13 Μαρ 2018

Εμπαιγμός και πολιτική διγλωσσία από τη δημοτική Αρχή Βύρωνα

Ενημέρωση – καταγγελία από τη Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα για τις δικαστικές αγωγές, τη διεκδίκηση δώρων και επιδόματος αδείας
Είναι γνωστό σε όλους τους εργαζόμενους στον δήμο ότι από τον Δεκέμβριο του 2017 έχουμε καταθέσει αγωγές, επιδιώκοντας και με αυτό το τρόπο – πέρα από τις συνδικαλιστικές, αγωνιστικές διεκδικήσεις- να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα και να πάρουμε πίσω τα χρήματα που μας πετσόκοψαν στα πλαίσια των μνημονιακών, αντεργατικών πολιτικών που συνεχίζονται και σήμερα.

Οι δίκες ορίστηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας αόριστου χρόνου και ορισμένου χρόνου ενώ για τους μόνιμους εργαζομένους θα εκδικαστούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και μάλλον θα καθυστερήσουν καθώς ορίζονται αυτεπαγγέλτως από το Δικαστήριο.
Το σωματείο μας από την στιγμή που επιδόθηκαν οι αγωγές στο Δήμο, ακολούθησε μια πολιτική τακτική που στόχο είχε η δημοτική αρχή να παραστεί στις δίκες και να τοποθετηθεί θετικά στο αίτημα των εργαζομένων. Αρχικά ζητήσαμε η Δημοτική αρχή, δια των αρμόδιων υπηρεσιών, να βεβαιώσει ότι όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσφύγει δικαστικά, είναι εργαζόμενοι στον Δήμο, τη Δημοτική Επιχείρηση, το Νομικό πρόσωπο ΝΤΑΝΚΑΝ.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο της Δ. Επιχείρησης, κ. Πάγκαλο, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε να μας δώσει βεβαιώσεις, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει το σωματείο. Στο τέλος κάμφθηκαν οι αντιδράσεις του και ευθυγραμμίστηκε με την πολιτική της δημοτικής αρχής και έδωσε τις βεβαιώσεις. Την Τρίτη 27-2-2018, κάλεσε τους εργαζόμενους, τους είπε ότι είναι υπέρ του αιτήματός τους και τους κάλεσε να δημιουργήσουν άλλο ξεχωριστό σωματείο.
Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου έγινε συνάντηση του σωματείου με τη δημοτική αρχή και ο κ. Δήμαρχος, μας δήλωσε ότι θα παραστούν στα δικαστήρια και θα τοποθετηθούν υπέρ του δίκαιου αιτήματος των εργαζομένων. Σε ερώτηση τι θα κάνει η νομική σύμβουλος του Δήμου ώστε να μην έχουμε προβλήματα με την κατάθεση, μας είπε θα δούμε.
Από τη δημοτική αρχή – που ο λόγος της είναι συμβόλαιο- ακολουθήθηκε η εξής πρακτική:
Παρασκευή 2 Μαρτίου, εκδικάζεται η αγωγή των εργαζομένων στη Δ. Επιχείρηση. Η επιχείρηση στέλνει δικηγόρο και ζητά αναβολή για να μην συζητηθεί η υπόθεση, κάτι που έγινε δεκτό από το δικαστήριο και θα εκδικαστεί το Σεπτέμβριο του 2018.
Δευτέρα 5 Μαρτίου, εκδικάζεται η αγωγή των εργαζομένων στο Ν. Πρόσωπο ΝΤΑΝΚΑΝ, δεν εμφανίζεται κανένας από το Δήμο – να σημειώσουμε ότι Πρόεδρος στο ΝΤΑΝΚΑΝ είναι ο κ. Δήμαρχος – η δίκη έγινε ερήμην του Δήμου.
Την Τρίτη 6 Μαρτίου, εκδικάζεται η αγωγή των εργαζομένων στον Δήμο με σχέση Ι.Δ.Ο. Χρόνου. Κατέθεσε στο δικαστήριο ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Κόκκαλης λέγοντας ότι είναι δίκαιο το αίτημα των εργαζομένων. Την κατάθεση αυτή την ακούσαμε με ικανοποίηση που κράτησε όμως λίγο γιατί την επόμενη ημέρα ενημερωθήκαμε από τον δικηγόρο του σωματείου ότι η νομική σύμβουλος του Δήμου κατέθεσε γραπτές προτάσεις στο Ειρηνοδικείο όπου στο τέλος ζητά:
  • Να απορριφθεί η ένδικη αγωγή των αντιδίκων ( εργαζομένων)
  • Να καταδικασθούν οι αντίδικοι στα δικαστικά μας έξοδα.
Αμέσως ενημερώσαμε τον κ. Δήμαρχο, ότι η δικηγόρος κατέθεσε προτάσεις σε αντίθεση με όσα κατέθεσε ο κ. Κόκκαλης και ζητήσαμε να καταθέσει γραπτώς πρόταση υπεράσπισης του αιτήματος των εργαζομένων και όχι να ζητά η δικηγόρος ως εκπρόσωπος του Δήμου, να απορριφθεί η αγωγή.
Στη συνέχεια ενημερώθηκε ο κ. Κόκκαλης ο οποίος αρνήθηκε να καταθέσει γραπτώς την πρότασή του λέγοντας ότι κατέθεσε στο δικαστήριο.
Την Πέμπτη το μεσημέρι ο κ. Δήμαρχος μας είπε ότι ο Δήμος δεν θα καταθέσει γραπτή πρόταση υπέρ των εργαζομένων.
Την Πέμπτη 8 Μαρτίου, εκδικάζεται η αγωγή των εργαζομένων στον Δήμο με σχέση ΙΔΑΧ. Ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε υπέρ των εργαζομένων ως μάρτυρας, η νομική σύμβουλος κατέθεσε και πάλι γραπτές προτάσεις για λογαριασμό του Δήμου και ζητά και για αυτή τη δίκη να απορριφθεί το αίτημα των εργαζομένων.
Γιατί αυτή η διγλωσσία; Πιστεύουν ότι μπορούν να μας κοροϊδεύουν;
Ποιον εξυπηρετεί η εντεταλμένη νομική σύμβουλος; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι εντεταλμένοι δικηγόροι στηρίζουν νομικά τη βούληση του εντολέα τους, δεν κάνουν ό,τι θέλουν.
Τη πολιτική αυτή πρακτική της δημοτικής αρχής μόνο ως διγλωσσία μπορούμε να την εκλάβουμε. Μια διγλωσσία που αποσκοπεί όπως λέει ο λαός μας να είναι και με το χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα.
Δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις των δικαστηρίων, γνωρίζουμε όμως τη διγλωσσία, την αντιφατική πολιτική της δημοτικής αρχής, την αναδεικνύουμε και την καταγγέλλουμε.
Αυτή η πολιτική δυστυχώς είναι συνήθης, από τη συγκεκριμένη δημοτική αρχή και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να αντιπαλεύουμε την πολιτική της.
Οι εργαζόμενοι στον Δήμο Βύρωνα θα συνεχίσουμε την ανεξάρτητη δράση μας με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Ενάντια στην αντεργατική πολιτική από οποίον και αν επιβάλλεται.

Μάρτης 2018