19 Φεβ 2016

Δήμος Πειραιά: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ PIREAPP KAI ΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 15510 ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

Ο Δήμος Πειραιά εγκαινίασε την ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους δημότες, που έχει ως στόχο την καταγραφή και την άμεση επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, μέσω της εφαρμογής «Pireapp» για smartphones, iPhone & Android και της τηλεφωνικής γραμμής 15510.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πληροφορικής, Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης κ. Ανδρέας Βεντούρης, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, τόνισε:

«Είναι μια σημαντική ημέρα για τον Δήμο και για την πόλη. Όταν τελείωσαν οι εκλογές τον Μάιο του 2014 είχαμε μπει σε μια διαδικασία ως νέα Δημοτική Αρχή, άσχετα αν αναλαμβάναμε από 1η Σεπτεμβρίου, να βρούμε ένα τρόπο μιας καλύτερης επικοινωνίας του Δήμου και των υπηρεσιών με τους δημότες. Είναι κάτι που νομίζω πως έλειπε από την πόλη μας και από την δομή του Δήμου Πειραιά. Αρκετούς μήνες μετά, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω μια νέα υπηρεσία του Δήμου, μέσω μια εφαρμογής για έξυπνα κινητά καθώς και ένα πενταψήφιο νούμερο τηλεφώνου, μέσα από τα οποία θα μπορούν οι δημότες από εδώ και στο εξής, να επικοινωνούν με τον Δήμο καταγράφοντας προβλήματα της καθημερινότητας -που στον Δήμο μας είναι πολλά- ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε την αμφίδρομη σχέση της επικοινωνίας δημότη με τον Δήμο, αλλά και να επιλύσουμε προβλήματα.


Είναι κάτι το οποίο πιστεύουμε ακράδαντα πως θα λειτουργήσει θετικά και σε βάθος χρόνου. Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι, όπως όλοι γνωρίζουμε, υπαρκτά και πολλά. Οι υπηρεσίες του Δήμου και ο Δήμος Πειραιά, δεν έχει το κατάλληλο προσωπικό αριθμητικά, αλλά και τα μέσα να επιλύσει αυτά τα προβλήματα όσο γρήγορα θα επιθυμούσε. Δεν πρέπει λοιπόν να πιστεύει κανείς, πως μέσω αυτών των εφαρμογών, αυτής της καινούριας δυνατότητας που δίνεται στους δημότες, τα προβλήματα θα επιλύονται άμεσα, στο λεπτό, στην ώρα, μέσα στην ημέρα.

Αυτό που επιχειρούμε να χτίσουμε, είναι αυτή η σχέση ώστε να μπορεί ο δημότης να καταγράφει και να στέλνει τα προβλήματά του με πιο σύγχρονο τρόπο, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Έψαχνε να βρει ποια υπηρεσία είναι αρμόδια, έπαιρνε τηλέφωνο στην καθαριότητα, στο πράσινο ή στην οδοποιία για μια λακκούβα, για ένα δέντρο που μπορεί να πέσει, για σκουπίδια. Όλο αυτό γινόταν λίγο άναρχα. Εξυπηρετούνταν οι δημότες, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά με έναν τρόπο που δεν ήταν σύγχρονος. Εμείς θέλουμε να ξεκινήσουμε αυτή την επικοινωνία. Και οι δημότες θα εκπαιδευτούν σιγά - σιγά σε αυτή την καινούρια δομή και οι υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να εκπαιδευτούν. Έχουν εκπαιδευτεί για να ξεκινήσουμε και για να λειτουργήσουμε, αλλά θα πρέπει να εκπαιδευτούν στο πως θα γίνεται αυτή η διαδικασία, με απώτερο στόχο πράγματι να επιλύονται περισσότερα προβλήματα όσο το δυνατό πιο γρήγορα, μέσα από μια σωστή αξιολόγηση. Είναι πολύ πιο άμεση ανάγκη να παρέμβουμε σε ένα δέντρο το οποίο κινδυνεύει να πέσει και να χτυπήσει ανθρώπους και είναι μικρότερη ανάγκη, να παρέμβουμε και να κουρέψουμε ένα δέντρο ή να κλείσουμε μια λακκούβα που δεν είναι τόσο επικίνδυνη.

