15 Ιουλ 2010

Κλειδώνει η συμφωνία για 13ο και 14ο μισθό

Σε μηδενικές αυξήσεις το 2010 και ευρω-ΑΤΑ τα δύο επόμενα χρόνια κατέληξαν οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ

Ένα βήμα πριν από την οριστική συμφωνία για τριετή σύμβαση εργασίας, με περιορισμένες αυξήσεις μόνο για τα έτη 2011 και 2012, και ρήτρα διατήρησης του 13ου και 14ου μισθού βρίσκονται οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ. Επειτα από μαραθώνιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πολλών εβδομάδων τα δύο μέρη καταλήγουν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στην υπογραφή της δυσκολότερης σύμβασης της τελευταίας εικοσαετίας.
Πρωταρχικός στόχος όλων των κοινωνικών εταίρων μέσα στο εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον της συγκεκριμένης περιόδου ήταν η διασφάλιση του θεσμού των διαπραγματεύ- σεων αλλά και των συμβάσεων και η αναζήτηση λύσης χωρίς κρατική παρέμβαση, κάτι που εφαρμόζεται με επιτυχία τις τελευταίες δεκαετίες.
Με αυτό ως δεδομένο οι κοινωνικοί εταίροι φαίνεται να έχουν βρει σημεία επαφής για τους μισθούς, ενώ παρέπεμψαν σε νέο γύρο διαλόγου- που θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο τρίμηνο- το φλέγον θέμα του ΟΜΕΔ. Η διαφαινόμενη συμφωνία περιλαμβάνει:
Το πάγωμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα για το έτος 2010.

Αυξήσεις στο ύψος του ευρωπληθωρισμού τα ερχόμενα δύο χρόνια, δηλαδή το 2011 περί το 1,5% με τους σημερινούς υπολογισμούς της ευρωζώνης και το 2012 περί το 1,2%. Οι αυξήσεις θα χορηγηθούν την 1η Ιουλίου κάθε χρονιάς.
Την πρόβλεψη ρήτρας στη Σύμβαση για την εγγύηση καταβολής και κατ΄ επέκτασιν τη διάσωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Οι τελευταίοι που είχαν αντιρρήσεις για την τελική ρύθμιση, οι άνθρωποι του ΣΕΒ, αποδέχτηκαν χθες τη συμφωνία εργαζομένων και υπόλοιπων εργοδοτών. Λίγες ημέρες πριν η ΓΣΕΕ είχε βρεθεί πολύ κοντά σε ΓΣΕΒΕ και εμπόρους της ΕΣΕΕ για τους όρους της συμφωνίας. Το τελευταίο ανάχωμα αντίστασης του ΣΕΒ ήταν η επιμονή σε μηδενικές αυξήσεις για ολόκληρη την τριετία, αλλά τελικά στην οδό Ξενοφώντος αποδέχτηκαν τη ρύθμιση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΣΕΒ δέχτηκε ισχυρότατες πιέσεις από πολλά μέλη του, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά όχι μόνον από εκεί, να μην υποχωρήσει επ΄ ουδενί στο θέμα των αυξήσεων και να οχυρωθεί πίσω από το μνημόνιο. Τελικά όμως ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος επέλεξε τη μέση οδό της συνεννόησης με όλους και αποδέχτηκε την ευρω-ΑΤΑ.
Η διάσωση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα επιτεύχθηκε με τη ρύθμιση της καταβολής τους ως αποτέλεσμα υποχρεωτικής ρήτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η διατύπωση στη Σύμβαση έχει ως εξής:
«Συμφωνείται ότι θα καταβάλλεται όπως ακριβώς και μέχρι τώρα η προσαύξηση για Δώρο Χριστουγέννων,Δώρο Πάσχα και Δώρο αδείας. Η καταβολή τους θα γίνεται με τους ίδιους ακριβώς όρους και προϋποθέσεις». Στη διατύπωση οι κοινωνικοί εταίροι αποφεύγουν επιμελώς να αναφερθούν σε καταβολή έκτακτων επιδομάτων, φοβούμενοι ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το «κόκκινο πανί» για την τρόικα, που θα ζητούσε τη σταδιακή κατάργησή τους.
Όσον αφορά τις αυξήσεις για εφέτος θα είναι σίγουρα μηδενικές «αφού η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν επιτρέπει άλλες επιλογές» , όπως είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος των εργοδοτών. Για το 2011 και το 2012 οι αυξήσεις θα βρεθούν στο ύψος του ευρωπληθωρισμού. Για μεν του χρόνου, σύμφωνα με την εφετινή πορεία του ευρωπληθωρισμού, η αύξηση θα είναι περίπου 1,5% και για το 2012 θα είναι περίπου 1,2%. Ωστόσο θα καταβληθούν στα μισά της χρονιάς ακριβώς ώστε η μεσοσταθμική αύξηση να είναι κάτω από το 1% στο τέλος του 2011 και του 2012.
«Εκείνο που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι πλέον η διάσωση των θέσεων εργασίας στην κρίσιμη και δύσκολη αυτή τριετία» τονίζουν από τη ΓΣΕΕ και για τον λόγο αυτόν επέλεξαν τον... ιστορικό συμβιβασμό.
Για τον 13ο και τον 14ο μισθό συμφώνησαν όλοι ανεξαιρέτως στον τρόπο προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό έγινε επειδή υπάρχουν πληροφορίες ότι μέσα στο 2011 η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα ζητήσουν την κατάργησή του.
Οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα επικαλεστούν την πορεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και θα ανακαλύψουν ότι η όποια άνοδος της ανταγωνιστικότητας προήλθε από διοικητικά μέτρα (π.χ. συντόμευση χρόνου ίδρυσης μιας επιχείρησης) και όχι από την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Στις περιπτώσεις αυτές κυρίως ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. ΖανΚλοντ Τρισέ, που έχει κατά νου πάντοτε το γερμανικό μοντέλο, θα επιμείνει στην περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. «Ο κίνδυνος συνεπώς δεν έχει εκλείψει, γι΄ αυτό και συμφωνήσαμε στη ρύθμιση για τα δώρα και το επίδομα αδείας» λέει ένας από τους βασικούς εκπροσώπους των εργοδοτών.
Ρεπορτάζ των Κ. ΠΑΠΑΔΗ & Α.Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ, από την εφημερίδα "Το Βήμα", 15/7/2010