6 Οκτ 2010

Τρέχουν να προλάβουν κατάρρευση της απασχόλησης

Προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας για να μην καταρρεύσει η απασχόληση και να συγκρατηθεί το κύμα ανεργίας, μια που η κυβέρνηση περιμένει να εκτιναχθεί στο 14,6% το 2011 και στο 15% το 2012, θέτουν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ.
Το υπουργείο εκτιμά ότι θα ωφεληθούν περίπου 400.000 άνεργοι και εργαζόμενοι, με εύρεση εργασίας και διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.
Προηγουμένως (σ.σ. ώς τις 20 Οκτωβρίου) η κ. Κατσέλη θα έχει αποστείλει στην «τρόικα» το σχέδιο της υπουργικής απόφασης με την οποία θα ενσωματώνονται τελικά οι προβλέψεις του επικαιροποιημένου μνημονίου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τη μείωση του βασικού μισθού κάτω από τα 740 ευρώ για κλάδους και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν κίνδυνο λουκέτου λόγω πιστωτικής ασφυξίας και ζημιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΑΤ» η τρόικα είναι ανένδοτη στο να νομοθετηθεί με υπουργική απόφαση η υπερίσχυση των συμβάσεων - λάστιχο ανά επιχείρηση, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο (της 6ης Αυγούστου) και όχι ο νόμος 3845/10 της 5ης Μαϊου (το αρχικό μνημόνιο). Η στάση τους δεν κάμπτεται όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της αλληλογραφίας που ανταλλάσσουν με την κ. Κατσέλη, η οποία επιθυμεί και αντιπροτείνει να εφαρμοστεί το αρχικό μνημόνιο που προβλέπει ότι «στις επιχειρησιακές συμφωνίες επιτρέπεται η απόκλιση των όρων που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις». Είναι άλλο το να αποκλίνει μια σύμβαση σε επίπεδο επιχείρησης από τα όσα προβλέπει η κλαδική και άλλο το να υπερισχύουν των κλαδικών, οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Η δεύτερη περίπτωση σημαίνει κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ενώ στην πρώτη μπορούν να διατηρηθούν πλην εξαιρέσεων για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κίνδυνο να κλείσουν.
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 6/10/2010