13 Οκτ 2015

Υπ. Εργασίας: Έρχονται συντάξεις... τύπου ΙΚΑ και νέες περικοπές σε παλαιούς και νέους ασφαλισμένους

Νέο «χτύπημα», το δεύτερο σε λίγες ημέρες, θα δεχθούν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι των Ταμείων, καθώς -μετά το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου που φέρνει αλλαγές επί τα χείρω στο ασφαλιστικό- έρχεται και το «κύριο» νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη ριζική μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φέρνει συντάξεις τύπου ΙΚΑ για όλους τους συνταξιούχους και περισσότερα χρόνια δουλειάς. Οι δε περικοπές στις συντάξεις θα αφορούν όχι μόνον τους νέους συνταξιούχους αλλά και τους σημερινούς.
Οι τρεις «πυλώνες» που θα στηριχθεί η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», είναι:
  • Εφαρμογή «ενιαίων κανόνων» για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2013, σε συνδυασμό με τη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και την ενοποίηση των Ταμείων.
  • Καταργούνται τα ειδικά καθεστώτα για τον υπολογισμό της σύνταξης, όπως, π.χ., με βάση τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο – ΔΕΚΟ) ή την καλύτερη πενταετία ή διετία.
  • Μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης από 64,5% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο σε κύρια και επικουρική σύνταξη σε 55%-57%.
  • Περικοπή των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται (δεν έχει οριστικοποιηθεί το ποσοστό, αλλά συζητείται η περικοπή να είναι με κλιμάκωση έως 11% και να αφορά συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ).
  • Αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης και «ποινές», ώστε να γίνει απαγορευτική η πρόωρη συνταξιοδότηση.
Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθούν και οι... έξτρα περικοπές σε συνταξιούχους, στην περίπτωση που δε βρεθούν ισοδύναμα μέτρα. 
ΜΕΤΑ για «μεταρρυθμίσεις» ασφαλιστικού:
Πολιτικές ασφυξίας και συντελούμενο έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας

Επί της ουσίας, όπως έχει υπογραμμίζει το ΜΕΤΑ για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, πρόκειται για την εφαρμογή της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης συνταγής μνημονιακής έμπνευσης, που μέσα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης και κρίσης που τα ίδια τα μνημόνια «γέννησαν» στοχεύει στην ελεύθερη πτώση των συντάξεων και τη μετατροπή τους σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας. Τοκογλύφοι – δανειστές και κυβέρνηση στοχεύουν στην πιο καταστροφική νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ασφαλιστικού συστήματος από σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης (αναδιανεμητικό) σε εξατομικευμένο - κεφαλαιοποιητικόσύστημα το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην ακραία φτώχεια του συνταξιούχους.
Οι πολιτικές των μνημονίων που είναι πολιτικές που αναπαράγουν την ύφεση, την λιτότητα, την εσωτερική υποτίμηση, την υψηλή ανεργία και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και στερούν από το ασφαλιστικό πολύτιμους πόρους. Είναι πολιτικές ασφυξίας για το ασφαλιστικό, είναι ένα συντελούμενο έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας.
Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους θα σταθούν εμπόδιο στην οριστική κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης.
  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ Ε Δ Ω  ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ «ΝΕΩΝ» (13-10-15)