7 Οκτ 2010

«Διαύγεια» στο Εθνικό Τυπογραφείο μέσω Διαδικτύου

Πριν από λίγες μέρες, την 1η Οκτωβρίου, το Δασονομείο Μυτιλήνης ενέκρινε την κοπή δύο πεύκων επειδή ακουμπούσαν σε καλώδια της ΔΕΗ. Τρεις μέρες αργότερα, η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του υπ. Παιδείας εξέδιδε απόφαση «για την πληρωμή της α΄ δόσης της εισφοράς της Ελλάδας για το έτος 2010 στον Διεθνή Οργανισμό CERN», ύψους... 8.101.422,59 ευρώ! Την ίδια μέρα, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την αγορά εξοπλισμού πληροφορικής για το γραφείο του γ. γ. εν όψει της διενέργειας των εκλογών κόστους 4.187 ευρώ, ενώ το Δασαρχείο Βέροιας ενέκρινε τη δαπάνη 24 ευρώ για την προμήθεια λιπαντικών για το ΚΥ 5928 αυτοκίνητο. Εν τω μεταξύ, ο γ. γ. της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Β. Μπρακουμάτσος δεν έκανε δεκτή την από 27/09 υποβληθείσα παραίτηση του προέδρου της Κοινότητας Οίας Γ. Χάλαρη... Η περιήγηση στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου et. diavgeia. gov. gr είναι μια βουτιά στα άδυτα του ελληνικού κράτους.
Το πρόγραμμα «Διαύγεια», που συντονίζει το υπουργείο Εσωτερικών και που τέθηκε σε ισχύ από 1ης Οκτωβρίου υποχρεώνει τα υπουργεία και τις περιφέρειες (σε πρώτη φάση) να αναρτούν τις αποφάσεις τους στο Iντερνετ με ζητούμενο, τι άλλο, μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια. (Για την ακρίβεια, οι αποφάσεις των φορέων δεν είναι εκτελέσιμες εάν δεν αναρτηθούν πρώτα στη Διαύγεια.) Ταυτόχρονα, όμως, ανοίγει κι ένα μεγάλο παράθυρο σε ό, τι συμβαίνει κάθε μέρα σε αυτό το δυσθεώρητο μόρφωμα που λέγεται κρατική μηχανή.
Και είναι πολλά. Μικρά και μεγάλα: από την έγκριση αποκατάστασης της ΙΜ Γκουβερνιώτισσας στη Χερσόνησο Ηρακλείου και την εκτύπωση καρτών και μπλοκ για τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού μέχρι τη σύσταση άμισθης Επιτροπής για τις προμήθειες του ΕΣΥ. «Αν είχε εφαρμοστεί νωρίτερα, πολλά από τα σκάνδαλα που έχουμε ζήσει θα είχαν τουλάχιστον σταματήσει», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε το Εθνικό Τυπογραφείο για να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Οπως τόνισε, η εφαρμογή του θα αναδείξει και τις όποιες αδυναμίες της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες δεν οφείλονται κατ’ ανάγκην στη διαφθορά, αλλά στην πολυνομία. Μακροπρόθεσμος στόχος, είπε, είναι η μετάβαση στην πλήρη ψηφιακή εποχή «ώστε να μη χρειάζεται χαρτί».

29 φορείς, 200 αποφάσεις

Προς το παρόν, με το πρόγραμμα είναι συνδεδεμένοι 29 φορείς, ενώ έως χθες είχαν αναρτηθεί πάνω από 200 υπουργικές αποφάσεις και πράξεις. Μεγαλύτερη «παραγωγή» έχουν τα υπ. Παιδείας (41) και Εσωτερικών (30), ενώ καμία ανάρτηση δεν έχουν ακόμα τα υπ. Εξωτερικών, Εργασίας και Θαλασσίων Υποθέσεων. Οταν το πρόγραμμα τεθεί σε πλήρη ισχύ, από 1/11/2010, θα συμμετέχουν 12.000 φορείς ΝΠΔΔ, όργανα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ανεξάρτητων και ρυθμιστικών αρχών και οι ΟΤΑ.

Φόρμα αναζήτησης

Βασικός πυλώνας της «Διαύγειας» είναι η δυνατότητα αναζήτησης αποφάσεων και πράξεων από τους πολίτες. Μέσω της ειδικής φόρμας αναζήτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίζουν και να «κατεβάζουν» τις πράξεις υπουργείων και φορέων, χρονολογικά, ανά κατηγορία ή με λέξεις–κλειδιά, με τις οποίες είναι καταχωρισμένη η κάθε πράξη.
Οι συντάκτες των πράξεων οφείλουν να τις χαρακτηρίσουν «αναρτητέες» και να τις διαβιβάσουν αμελλητί στην Ομάδα Διοίκησης Εργου που έχει συσταθεί σε κάθε φορέα συνδεδεμένο με το πρόγραμμα. Η παράβαση της υποχρέωσης για ανάρτηση στο Διαδίκτυο συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.
της Λίνας Γιάνναρου, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 7/10/2010