Αυτή η αξιολόγηση θα γίνεται μέσα από τις υπηρεσίες. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουμε όλοι μαζί, δημότες και Δημοτική Αρχή να βελτιώσουμε τη σχέση μας και να βελτιώσουμε την πόλη μας. Επαναλαμβάνω ότι αυτό θα γίνει σιγά - σιγά και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι κάτι το οποίο θα λύσει άμεσα τα προβλήματα του Δήμου. Είναι μια καλή αρχή, ένα σωστό εργαλείο.

Και εμείς είχαμε ανασφάλεια και προβληματισμό για το αν θα μπορέσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να λύσουμε τα προβλήματα, διότι γνωρίζουμε ότι είναι πολλά. Θεωρώ ότι είναι κάτι αναγκαίο, σύγχρονο, θα βοηθήσει και με ηρεμία και υπομονή θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την εικόνα του Δήμου.

Η δική μου πεποίθηση είναι ότι η πόλη αλλάζει ημέρα με την ημέρα. Πιστεύω ότι σε 2, 3 χρόνια θα έχουμε μια πολύ καλύτερη πόλη. Ο Πειραιάς έχει πολλά προβλήματα. Αυτό που μένει να επιτευχθεί είναι μια ισχυρή συμμαχία Δημοτικής Αρχής και δημοτών. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει ήδη μια καλή σχέση και μέσα από αυτές τις διαδικασίες ενισχύεται αυτή η σχέση, αποκτά ο ένας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη με τον άλλον και μόνο θετικά έχουμε να αποκομίσουμε.

Ήδη όπως έχετε δει όσοι ασχολείστε με το θέμα, και άλλοι Δήμοι νομίζω 2,3 στο σύνολο, έχουν παρέμβει σε εφαρμογές. Εμείς είχαμε την ιδέα από την αρχή, το δουλέψαμε, ξεπεράσαμε γραφειοκρατικά προβλήματα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να το ανακοινώσουμε. Ήδη λειτουργεί και μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα ή αύριο, αλλά επαναλαμβάνω δεν είναι πανάκεια για τη λύση των προβλημάτων του Δήμου.

Είναι ένα εργαλείο, το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά από τους δημότες -που πιστεύω ότι θα χρησιμοποιηθεί-και αν οι υπηρεσίες του Δήμου το κατανοήσουν και λειτουργήσουν σωστά, μόνο οφέλη έχουμε να αποκομίσουμε».

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, σημείωσε:

«Το «pireapp» είναι μια τέτοια εφαρμογή και είμαστε πολύ περήφανοι, που μπορέσαμε και συνεργαστήκαμε με ένα καθαρόαιμο ελληνικό «start up», που έχει φτιάξει αυτή την εφαρμογή και την εφαρμόζει και σε αρκετούς άλλους Δήμους. Όπως είπαν και οι προλαλήσαντες - πέραν βεβαίως της πρώτης προσαρμογής στη λειτουργία του Δήμου μας - πήρε ένα καλό χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τη λειτουργία μιας τέτοιας εφαρμογής με τη λειτουργία του Δήμου. Χρειάστηκαν να γίνουν κανονιστικές αλλαγές σε θέματα Οργανισμού του Δήμου, σε θέματα νομικά και βεβαίως και κυρίαρχα χρειάστηκε να εκπαιδευτούν και να ενστερνιστούν και οι εργαζόμενοι στον Δήμο αυτή τη διαδικασία.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ και εγώ με τη σειρά μου τους τρεις Αντιδημάρχους, που θα επιφορτιστούν περισσότερο με αυτήν την εξυπηρέτηση αυτών των προβλημάτων: τον Αλέξανδρο Αργουδέλη στην Οδοποιία, τον Σταύρο Βοϊδονικόλα στο Πράσινο και τον Τάκη Καλογερόγιαννη στην Καθαριότητα. Όπως είπα και πριν, αυτό είναι ένα πρώτο ξεκίνημα στον χώρο «της έξυπνης πόλης» πράγμα για το οποίο είχα μιλήσει και παλιότερα και θα μιλήσουμε πολύ στο μέλλον.

