράτσι σε βάρος των προνοιακών επιδομάτων στα 900 εκατομμύρια ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) σε ετήσια βάση  για την αντιμετώπιση τής ακραίας φτώχειας και η εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» με μέτρα ψηφισμένα στο τρίτο μνημόνιο.
6)Αύξηση εισφορών
Επιβάλλονται αυξημένες εισφορές στο 20% του φορολογητέου εισοδήματος με απώλεια 400εκατ ευρώ για τη περίοδο 2017-2019 για ελεύθερους επαγγελματίες και 450εκατ ευρώ για αγρότες, σε αρκετά μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, πέρα των ελιγμών της κυβέρνησης για «μεταβατική περίοδο» με χαμηλότερες εισφορές.
Μεγάλες θα είναι οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», σε όσους έχουν παράλληλη απασχόληση ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, καθώς υποχρεώνονται από την ψήφιση του νόμου να καταβάλλουν διπλή εισφορά. Συνδυαζόμενες δε αυτές οι αυξήσεις με τους νέους-υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ), διαμορφώνεται μια κατάσταση εκρηκτική για μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εργαζόμενους με μπλοκάκι, δημοσιογράφους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Έτσι οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες θα γίνονται υπάλληλοι μεγάλων εταιρειών σε κάθε κλάδο, όσοι βέβαια βρίσκουν δουλειά και χωρίς βέβαια να αγγίζουμε τους όρους εργασίας. Εκτοπίζονται βίαια χιλιάδες φτωχοί αγρότες, χιλιάδες επαγγελματίες, που δε θα αντέξουν και που τη θέση τους θα καλύψουν οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα δουν και το εισόδημά τους να μειώνεται, καθώς οι εισφορές για την κύρια σύνταξη θα επιβάλλονται σε όλα τα εισοδήματα και όχι  όπως ισχύε ως σήμερα.
Για τους αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, οι εισφορές θα αυξηθούν από την 1/1/2017 για όσους θα δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 1.000 ευρώ έως 1.800 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την κατηγορία και τα ποσά των ασφαλίστρων που καταβάλλουν σήμερα. Για τον περιορισμό της αύξησης προβλέπονται για μεν τους επιστήμονες έκπτωση από την 1/1/2017 έως 31/12/2020 ύψους 50% για εισόδημα από 7,033, 01 ευρώ έως 13.000 ευρώ (η έκπτωση θα μειώνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος έως τις 58.000 ευρώ) για δε τους νέους επιστήμονες και αποφοίτους ανώτατων σχολών μεταβατική περίοδος (θα καταβάλλουν το 14% τα πρώτα 2 έτη, το 17% τα επόμενα 3 έτη, με υποχρέωση να επιστρέψουν τη διαφορά αν έχουν καθαρό φορολογητέο κέρδος άνω των 18.000 ευρώ και πάντως πριν συμπληρώσουν 15ετία. Το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα, στο  οποίο θα υπολογίζονται τα ασφάλιστρα, θα είναι τα 410,20 ευρώ για αγρότες και νέους και τα 5.860 ευρώ, το ανώτατο.
Για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ  αυξάνονται αναδρομικά από την 1/7/2015 έως τις 31/12/2016 οι εισφορές στον κλάδο της σύνταξης και θα καταβάλλουν το 10% αντί του 7% επί των ασφαλιστικών κατηγοριών και για ασθένεια το 3,61% από φέτος. Από το 2017 οι εισφορές των 620.000 ασφαλισμένων στον ΟΓΑ αγροτών συνδέονται με το εισόδημα και αυξάνονται σταδιακά, μέχρι το 2022.Το 2017 οι αγρότες θα πληρώσουν το 18,73% του εισοδήματός τους σε εισφορές (14% για σύνταξη και 4,73% για υγεία), το 2018 θα καταβάλουν το 21,84% (16% για σύνταξη και 5,84% για υγεία), το 2019 θα πληρώσουν το 24,95% (18% για σύνταξη και 6,95% για υγεία), το 2020 το 25,95% (19% για σύνταξη και 6,95% για υγεία) και το 2021 το 26,45% (19,5% για σύνταξη και 6,95% για υγεία).
