Διάταξη με την οποία καταργείται η επιδότηση για την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας, την οποία λαμβάνουν όσοι υπάλληλοι του δημοσίου εργάζονται σε προβληματικές περιοχές της χώρας, θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.
Η κατάργηση προβλέπεται με τον δεύτερο εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής (ν. 4002/2011), που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο. Στόχος της κατάργησης της επιδότησης αυτής είναι να εξοικονομηθεί το ποσό των 6 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η ευνοϊκή για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους διάταξη που καταργείται προβλέπει ότι:
1) Η επιδότηση αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας καταβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι:
•τοποθετούνται σε υπηρεσία προβληματικής περιοχής
•μετατίθενται ή μετατάσσονται από υπηρεσία μη προβληματικής περιοχής σε υπηρεσία προβληματικής περιοχής
•μετατίθενται ή μετατάσσονται από υπηρεσία προβληματικής περιοχής σε υπηρεσία άλλης προβληματικής περιοχής.
2) Η επιδότηση φτάνει το 40% της αξίας του ακινήτου ή του κτίσματος σε περίπτωση ανέγερσης.
3) Προϋπόθεση για να λάβει ένας δημόσιος υπάλληλος τη συγκεκριμένη επιδότηση είναι να έχει συμπληρώσει πέντε έτη παραμονής σε μία από τις προβληματικές περιοχές της Ελλάδας, να δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει για ακόμα δέκα χρόνια στην ίδια περιοχή και να έχει προχωρήσει στην αγορά ή στην ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη συγκεκριμένη περιοχή.
Όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν από δω και πέρα, καθώς με εγκύκλιο που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης σε όλα τα υπουργεία, τίθεται σε ισχύ η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 24 του ν. 4002/2011, με την οποία προβλέπεται ότι παύει εφεξής η χορήγηση της επιδότησης αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας σε δημοσίους υπαλλήλους προβληματικών περιοχών.
Η καταβολή της επιδότησης διακόπτεται ανεξάρτητα από τον χρόνο τοποθέτησης, μετάθεσης ή μετάταξης του υπαλλήλου στην υπηρεσία της προβληματικής περιοχής όπου υπηρετεί.
πηγή : Εφημερίδα "Μακεδονία", 17/9/2011