24 Ιουλ 2014

Άμεση αναδιοργάνωση των δήμων


Με φουλ τις μηχανές δουλεύουν οι επιτροπές του Υπουργείου Εσωτερικών για την αξιολόγηση των δομών και την σύνταξη του νέου κώδικα αυτοδιοίκησης έτσι ώστε οι δήμοι να περάσουν σε μια νέα εποχή λειτουργίας και αποτελεσματικότητας. Οπως επεσήμανε η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στην χθεσινή συνέντευξη τύπου το έργο αυτό θεωρείται πολύ πιο σημαντικό και ουσιώδες από αυτά που συζητιόνται στην επικαιρότητα.
Σήμερα άλλωστε ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Θεόφιλος Λεωνταρίδης θα έχει σειρά συναντήσεων με την Task Force προκειμένου να παραλάβει την πρόταση της για τα πέντε μοντέλα – οργανογράμματα των δήμων.
Οπως επεσήμανε ο υφυπουργός κ. Ντόλιος με το νόμο της κατάργησης του 60% των οργανικών κενών θέσεων δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα δυσλειτουργίας των δήμων που σε πολλές περιπτώσεις αδρανοποίησαν πλήρως τις υπηρεσίες τους και θέλει επανεξέταση.

Ετσι το Υπουργείο επεξεργάζεται πυρετωδώς μια διαδικασία αξιολόγησης των δομών των δήμων για να διαπιστωθεί ποιές είναι οι ειδικότητες και πόσους εργαζόμενους χρειάζεται κάθε δήμος όπως επίσης και ποιός πρέπει να είναι ο νέος κώδικας αυτοδιοίκησης που όπως επισημάνθηκε δεν θα περιοριστεί στην απλή κωδικοποίηση των νόμων, αλλά και στην αλλαγή του, όπου χρειάζεται.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών υπογράμμισε ότι δεν έχει κατατεθεί στη βουλή προς ψήφιση ο νέος κώδικας, αλλά προς δημόσια διαβούλευση και για να ανοίξει η συζήτηση με την ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ ΟΤΑ.

Επιθυμία όμως της ηγεσίας του Υπ. Εσωτερικών είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου η διαδικασία έτσι ώστε οι νέες δημοτικές αρχές που εγκαθίστανται τον Σεπτέμβριο, να ξεκινήσουν την θητεία τους με νέες προδιαγραφές.

Πάντως θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν μπαίνει από την σημερινή τουλάχιστον ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών

http://www.myota.gr/, 24/7/2014