7 Οκτ 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ : Αντί για τους ανέργους ενισχύουν τη μεγαλοεργοδοσία

Ο ΟΑΕΔ μοιράζει δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις, ενώ οι άνεργοι αυξάνονται ραγδαία και μόλις το 1/3 παίρνει το πενιχρό επίδομα

Mε πρόσχημα τη διατήρηση θέσεων εργασίας η κυβέρνηση μέσω του ΟΑΕΔ προβαίνει σε νέα γενναία χρηματοδότηση της μεγαλοεργοδοσίας. Το ύψος της επιχορήγησης θα φτάσει σχεδόν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και περιλαμβάνει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή οι επιχειρήσεις θα βάλουν στα ταμεία τους ζεστό χρήμα από τις εισφορές των εργαζομένων (ΟΑΕΔ) οι οποίες θα έπρεπε να κατευθύνονται στα επιδόματα ανεργίας για την ανακούφιση των ανέργων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που επεξεργάζεται ο ΟΑΕΔ και αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες θα καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθούς από 1.300 έως και 2.000 ευρώ για 200.000 εργαζόμενους. Η διάρκεια της επιδότησης θα είναι 18 μήνες με μόνη υποχρέωση ο εργοδότης να απασχολήσει τον εργαζόμενο τους επόμενους έξι μήνες. Που σημαίνει ότι μετά από αυτούς τους έξι μήνες οι εργοδότες θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις ελεύθερα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, για κάθε επιδοτούμενη θέση ο εργοδότης για το ίδιο διάστημα θα πρέπει να διατηρήσει ακόμα μία θέση εργασίας.
Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών είτε μέσω του ΟΑΕΔ είτε μέσω του προϋπολογισμού είναι μια προσφιλής μέθοδος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ένα πάγιο εργαλείο ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Αναπαράγει στην πράξη την άποψη των βιομηχάνων περί υψηλού εργατικού κόστους, το οποίο πρέπει να μειωθεί. Αυτό ακριβώς υπηρετεί και το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Σήμερα η κυβέρνηση επικαλείται τη διατήρηση θέσεων εργασίας, στη φάση της ανάπτυξης επικαλούνταν τη δημιουργία νέων θέσεων, πάντα όμως το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: Φθηνότερα εργατικά χέρια για τις επιχειρήσεις και μάλιστα με λεφτά των εργαζομένων. Μόνο που η αύξηση της απασχόλησης δεν ήρθε και κάποιες θέσεις που δημιουργήθηκαν είχαν ημερομηνία λήξης όπως ακριβώς και τα προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό ο ΟΑΕΔ μετατράπηκε σε ένα μόνιμο εργαλείο ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου αντί να προστατεύει - έστω στοιχειωδώς - τους ανέργους.

Χαρίζουν φτηνά εργατικά χέρια
Μάλιστα το πρόγραμμα αυτό, έρχεται σε μια στιγμή που το επίδομα ανεργίας είναι παγωμένο στο εξευτελιστικό επίπεδο των 454 ευρώ και αυτό δίνεται μόλις στο 1/3 των επίσημα εγγεγραμμένων ανέργων. Έρχεται επίσης τρεις μόλις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου με τον οποίο αυξήθηκε το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων και μειώθηκε κατά 50% η αποζημίωση για τις απολύσεις, κάνοντάς τες ακόμα πιο εύκολες για τους εργοδότες.
Επιπλέον η κυβέρνηση προβάλλει τον ισχυρισμό ότι τα προγράμματα αυτά θα κατευθυνθούν κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ομως το γεγονός ότι η κατάταξη των «μικρομεσαίων» γίνεται μόνο σύμφωνα με τον αριθμό των εργαζομένων, χωρίς να υπολογίζεται αν αυτές οι επιχειρήσεις είναι εντάσεως εργασίας ή κεφαλαίου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος και η κερδοφορία τους, δείχνει ότι δεν τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι τουλάχιστον προκλητικό τη στιγμή που τα μονοπώλια - ελέω κυβερνητικής πολιτικής - πνίγουν δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους, όταν τους τσακίζουν με τη φορολογία, όταν οι τράπεζες τους στραγγίζουν, να εμφανίζονται και ως όψιμοι υπερασπιστές τους. Οταν, τέλος, πάνω από 300.000 μικρομεσαίοι ΕΒΕδες και αυτοαπασχολούμενοι, πολλοί από τους οποίους μπορούν ταυτόχρονα να απασχολούν και 2-3 εργαζόμενους, δεν μπορούν σήμερα να καταβάλουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές, οι οποίες κατά μέσο όρο ανέρχονται στα 2.600 ευρώ(!). Σε αυτούς η κυβέρνηση δε δίνει ούτε το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Για ποιες λοιπόν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενδιαφέρεται; Το μεγάλο πακέτο θα καταλήξει για άλλη μια φορά στους μεγάλους της αγοράς, εξασφαλίζοντας φτηνά εργατικά χέρια, ενισχύοντας έτσι την απρόσκοπτη κερδοφορία τους.
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 7/10/2010