Θα πρέπει σιγά – σιγά αυτή η πόλη να μπορέσει να χρησιμοποιεί τις δυνατότητες που τις δίνει η τεχνολογία. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα σε σχέση με το «pireapp», ότι για πρώτη φορά θα αρχίσουμε να έχουμε μία κεντρική καταγραφή των προβλημάτων και θα αρχίσουμε να έχουμε επομένως και μία δημόσια διαφανή και γνωστή σε όλους ανταπόκριση. Είναι προφανές και νομίζουμε, ότι σίγουρα στην αρχή ο ρυθμός ανταπόκρισης δεν θα είναι αυτός που θα θέλουμε να είναι, αλλά είναι μια αρχή και σιγά – σιγά θα ξεκινήσουμε να αυξάνουμε αυτό τον ρυθμό. Θα εξαρτηθεί βεβαίως και από τον βαθμό συμμετοχής των πολιτών, οι οποίοι είναι και οι χρήστες της πόλης, αλλά είναι και εκείνοι που θα παράξουν τα δεδομένα.

Να πω μόνο, ξεκινώντας προετοιμαζόμενοι για την χωρική επένδυση, ότι θα αποτελέσει και τον φορέα της υλοποίησης των λύσεων της «έξυπνης πόλης» στην πόλη μας και η οποία περιλαμβάνει κυρίως την εκπαίδευση των πολιτών. Και για να καταλάβετε την κατάσταση την οποία βρισκόμαστε, το πρώτο πράγμα, το οποίο έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε, είναι να εντοπίσουμε και να έρθουμε σε επαφή και σε συνεργασία με όλους όσους διατηρούν οποιαδήποτε είδους δεδομένα για το τι συμβαίνει στην πόλη του Πειραιά. Αυτό μπορεί να είναι οι ναυτιλιακές εταιρείες και η κίνησή τους, μπορεί να είναι διάφοροι μετεωρολογικοί σταθμοί που υπάρχουν στην πόλη μας, μπορεί να είναι ακόμη και το ticket in του Δημοτικού Θεάτρου και του Ολυμπιακού και των κινηματογράφων της πόλης.

Σκοπός μας λοιπόν είναι να μαζέψουμε πρώτα απ’ όλα οτιδήποτε δεδομένο υπάρχει διαθέσιμο στην πόλη μας και εν συνεχεία να προχωρήσουμε στην υλοποίηση εφαρμογών «έξυπνης πόλης». Εγώ, όπως ερχόμουνα, είδα ένα πεζοδρόμιο που είναι χαλασμένο, το «ανέβασα» στο «pireapp» και θα ήθελα να καλέσω τους πολίτες της πόλης μας να το κάνουν και αυτοί. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πληροφορικής, Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης κ. Ανδρέας Βεντούρης, τόνισε:

«Όταν ο Δήμαρχος μου ανέθεσε την ευθύνη της θέσης του πολιτικού προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πληροφορικής, συμφωνήσαμε ότι ένας τομέας καθοριστικής σημασίας, είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, κρίναμε ότι για να μπορέσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα σε αυτόν τον τομέα, πρέπει πρώτα να ασχοληθούμε με θέματα που αφορούν τη βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης της Διεύθυνσης Πληροφορικής, την υλικοτεχνική μας υποδομή, τη θωράκιση του Δήμου σε θέματα ασφάλειας, την καταγραφή προβλημάτων και ελλείψεων και τον σχεδιασμό μελλοντικών ενεργειών.

Φυσικά αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να είναι και θα είναι συνεχής.

Κρίνουμε όμως ότι βρισκόμαστε σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να προχωρήσουμε σε ενέργειες και βήματα που αφορούν τον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Τι εννοούμε με τον όρο αυτό;

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση σημαίνει χρήση Νέων Τεχνολογιών στη Δημόσια Διοίκηση, ταυτόχρονα με οργανωτικές βελτιώσεις για την ενίσχυση των δεξιοτήτων του προσωπικού, ώστε να βελτιώνεται η εξυπηρέτηση του κοινού, η ενδυνάμωση της δημοκρατίας και η υποστήριξη των δημόσιων πολιτικών.

Ξεκινάμε την προσπάθειά μας προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας σχεδιάσει, υλοποιήσει και παρουσιάζοντας σήμερα το Concept: Ανοικτή Γραμμή Επικοινωνίας, που αποτελείται από την εφαρμογή pireapp και από έναν πενταψήφιο αριθμό.

