15 Ιουλ 2010

Το σκληρό παζάρι για τα δώρα και το επίδομα αδείας

Η ενσωμάτωση του 13ου και 14ου στους υπόλοιπους 12 μισθούς εξετάστηκε σοβαρά και πιθανόν είναι να γίνει στο μέλλον αλλά όχι τώρα. Αντέδρασε ο ΣΕΒ, που δεν διαφωνεί με τη «θωράκιση» του 13ου και 14ου μισθού, θεωρεί όμως ότι υπάρχουν νομικά και τεχνικά προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου. Για παράδειγμα, η ενσωμάτωσή τους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δεν οδηγεί αυτόματα στην ενσωμάτωσή τους για το σύνολο των εργαζομένων, οι οποίοι ακολουθούν άλλες (επαγγελματικές, κλαδικές ή επιχειρησιακές) συμβάσεις. Παράλληλα αν δεν υπάρξει η κατάλληλη τεχνική υποστήριξη, πιθανόν είναι να αυξηθεί σημαντικά το κόστος για τους εργοδότες, καθώς βάσει του μισθού, στον οποίο θα ενσωματωθούν 13ος και 14ος, υπολογίζονται όλα τα υπόλοιπα επιδόματα. Επίσης θα αυξηθούν σημαντικά οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπισε και η εισήγηση για τη μετατροπή του 13ου και του 14ου μισθού σε πριμ παραγωγικότητας, αφού μπορεί εύκολα να ανακληθεί, γι΄ αυτό και τελικά επιλέχθηκε η θεσμική διασφάλισή τους με αναφορά στη Σύμβαση, κάτι που δέχτηκε και ο ΣΕΒ.
Τη διάσωση δώρων και επιδομάτων, καθώς και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιθυμούσαν από την αρχή και οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, εμπόρων και βιοτεχνών, καθώς θεωρούν ότι μόνο έτσι θα κινηθεί η αγορά. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ εμφανίζονταν εξαρχής πρόθυμοι να «κλείσουν» συμφωνία με τη ΓΣΕΕ για μικρές αυξήσεις, στα όρια του μέσου ευρωπαϊκού πληθωρισμού για το 2011 και 2012.
Στον ΣΕΒ έλεγαν ότι αν η ΓΣΕΕ είχε αποδεχθεί από τον Δεκέμβριο του 2009 να διαπραγματευτεί με τους εργοδότες για την υπογραφή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την προστασία της απασχόλησης, πολλά από τα σημερινά αιτήματα της τρόικας των δανειστών δεν θα είχαν τεθεί.
Σήμερα το πρωί πριν από τη συνάντηση θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ για να εκτιμήσει την κατάσταση, εν όψει του «ραντεβού» στα γραφεία του ΣΕΒ. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν θα υπάρξει σήμερα αίσια έκβαση στις διαπραγματεύσεις ή αν θα απαιτηθεί μία ακόμη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα για να κλείσει η τελική συμφωνία.
Πάντως ήδη οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο συμφωνίας με τους συγκεκριμένους όρους.
πηγή : Εφημερίδα "Το Βήμα", 15/7/2010