Τον Φεβρουάριο 2013 στις αίθουσες του 2ου ορόφου του συγκροτήματος 7ου και 10ου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Χαλανδρίου (Κρήτης 24 και Ευρυτανίας) έπεσαν οι σοβάδες από το ταβάνι σε αίθουσες διδασκαλίας και κοινόχρηστους χώρους λόγω υγρασίας. Ευτυχώς οι πτώσεις έγιναν τη νύχτα κι έτσι δεν τέθηκε θέμα ασφάλειας των παιδιών.
Αμέσως μετά το συμβάν οι γονείς των μαθητών κινητοποιήθηκαν μέσω των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και προχώρησαν σε επανειλημμένες και χωρίς ραντεβού επισκέψεις στο γραφείο του Δημάρχου Χαλανδρίου και της αρμοδίας Αντιδημάρχου προκειμένου να ενεργοποιήσουν άμεσα τις υπηρεσίες του Δήμου καθώς, εκτός των άλλων το πρόβλημα εμπόδιζε και την ίδια τη λειτουργία του σχολείου.
Το αποτέλεσμα ήταν να έρθει στο σχολείο άμεσα κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και επίσης, την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013 ο κ. Δήμαρχος Χαλανδρίου και η κα Αντιδήμαρχος να επισκεφτούν το σχολείο μας για να αξιολογήσουν οι ίδιοι την έκταση του προβλήματος.
Κατά την επίσκεψή του στο σχολείο μας ο Δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα εργαστεί άμεσα και όσο χρειαστεί ώστε να αφαιρέσει από το ταβάνι όλα τα εκτεθειμένα υλικά που μπορούν να πέσουν και να θέσουν σε κίνδυνο τους μαθητές. Επίσης,
· Υποσχέθηκε ότι θα προβεί σε εργασίες μόνωσης του κτηρίου ώστε να προληφθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον. Οι εργασίες θα ξεκινούσαν την Άνοιξη (2013..) και το κονδύλι είχε κατά τα λεγόμενά του εξασφαλιστεί.
· Υποσχέθηκε να γίνει έλεγχος στερέωσης όλων των μαρμάρων, μαρκιζών, προβολών πινακίδων και μεγαφώνων και λοιπών αναρτημένων στοιχείων στους εξωτερικούς τοίχους του κτηρίου.
· Υποσχέθηκε να γίνει αντικατάσταση των αλουμινίων των παραθύρων του σχολείου καθώς τα περισσότερα είναι τοποθετημένα με στόκους από το 1972 και πρέπει να αλλαχτούν με διπλά τζάμια με θερμοστόπ.
· Υποσχέθηκε αλλαγή των σωληνώσεων και φρεατίων αποχέτευσης λόγω του ότι οι ρίζες των δέντρων έχουν εισχωρήσει μέσα σε αυτά με αποτέλεσμα τις συνεχείς αποφράξεις.
· Υποσχέθηκε προσθήκη και δεύτερου φρεατίου απορροής όμβριων υδάτων καθώς σε κάθε βροχή το προαύλιο του συγκροτήματος πλημμυρίζει.
Παράλληλα, οι Διευθυντές των δύο σχολείων ήδη από το Μάρτιο 2013 έχουν αιτηθεί τη πραγματοποίηση Στατικής Μελέτης στο κτήριο, κάτι που θεωρήθηκε αυτονόητο από εκπαιδευτικούς και γονείς ώστε να διαπιστωθεί αν οι πτώσεις σοβάδων μέχρι του σημείου να φαίνονται τα σίδερα υποκρύπτουν προβλήματα στατικότητας καθώς το κτήριο είναι παλιό και ήδη επιβαρυμένο.
Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα 8 Οκτωβρίου 2013 και μετά από 8 μήνες αναμονής και υπομονής δεν έχουμε δει καμία από τις παραπάνω εργασίες αποκατάστασης ή στατικής μελέτης.
Έτσι για μία χρονιά ακόμα θα συνεχίσουμε να αγωνιούμε για την κατάσταση του συγκροτήματος μας και να προσευχόμαστε να μην γίνει ένας σεισμός στην Αθήνα και το κτήριο καταρρεύσει, γιατί ο Δήμος μας δεν έχει αρμόδιους για να κάνει την στατική μελέτη του κτηρίου.
Έτσι για μία χρονιά ακόμα θα συνεχίσουμε να αγωνιούμε για την κατάσταση του συγκροτήματος μας και να προσευχόμαστε να μην γίνει ένας σεισμός στην Αθήνα και το κτήριο καταρρεύσει, γιατί ο Δήμος μας δεν έχει αρμόδιους για να κάνει την στατική μελέτη του κτηρίου.
Θεωρούμε απαράδεκτη τη μέχρι σήμερα στάση των υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι τα κτηριακά προβλήματα του σχολείου μας και είναι υπεύθυνος για την αποκατάσταση τους. Δεν είναι δυνατόν μία τόσο μεγάλη σχολική κοινότητα που αριθμεί 400 παιδιά, 900 γονείς και 50 εκπαιδευτικούς να βρίσκεται καθημερινά μπροστά στο δίλημμα αν είναι ασφαλές να λειτουργεί σε ένα κτήριο με τόσο εκτεταμένες φθορές ώστε σε κάποια σημεία το σκυρόδεμα να είναι πλέον ορατό.
Επειδή δεν βλέπουμε πια δικαιολογίες παρά μόνο προσχώματα μπροστά σε αυτονόητα ζητήματα προστασίας και ασφάλειας των παιδιών μας, εμείς οι γονείς δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο παρά μόνο με την άμεση μελέτη στατικότητας του κτηρίου και την έναρξη των τεχνικών εργασιών.
Οι γονείς του 7ου και 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου.
http://halandripedia.blogspot.gr/, 11/10/2013