Το Pireapp είναι μία εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε διαθέτει κινητό με λειτουργικό σύστημα IOS ή Android. Πρόκειται για το 95% των smartphones στη χώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Πρόκειται για μία εφαρμογή πολύ απλή τόσο στη χρήση όσο και στον τρόπο λειτουργίας της. Ουσιαστικά ο χρήστης κατεβάζει την εφαρμογή, πραγματοποιεί εγγραφή και στη συνέχεια εντοπίζει το πρόβλημα, το φωτογραφίζει (εκείνη την ώρα γίνεται αυτόματη αποθήκευση του στίγματος τοποθεσίας) και το στέλνει στον Δήμο.

Βεβαίως, δεν χρησιμοποιούν ή δεν διαθέτουν όλοι smartphones. Για αυτό το λόγο, κρίναμε ότι πρέπει να εμπλουτίσουμε το concept και ανοίξαμε μία γραμμή με ένα πενταψήφιο νούμερο (το 15510), στο οποίο μπορεί να καλέσει ο δημότης, να αναφέρει το πρόβλημά του και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου να το καταγράψουν ακολουθώντας μία προτυποποιημένη διαδικασία.

Ποια είναι αυτή η διαδικασία;

Σε περίπτωση που έχει χρησιμοποιηθεί το pireapp, ο διαχειριστής του συστήματος, απλά αναθέτει το πρόβλημα στην αρμόδια υπηρεσία, η οποία είναι υπεύθυνη για την επίλυση και την ενημέρωση του συστήματος. Όταν το σύστημα ενημερωθεί, ενημερώνεται αυτόματα και ο δημότης.

Σε περίπτωση που έχει χρησιμοποιηθεί ο πενταψήφιος αριθμός, ο τηλεφωνητής που απαντάει στην κλήση του δημότη, καταγράφει στο λογισμικό το πρόβλημα, την περιγραφή και την τοποθεσία και κάνει την ανάθεση στην αρμόδια υπηρεσία. Μόλις το πρόβλημα επιλυθεί, ο δημότης ενημερώνεται τηλεφωνικά.

Να διευκρινίσουμε το εξής: αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα ή δεν ανήκει στην δικαιοδοσία μας, στην αρμοδιότητά μας ή θα καθυστερήσει κλπ, πάλι ο δημότης ενημερώνεται τηλεφωνικά.

Όπως σας είπε και ο Δήμαρχος, προχωρούμε σε πιλοτική λειτουργία της Ανοικτής Γραμμής Επικοινωνίας. Έχουμε αρχικά εντάξει 3 Διευθύνσεις του Δήμου μας. Το Πράσινο, την Καθαριότητα και την Οδοποιία.

Φυσικά, θέλουμε να αυξάνεται συνέχεια η χρήση της και θεωρούμε ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ κρίσιμο, να κατανοηθεί και να αφομοιωθεί από τους αιρετούς και το προσωπικό των Κοινοτικών Διαμερισμάτων, ώστε να γίνει γρηγορότερη και ευκολότερη η διάθεσή του στις τοπικές κοινωνίες. Θα κάνουμε επίσης καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία, στα ΚΑΠΗ και σε διάφορους φορείς της πόλης.

Στην πορεία θα το βελτιώνουμε συνεχώς και θα εντάξουμε και άλλες υπηρεσίες με σκοπό την ανάδειξή του σε μοναδικό σημείο εισόδου καταγραφής προβλημάτων και αιτημάτων στο Δήμο μας που έρχονται σε εμάς από τον Δημότη και τελικά την ανάδειξή του σε επιχειρησιακό κέντρο σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων ή έκτακτης ανάγκης.

Στόχος μας είναι η υπηρεσία να δουλέψει 16 ώρες την ημέρα, με 2 οκτάωρες βάρδιες, καθώς και τα Σαββατοκύριακα. Επειδή λειτουργεί πιλοτικά προς το παρόν, ξεκινάμε με μια 8ωρη βάρδια εντός του ωραρίου εργασίας του προσωπικού, με σκοπό να μπορέσουμε να εισάγουμε και τη 2η βάρδια όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Κλείνω λέγοντας, ότι παράλληλα με την υλοποίηση του εγχειρήματος που παρουσιάζουμε σήμερα, σκοπεύουμε να ανοίξουμε το βηματισμό μας σε πρόσθετες ενέργειες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν την παροχή ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον δημότη, προσπαθώντας συνεχώς να υλοποιούμε όσα προγραμματικά είπαμε και όσα έχουμε οραματιστεί. Σας ευχαριστώ».