19 Φεβ 2016

Δήμαρχος Χαλανδρίου: Μια οφειλόμενη απάντηση*

-->
* Από τον Δήμαρχο Χαλανδρίου κ. Σίμο Ρούσσο, λάβαμε και δημοσιεύουμε κείμενο - απάντηση

Ο δήμαρχος και η διοίκηση του δήμου Χαλανδρίου, έχει αποδείξει έμπρακτα στην μέχρι τώρα 16 μηνη θητεία του την διάθεση συνεργασίας με τους υπηρεσιακούς παράγοντες με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων στους δημότες υπηρεσιών.

Στα πλαίσια της δικής μας αντίληψης υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών από την συστηματική συκοφαντία και επιβουλή εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας και των μνημονιακών πολιτικών, είναι ακόμη και σήμερα κατηγορούμενος και υπό ποινική δίωξη γιατί αρνήθηκε, μαζί με ελάχιστους άλλους δημάρχους, να συναινέσει στην απόλυση δεκάδων εργαζομένων που μονιμοποιήθηκαν μια δεκαετία νωρίτερα.

Σε αυτούς του μήνες η νέα διοίκηση του δήμου ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την βελτίωση των όρων εργασίας των εργαζομένων του δήμου:
  1. Φρόντισε, για πρώτη φορά μετά από χρόνια για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σε ότι αφορά τις παροχές σε είδος στο προσωπικό (γάλα, είδη ατομικής προστασίας, κα) αξίας μάλιστα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
  2. Αποπλήρωσε τα χρέη 2 ετών, προηγούμενων διοικήσεων προς τους εργαζόμενους.
  3. Βελτίωσε αποφασιστικά τις συνθήκες στους χώρους εργασίας με εργασίες συντήρησης στο κεντρικό δημαρχείο, με μεταστέγαση της υπηρεσίας καθαριότητας με τοποθέτηση μονώσεων, κλιματισμού, ασφαλτοστρώσεων, νέων οικίσκων κλπ.
  4. Εξασφάλισε, αξιοποιώντας την άμισθη κατά το μεγαλύτερο μέρος βοήθεια έγκριτων νομικών την καθημερινή νομική υποστήριξη των υπηρεσιών και την κάλυψη των υπηρεσιακών παραγόντων έναντι διάφορων δικαστικών διενέξεων.
  5. Προσέλαβε για πρώτη φορά μετά από χρόνια ιατρό εργασίας με στόχο την βελτίωση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  6. Κάλυψε έγκαιρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της τις ανάγκες σε προσωπικό (2μηνα, οχτάμηνα, 5μηνα, γυμναστές, προσωπικό παιδικών σταθμών), αλλά και μέσων εργασίας (καινούργια οχήματα καθαριότητας, νέοι κάδοι κλπ),διευκολύνοντας και ελαφραίνοντας το υπηρεσιακό βάρος του μόνιμου προσωπικού.
  7. Βελτίωσε, στα πλαίσια του νόμου, και με επιβάρυνση δεκάδων χιλιάδων ευρώ, την μισθολογική θέση του προσωπικού, μέσω των αποφάσεων δημάρχου για την υπερωριακή απασχόληση.
  8. Χρησιμοποίησε κάθε νομική δυνατότητα για μη άσκηση ή αναίρεση ένδικων μέσων κατά εργαζομένων με πρωτόδικες θετικές δικαστικές αποφάσεις.
Όμως, η σταθερή και ανέγκλητη απόφασή μας για στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών, συνδέεται πριν από όλα με επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των παρεχόμενων, προς τον δημότη, υπηρεσιών.

Πιστεύουμε βαθιά ότι η καλύτερη υπεράσπιση του δημόσιου τομέα απέναντι στις νεοφιλελεύθερες κραυγές της ιδιωτικοποίησης συνδέεται με την οικοδόμηση ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, ξένου προς την συστηματική αδιαφορία, την ευθυνοφοβία, το γραφειοκρατικό πνεύμα, την οικογενειοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις.

Επιβεβαιώνουμε προς κάθε κατεύθυνση την αποφασιστικότητα της νέας διοίκησης του δήμου να μην συμβιβαστεί με πρακτικές ιδιότυπης ασυλίας, ειδικής προνομιακής μεταχείρισης, μετατόπισης ευθυνών και επιλεκτικής εφαρμογής των νόμων.

Η υπαρκτή (αν και δυστυχώς καμιά φορά έντονη) πίεση, για σεβασμό στα δίκαια αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζόμενων δημοτών, για άμεση και χωρίς χρονοτριβή ανταπόκριση στις υπηρεσιακές ανάγκες, για εξάλειψη της κωλυσιεργίας στην διεκπεραίωση σημαντικών υποθέσεων, για θετικό πνεύμα επίλυσης προβλημάτων, όχι μόνο δεν συνιστά στοχοποίηση αλλά αποτελεί μαζί με την απαίτηση για τήρηση του νόμιμου ωραρίου εργασίας και του νόμιμου καθεστώτος αδειών, απόδειξη της γνήσιας και ανυπόκριτης αγωνίας μας για ανταπόκριση στην απαίτηση για αλλαγή πορείας της πόλης μας.

Σε αυτή την προσπάθεια αναμένουμε με ενδιαφέρον την θετική συμβολή των συλλογικών φορέων των εργαζομένων.