6 Σεπ 2016

Δημόσιο: Έρχονται νέα οργανογράμματα, Μητρώο πολιτών & ηλεκτρονικά έγγραφα

Η μείωση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών στο δημόσιο τέθηκε ως πρώτη προτεραιότητα κατά τη σημερινή Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, βασικοί στόχοι είναι:

-Η εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής διακίνησης των διοικητικών εγγράφων στο δημόσιο με την ψήφιση σχετικής ρύθμισης στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη, που πρόκειται να εισαχθεί άμεσα στη Βουλή.

-Η διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης και των οργανισμών του δημοσίου τομέα στην οποία έχει αναφερθεί πολλές φορές ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στόχος είναι το Νοέμβριο να ξεκινήσει η λειτουργία του Μητρώου πολιτών που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2017. Πρόκειται για μια νέα ψηφιακή βάση δεδομένων θα συνδέει όλους τους φορείς του δημοσίου με στόχο να αντλούνται αυτόματα οι πληροφορίες και σταδιακά να καταργηθούν τα αντίγραφα των ληξιαρχικών πράξεων, όπως πιστοποιητικά γέννησης, θανάτου, μεταδημότευσης.

Νέα οργανογράμματα

Παράλληλα αποφασίσθηκε η επικαιροποίηση του Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2016-2018 με την επαναβεβαίωση ότι τα υπουργεία, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι ΟΤΑ και ΝΠΔΔ θα αποκτήσουν νέα οργανογράμματα μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου οι νέες δομές να αποτελέσουν τον οδηγό των προσλήψεων και των μετατάξεων χιλιάδων υπαλλήλων Στόχος είναι να εντοπιστούν τα κενά και οι ανάγκες σε προσωπικό, ώστε οι προσλήψεις να γίνονται στοχευμένα και οι υπάλληλοι να κατανέμονται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες. Όπως είναι γνωστό στις υπηρεσίες όπου η εθελοντική κινητικότητα δεν μπορεί να καλύψει κενές θέσεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, θα γίνουν νέες προσλήψεις.

Επιπλέον επιβεβαιώθηκε η προσήλωση της Κυβέρνησης στον στόχο της δημιουργίας μιας αποκομματικοποιημένης και αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και θα λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, οι Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης, Μιχάλης Καλογήρου, και του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος.