15 Ιουλ 2010

Οι ασθενείς πληρώνουν μόνοι τους τα φάρμακα λόγω περικοπών

Θα καταβάλλουν ακόμη και 3.000 ευρώ για φαρμακευτικά σκευάσματα

Ακριβά πληρώνουν χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας τις περικοπές των ασφαλιστικών ταμείων. Καρκινοπαθείς και πάσχοντες από μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα και αυτοάνοσα νοσήματα αναγκάζονται να πληρώνουν ακόμη και 3.000 ευρώ τον μήνα από την τσέπη τους για να αγοράσουν τα απαραίτητα για τη ζωή τους φαρμακευτικά σκευάσματα...
Ενδεικτική η περίπτωση του 76χρονου πρώην επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη Γιώργου Τόττη, ο οποίος από τον Νοέμβριο του 2009 υποβάλλεται σε αγωγή με ερυθροποιητίνη.
Πριν από δύο εβδομάδες βρέθηκε προ εκπλήξεως, όταν ο γιατρός του ΙΚΑ τον ενημέρωσε ότι το φάρμακο σταμάτησε να χορηγείται επειδή είναι «εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων».



Ο κ. Τότης έχει διαγνωστεί ότι πάσχει από μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο (ΜΔΣ) καθώς και από σακχαρώδη διαβήτη και καρδιακή ανεπάρκεια. Συνεπώς η κατάσταση της υγείας του καθιστά τις μεταγγίσεις αίματος δύσκολες έως και επικίνδυνες. Γι΄ αυτό και οι θεράποντες ιατροί του τού συνέστησαν να συνεχίσει τη θεραπεία και ας του κοστίζει ακριβά!
«Πολλοί θα ισχυρίζονταν ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να αγοράσουν τις ενέσεις ερυθροποιητίνης από την τσέπη τους. Ομως η τιμή τους είναι απαγορευτική καθώς κοστίζουν 750 ευρώ ή μία και η μηνιαία αγωγή περιλαμβάνει τέσσερις δόσεις. Δηλαδή 3.000 ευρώ τον μήνα», τονίζει από την πλευρά της η Ελένη Χατζηβγέρη, της οποίας ο πατέρας πάσχει από αντίστοιχη πάθηση.
Το ΙΚΑ με εγκύκλιο κοινοποίησε στις 28 Ιουνίου στις μονάδες υγείας της χώρας και στα φαρμακεία πως «δεν αποζημιώνει πλέον συνταγές που περιέχουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, όπως αυτές καθορίζονται στην περίληψη χαρακτηριστικών του φαρμακευτικού προϊόντος που εκδίδεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ)».
Με την ίδια εγκύκλιο προβλέπονται κυρώσεις για εκείνους τους ιατρούς του ΙΚΑ «που θα εκδώσουν συνταγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων». Σημειώνεται πως η απόφαση αυτή στηρίζεται σε σχετικό νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο.
Όμως, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, ακόμη και όταν ένα φάρμακο έχει πάρει έγκριση κυκλοφορίας για μία πάθηση, ύστερα από χρόνια κλινικής εμπειρίας αποδεικνύεται πως μπορεί να είναι αποτελεσματικό και για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών. «Η κατάχρηση υλικών και φαρμάκων είναι γεγονός και στο πλαίσιο αυτό είναι θεμιτή όποια προσπάθεια περικοπής των δαπανών στο “σπάταλο” ΕΣΥ. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως υπάρχουν παράπλευρες απώλειες, αφού βαριά ασθενείς μένουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.
Για παράδειγμα, οι θεραπευτικές ενδείξεις για την ερυθροποιητίνη αφορούν την αντιμετώπιση της αναιμίας, ιδίως σε ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια. «Σύμφωνα ωστόσο με τη διεθνή εμπειρία είναι γνωστό ότι η χορήγησή της σε ασθενείς με μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη θεραπεία για μεγάλο αριθμό ασθενών, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους και ελαττώνοντας ή ακυρώνοντας τις ανάγκες τους για μεταγγίσεις», λέει ο κ. Παναγιωτίδης.
Επικαλείται μάλιστα τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και την αδυναμία εξεύρεσης αίματος στη χώρα μας αλλά και το οικονομικό κόστος της συλλογής, αποθήκευσης και μετάγγισης. «Δεν απαιτούμε ειδική μεταχείριση για τους έλληνες ασθενείς. Στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στις σκανδιναβικές χώρες που χαρακτηρίζονται από υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας αυτή είναι η συνήθης κλινική πρακτική».
Σημειώνεται πως ο διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού στο Παίδων «Αγία Σοφία» και πρόεδρος της Αιματολογικής Εταιρείας Στέλιος Γραφάκος έχει ήδη ενημερώσει εγγράφως το υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Θύματα των περικοπών έχουν πέσει και ασθενείς που πάσχουν από βαριές και χρόνιες παθήσεις, όπως είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα. «Ενώ υπάρχουν καθιερωμένες θεραπείες που προτείνουν διεθνείς επιστημονικές εταιρείες και τεκμηριώνονται με τυχαιοποιημένες συγκριτικές μελέτες, των οποίων τα αποτελέσματα είναι επιβεβαιωμένα και η τοξικότητά τους μειωμένη, τα ασφαλιστικά ταμεία κόβουν την κάλυψή τους», λέει στα «ΝΕΑ» ο Ιωάννης Μπολέτης, διευθυντής Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού στο Νοσοκομείο Λαϊκό.
Ο γολγοθάς των ασθενών ωστόσο δεν σταματά εδώ: καρκινοπαθείς, ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, νεφροπαθείς και άλλοι χρόνιοι πάσχοντες είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν στην ουρά των νοσοκομειακών φαρμακείων, μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να χορηγούνται τα 89 ακριβά φάρμακα αποκλειστικά από τα δημόσια νοσοκομεία στο πλαίσιο περιστολής των δαπανών. «Οι ασθενείς αισθάνονται παρείσακτοι και εγκαταλελειμμένοι», λέει ο κ. Παναγιωτίδης.

Απο την τσέπη τους και οι εξετάσεις

ΒΑΘΙΑ το χέρι τους στην τσέπη βάζουν οι ασθενείς με αιματολογικές παθήσεις και για μία σειρά εξετάσεων, καθώς η καθεμία από αυτές κοστίζει τουλάχιστον 250 ευρώ.
Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την επί μακρόν καθυστέρηση της κοστολόγησης των μοριακών αυτών εξετάσεων, δεδομένου πως είναι αναγκαίες για τη σωστή διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών. «Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος στο οποίο εξετάσεις που επιβάλλεται να γίνουν σύμφωνα με τις σαφείς οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χρεώνονται στους ασθενείς», αναφέρεται σε σχετική επιστολή που απέστειλε προσφάτως η Αιματολογική Εταιρεία στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Μάλιστα η τακτική έως σήμερα είναι να θεωρούνται οι ειδικές αυτές μοριακές εξετάσεις ως «περιλαμβανόμενες στο κλειστό νοσήλιο» για τους αρρώστους που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ.
Ρεπορτάζ των Γιώργου Χάτσιου και Μάρθας Καϊτανίδη, από την εφημερίδα "Τα Νέα", 15/7/2010