3 Ιουλ 2018

Σε 7.000 απολύσεις υπαλλήλων θα προχωρήσουν οι τράπεζες

Μαζικές απολύσεις υπαλλήλων ετοιμάζουν οι τράπεζες. Οι αλλαγές που θα έρθουν στον τραπεζικό τομέα αναμένονται σαρωτικές και θα πλήξουν σε μεγάλο βαθμό του υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των τραπεζών, όπως αναφέρει η εφημερίδα το «Έθνος» μέσα στους επόμενους μήνες θα περιορίσουν το δίκτυο των καταστημάτων τους. Η κάθε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μείνει με 300 υποκαταστήματα και συνολικά περίπου 1.200 σε όλη τη χώρα. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 1.972 καταστήματα, των Εθνική, Aplha, Πειραιώς και Eurobank και με το κλείσιμο τους αναμένεται να βγουν στην ανεργία περίπου 7.000 τραπεζικοί υπάλληλοι.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η υπάρξει πολλών καταστημάτων δεν είναι αναγκαία για το τραπεζικό σύστημα, αφού πλέον μεγάλο μέρος των συναλλαγών γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Μάλιστα τα χέρια των τραπεζών αναμένεται να λύσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και θα απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα βάσει του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Ως τώρα για τις ομαδικές απολύσεις από μία εταιρεία στην Ελλάδα απαιτούνταν και η έγκριση του υπουργού. Πλέον και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η σύμφωνη γνώμη του υπουργού δεν απαιτείται και έτσι ουσιαστικά οι ομαδικές απολύσεις νομιμοποιούνται.

Ωστόσο οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε διπλό σχέδιο για τη μείωση του προσωπικού. Σε μια σειρά από υπαλλήλους που βρίσκονται κοντά στην σύνταξη θα προτείνουν την ένταξη τους, σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, ενώ για τους υπόλοιπους θα υπάρξουν απολύσεις, οι οποίες θα στηριχθούν σε συγκεκριμένα κριτήρια.