Η πρώτη μορφή ΣΔΙΤ για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας, εγκαινιάζεται πιλοτικά από τον Οκτώβριο, με τη διάθεση προς τις ασφαλιστικές εταιρείες από το υπουργείο Υγείας 556 κλινών σε κρατικά νοσοκομεία.
Η δυνατότητα συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την αξιοποίηση κλινών του ΕΣΥ έχει θεσμοθετηθεί πριν από μια δεκαετία, χωρίς ωστόσο ποτέ να υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Η ενεργοποίηση του νόμου γίνεται υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούνται μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για αύξηση των εσόδων και περιστολή των εξόδων στον χώρο της δημόσιας υγείας. Ο έλεγχος των εξόδων αποτελεί εξίσου βασική προτεραιότητα και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, που καλούνται επίσης να περιορίσουν το αυξανόμενο κόστος υγείας.
Ο κλάδος ακολουθεί την πολιτική των συμφωνιών με τα μεγάλα νοσηλευτήρια της χώρας, κατοχυρώνοντας σημαντικές εκπτώσεις στα συνεργαζόμενα νοσοκομεία, στα οποία επιδιώκει άλλωστε να κατευθύνει και τους ασφαλισμένους του. Η πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή να θεσμοθετήσει κριτήρια και δείκτες βάσει των οποίων θα τιμολογούνται τα νοσοκομειακά προγράμματα έχει ωστόσο προκαλέσει πονοκέφαλο στον κλάδο, που καλείται να διαχειριστεί καλύτερα το κόστος του προκειμένου να μην επιβαρύνει τους ασφαλισμένους του.
Ήδη, το υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει τη σχετική σύμβαση που καθορίζει το πλαίσιο και τους όρους συνεργασίας και αναμένει τις τελικές παρατηρήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, που επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην οργάνωση του συστήματος, έτσι ώστε να παρέχεται υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, αντίστοιχο με αυτό του ιδιωτικού τομέα.
Τον δρόμο της συνεργασίας άνοιξε η έκδοση των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ) για την κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας και σύμφωνα με τη σύμβαση συνεργασίας που έχει προταθεί, το κοστολόγιο που θα καταβάλλουν οι εταιρείες προβλέπει προσαύξηση των ΚΕΝ και του Ημερήσιου Νοσήλιου στο ΕΣΥ κατά 50% στην περίπτωση συμμετοχής Κοινωνικού Φορέα Ασφάλισης και 20% στην περίπτωση μη ύπαρξης Κοινωνικού Φορέα. Η πρόταση του υπουργείου Υγείας για τις 556 κλίνες περιλαμβάνει 60 περίπου νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, αλλά σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η αποτελεσματική οργάνωση του συστήματος σε πρώτη φάση επιβάλλει τη συγκέντρωσή τους σε μονοψήφιο αριθμό νοσηλευτηρίων. Η μείωση της διασποράς θα επιτρέψει την καλύτερη παρακολούθηση του συστήματος και την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που ενδεχομένως θα προκύψουν από την πρώτη πιλοτική εφαρμογή του.
της Ευγενίας Τζώρτζη, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 17/9/2011