Από το 2022 και μετά, οι αγρότες θα πληρώνουν όπως όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι, ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, 26,95% του εισοδήματός τους (20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία). Για τις νέες αγροτικές συντάξεις προβλέπεται μεταβατική περίοδος μέχρι και το 2030 και αυτές θα υπολογίζονται με μεικτό σύστημα δηλαδή ένα τμήμα με τον παλιό τρόπο και ένα δεύτερο τμήμα από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης
7)Ενοποίηση ταμείων
Προβλέπεται να εφαρμοστούν ενιαίες παροχές για όλους που θα καθοριστούν με Κανονισμό Παροχών που θα εκδοθεί μέχρι τις 31/12/2016 ύστερα από αναλογιστική μελέτη. Μέσω της ενοποίησης των Ταμείων  το αστικό κράτος θα βάλει χέρι στα αποθεματικά «υγειών» ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία θα γίνουν βορά και θα υποκαταστήσουν τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση.
8) Αυτόματοι κόφτες
Σύμφωνα με το άρθρο 14 από την 1.1.2017 και ανά τριετία, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή εκπονεί υποχρεωτικά αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες επικυρώνονται από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τη συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης ώστε να επιτευχθεί ο  στόχος να  μην αυξηθεί η δημόσια συνταξιοδοτική δαπάνης μέχρι το 2060 πάνω από 2,5% σε σχέση με τα επίπεδά της το 2009.
Αναφέρει ότι ανακαθορίζονται οι συντάξεις  με ειδικό νόμο με στόχο τη διασφάλιση της «μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος». Είναι μια πιο καμουφλαρισμένη αναφορά για τους μηχανισμούς ρύθμισης, τους κόφτες των συντάξεων. Αντίστοιχα και για τις επικουρικές συντάξεις αναφέρεται πως σε περίπτωση ελλειμμάτων λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης.
Με το τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μια βδομάδα μετά γενικεύεται ο κόφτης και αγγίζει τους κωδικούς μισθών-συντάξεων. 
Ο κόφτης θα ενεργοποιείται με Προεδρικό Διάταγμα, που θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών, εφόσον διαπιστώνεται απόκλιση είτε έναντι των δημοσιονομικών στόχων είτε έναντι των προβλέψεων για το ΑΕΠ.  
Οι περικοπές αρχικά δε θα είναι οριζόντιες, καθώς στο Διάταγμα θα περιγράφονται κωδικοί και το βάθος του «κόφτη», από τον οποίο τελικά θα εξαιρούνται μόνο πολύ «ευαίσθητες» δαπάνες ήτοι για την Υγεία, την Εθνική Ασφάλεια, καθώς και μια σειρά κοινωνικών επιδομάτων. 
Αν όμως το Π.Δ. δεν εκδοθεί ως τις 31 Μαΐου, τότε οι περικοπές θα είναι οριζόντιες. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον ως και το 2020, προκειμένου όπως αναφέρεται να διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της περιόδου 2017- 2019.  
Άλλα μέτρα
1) Προβλέπεται αναδρομική μείωση των από 1/1/2016, στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων για 280.000 συνταξιούχους με απώλειες 830 εκ ευρώ την περίοδο 2016-2019, και στα εκκρεμή εφάπαξ με  νέο τρόπο υπολογισμού με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, μικρότερα 12-15% αρχικά και πιο μειωμένα στη συνέχεια.
2) Οι συντάξεις χηρείας (θανάτου) θα δίνονται μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους ενώ,  δίνονται μόνο για τρία χρόνια για όσους είναι  52 ετών.
3) Εάν κάποιος συνταξιούχος πιάσει δουλειά και ασφαλιστεί στον  ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, μειώνονται 60% για όσο διάστημα ο συνταξιούχος συνεχίζει να απασχολείται.  
4) Μέσω του αντικειμενικού προσδιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών ίσως ανοίγουν το δρόμο για την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. 
5) Καταργήθηκε το επίδομα συζύγου στις συντάξεις και γίνονται μεγάλες  περικοπές στο επίδομα τέκνων.
6)Ακριβαίνει η εξαγορά πλασματικών χρόνων. 
7)Μέχρι 31.12.2018, το ανώτατο όριο καταβολής ατομικής μηνιαίας σύνταξης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, καθαρά  1800. Εάν υπάρχουν δύο συντάξεις,  δεν μπορεί να ξεπερνούν  τα 3.000 ευρώ. 
8)Οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
9)Ειδικά για τους δημοσιογράφους και τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, καταργείται ο πόρος του αγγελιόσημου (από  1-8-2016), με μικρή μεταβατική περίοδο.