13 Οκτ 2015

Εργαζόμενοι ΙΓΜΕ: Παραμένουμε σε επιφυλακή για την ουσιαστική λειτουργία του φορέα

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» δήλωσε στο «Κόκκινο» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), Χάρης Σμυρνιώτης, μετά τη συνάντηση με την Γενική Γραμματέα του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χριστίνα Μπαριτάκη, το απόγευμα της Δευτέρας. «Περιμένουμε τα λόγια να γίνουν πράξεις και παραμένουμε σε επιφυλακή», τόνισε.

Επιμέλεια: Γεωργία Ανάγνου 

Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς παραμένουν απλήρωτοι επί 1,5 μήνα. Όπως τονίζουν, αυτό συνιστά μόνο «την κορυφή του παγόβουνου» που τους οδήγησε στην κινητοποίηση. Σε σχετική ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι είναι η «υπονόμευση της επανασύστασης του ΙΓΜΕ» που τους κινητοποιεί, καθώς το Ινστιτούτο έχει να λάβει επιχορήγηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό από τον Ιούνιο. 

Να θυμίσουμε ότι το ΙΓΜΕ είχε καταργηθεί ως αυτόνομος φορέας το 2011, από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, κίνηση που είχε ως συνέπεια μεταξύ άλλων ο αριθμός του προσωπικού του Ινστιτούτου να μειωθεί από 600 σε 200 άτομα, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σμυρνιώτης. «Είναι σαφές ότι η τότε κυβέρνηση δεν ήθελε να υπάρχει δημόσιος φορέας στην έρευνα του ορυκτού πλούτου», σημείωσε μιλώντας στο «Κόκκινο». Τον Ιούνιο του 2015, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επανασύστησε το ΙΓΜΕ ως αυτόνομο φορέα, όπως είχε δεσμευτεί και προεκλογικά. «Η επανασύσταση του φορέα κινδυνεύει όμως να μείνει στα χαρτιά, αν δεν υπάρξουν γρήγορα κινήσεις για την ουσιαστική λειτουργία του», υπογράμμισε ο κ. Σμυρνιώτης.

Έτσι το Συνδικάτο των Εργαζομένων, θέτει αφενός το ζήτημα της τακτικής χρηματοδότησης, αφετέρου θέτει ζήτημα προσλήψεων, καθώς όπως λένε χωρίς πόρους και προσωπικό το Ινστιτούτο δε μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό του. Οι εργαζόμενοι ζητούν επίσης να προστατευτούν εργασιακά τους κεκτημένα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται όπως λένε υπό αμφισβήτηση, στη βάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Αυτά αφορούν στην πληρωμή των εκτός έδρας, τη μεταφορά των εργαζομένων με οχήματα του ΙΓΜΕ μέχρι τα γραφεία στους Θρακομακεδόνες καθώς και τη διατήρηση ενός ειδικού ασφαλιστικού συμβολαίου που έχουν για την κάλυψη των νοσηλευτικών τους αναγκών. 

Στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι ζητούν συνάντηση με τον υπουργό κ. Σκουρλέτη, προκειμένου να υπάρξει πολιτική δέσμευση του υπουργείου για την ουσιαστική λειτουργία του Ινστιτούτου καθώς και να προσδιοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα κινήσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγές του υπουργείου τόνισαν στο «Κόκκινο» ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το Συνδικάτο Εργαζομένων, «οι πόρτες είναι ανοιχτές», όπως είπαν χαρακτηριστικά και το συντομότερο θα κανονιστεί ραντεβού με τον υπουργό, κάτι που άλλωστε ο ίδιος δεν έχει αρνηθεί ποτέ. Για δε το θέμα της καταβολής της μισθοδοσίας, από το υπουργείο σημειώνουν ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα και γίνεται κάθε προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, χωρίς να είναι παρ’ όλ’ αυτά δυνατόν να παραβλεφθούν. Εκτιμάται πάντως ότι είναι θέμα ημερών η καταβολή των οφειλόμενων.

Πάνω απ’ όλα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος τονίζουν ότι είναι ξεκάθαρη η πολιτική βούληση για την ουσιαστική λειτουργία του ΙΓΜΕ, κάτι που έχει ήδη αποδειχτεί όπως λένε, αφ’ ενός με την επανασύσταση του ΙΓΜΕ το συντομότερο δυνατόν με την ανάληψη της διακυβέρνησης, αφετέρου κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να ρυθμιστούν ξανά, μετά την επανασύσταση, ο τακτικός προϋπολογισμός του ΙΓΜΕ και η μισθοδοσία των εργαζομένων. «Αν καθυστερούσαμε για ένα εξάμηνο την επανασύσταση του ΙΓΜΕ θα λύνονταν πολύ πιο εύκολα διαδικαστικά ζητήματα προϋπολογισμού όπως αυτά που αντιμετωπίζουμε τώρα, όμως ήταν σαφής η πολιτική μας βούληση να προχωρήσουμε, δε χρειάζεται καν να το επαναλαμβάνουμε», δήλωσε στο «Κόκκινο» η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Μπαριτάκη.

Για το ζήτημα των εργασιακών, το υπουργείο σημειώνει ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και οι όροι για τη σωστή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών. «Εξετάζονται όλες οι προτάσεις των εργαζομένων, για δε το θέμα των προσλήψεων, που αφορά συνολικά στη στελέχωση του υπουργείου, πόσο μάλλον εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης όπως είναι οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, θα δρομολογήσουμε συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν και ευελπιστούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε στο «Κόκκινο» η κ. Μπαριτάκη.

«Περιμένουμε μέσα στις επόμενες μέρες να καθοριστεί το ραντεβού με τον κ. Σκουρλέτη και να καταβληθεί η μισθοδοσία μας. Σε κάθε περίπτωση ζητούμε από τη Διοίκηση του ΙΓΜΕ να λειτουργήσει θετικά προς τα αιτήματά μας , ιδίως σε ότι αφορά τις προσλήψεις και τη νοσηλεία. Διαφορετικά, θα προχωρήσουμε στην ειλημμένη απόφασή μας για λειτουργική κατάληψη και παρεμπόδιση της διεξαγωγής του Διοικητικού Συμβουλίου την Πέμπτη, προκειμένου να μη λάβει εις βάρος μας αποφάσεις», δήλωσε καταληκτικά στο «Κόκκινο» ο κ. Σμυρνιώτης.