29 Ιουν 2018

Απαλλαγές οφειλών ΟΤΑ για σχολικούς φύλακες – Η διάταξη

Στο πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εργασίας
Βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες καταλογίστηκαν σε ΟΤΑ σε συνέχεια δικαστικών αποφάσεων, που έκριναν ότι απασχολούμενοι σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας Σχολικοί Φύλακες υπάγονται στην πλήρη ασφάλιση των Φορέων απαλλάσσονται των επιβληθέντων πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων.
Αυτό ορίζει διάταξη που περιλαμβάνεται ως Άρθρο 4 στο πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εργασίας «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, το Άρθρο επιλύει το ζήτημα που είχε ανακύψει σχετικά με την ασφάλιση των Σχολικών Φυλάκων, οι οποίοι είχαν προσληφθεί στους Δήμους με προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και υπάγονταν, “βάσει νομοθετικών διατάξεων, στην ασφάλιση του κλάδου παροχών ασθένειας σε είδος και κατά του κινδύνου ατυχήματος του τ. ΙΚΑ. Ωστόσο, έπειτα από αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις, κρίθηκε πως οι Σχολικοί Φύλακες θα έπρεπε να υπάγονται στην πλήρη ασφάλιση του τ.ΙΚΑ.
Μετά την έκδοση των εν λόγω δικαστικών αποφάσεων, οι Δήμοι έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν ένα απρόβλεπτο οικονομικό βάρος. Για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο να προβλεφθεί η υποχρέωση των Δήμων να καταβάλουν τις βασικές οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς τα επιβληθέντα πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις, καταλήγει η Έκθεση.
Τέλος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταγράφει πως η ρύθμιση προκαλεί απώλεια εσόδων επί των π/υ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, την οποία δεν προσδιορίζει (σελ.9, σημείο IV.1).