22 Φεβ 2018

Δάνειο 55 εκατ. ευρώ θέλει ο Δήμος Αθηναίων

Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας

Δάνειο ύψους 55 εκατ. ευρώ προτίθεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ο Δήμος Αθηναίων. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο δανειακό άνοιγμα που επιχειρεί η δημοτική αρχή του Γ. Καμίνη, η οποία στη διάρκεια των δύο θητειών της είχε βασικό σύνθημα το «νοικοκύρεμα στα οικονομικά».

Να σημειωθεί ότι τη σχετική εισήγηση θα κάνει ο ίδιος ο δήμαρχος στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο. Το θέμα είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δημοτική αρχή, πρόκειται για ένα χαμηλότοκο δάνειο, με σταθερό επιτόκιο 2%, 20ετούς διάρκειας, αλλά με πενταετή περίοδο χάριτος, κάτι που σημαίνει ότι η αποπληρωμή του θα ξεκινήσει μετά το 2023.

Στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν έργα αναπλάσεων και αποκατάστασης κτιρίων και υποδομών σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, τα οποία περιλαμβάνονται στο Ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του δήμου, αλλά και δαπάνες για ασφαλτοστρώσεις σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, για αγορά απορριμματοφόρων, όπως και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων.

Πέρα από το δάνειο, προβλέπεται η ΕΤΕπ να παρέχει δωρεάν τεχνική υποστήριξη κόστους 1 εκατ. ευρώ για την ωρίμανση μελετών και υπόλοιπων έργων, όπως το σχολείο Πικιώνη, και ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών κτιρίων.

Εφόσον τα παραπάνω απορροφήσουν τους πόρους του δανείου, σύμφωνα πάντα με πηγές του δήμου, οι αρχικά προϋπολογιζόμενοι πόροι θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθούν σε άλλου είδους δαπάνες, όπως π.χ. για υποχρεώσεις από απαλλοτριώσεις προηγούμενων ετών (βλέπε πάρκο Λάμψα).

Αυτή όμως η «ειδυλλιακή» εικόνα που περιγράφει η δημοτική αρχή πρέπει να πείσει συμβούλους και πέραν της παράταξής της.

Και αυτό γιατί για να εγκριθεί η εισήγηση του δημάρχου για τη λήψη του δανείου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων: συγκεκριμένα, σε σύνολο 49 συμβούλων, να δώσουν θετική ψήφο οι 33. Η παράταξη Καμίνη, ύστερα από δύο ανεξαρτητοποιήσεις, έχει 27 συμβούλους.

Θα βρει τις υπόλοιπες 6 ψήφους που αναζητά; Η απάντηση, στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης...