29 Απρ 2017

Η Ολγα Γεροβασίλη εξαγγέλει με ομιλία της στον ΟΟΣΑ τον «νέο ΕΡΜΗ»

Η Ολγα Γεροβασίλη εξαγγέλει με ομιλία της στον ΟΟΣΑ τον «νέο ΕΡΜΗ». Η υπάρχουσα πλατφόρμα θα αναπτυχθεί με τεχνολογικές βελτιώσεις

Μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση διαδικασιών στα ΚΕΠ, χάρη στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, προανήγγειλε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη σε ομιλία της στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της Ομάδας Εργασίας για την Απασχόληση και Διοίκηση στο Δημόσιο.
Ανέφερε ότι «τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα ενσωματώσουν νέες, στοχευμένες και απλοποιημένες λειτουργίες και υπηρεσίες που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οδηγώντας σε άμεση μείωση των διοικητικών βαρών. Άμεσος στόχος είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη να γίνεται ακόμη πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποτελεσματικά και με τη μικρότερη δυνατή φυσική του παρουσία».
Η υπουργός έκανε επίσης λόγο για μετασχηματισμό της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ΕΡΜΗΣ σε μια νέα διαδικτυακή πύλη, η οποία θα υποστηρίζει τις επιχειρήσεις και την βιομηχανία με βελτιώσεις στη διαλειτουργικότητα των υπαρχόντων επιμέρους συστημάτων
Σημείωσε ακόμα ότι με την «Ηλεκτρονική Αυτεπάγγελτη Αναζήτηση Δικαιολογητικών», ένας σημαντικός αριθμός δικαιολογητικών, που προσδιορίζονται ήδη σε τρία εκατομμύρια ετησίως, θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί. «Δεν θα απαιτείται, πλέον, από πολίτες και επιχειρήσεις να προσκομίζουν τα πιστοποιητικά που εντάσσονται στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Αναζήτησης», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η κα Ολγα Γεροβασίλη τα ΚΕΠ θα ενσωματώσουν νέες, στοχευμένες και απλοποιημένες λειτουργίες και υπηρεσίες που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οδηγώντας σε άμεση μείωση των διοικητικών βαρών. Τα ΚΕΠ ήδη εκπονούν ένα σημαντικό έργο που συμβάλλει σημαντικά στην απαλλαγή του πολίτη από περιττές και πολύπλοκες διαδικασίες κατά τη συνδιαλλαγή του με τη Δημόσια Διοίκηση. «Ωστόσο, θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα» σημείωσε η κα Γεροβασίλη ενώ ανέφερε ότι άμεσος στόχος είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη να γίνεται ακόμη πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποτελεσματικά και με τη μικρότερη δυνατή φυσική του παρουσία. 
Με την «Ηλεκτρονική Αυτεπάγγελτη Αναζήτηση Δικαιολογητικών», ένας σημαντικός αριθμός δικαιολογητικών, που προσδιορίζονται ήδη σε τρία (3) εκατομμύρια ετησίως, θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί. Δεν θα απαιτείται, πλέον, από πολίτες και επιχειρήσεις να προσκομίζουν τα πιστοποιητικά που εντάσσονται στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Αναζήτησης. Σύμφωνα με την κα Γεροβασίλη τα ΚΕΠ θα μετεξελιχθούν, προκειμένου να μπορούν να υποστηρίξουν τις νέες υπηρεσίες με τεχνολογίες και υποδομές. 
Οι νέες αυτές υπηρεσίες θα απευθύνονται τόσο στους πολίτες, όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο. 

«Θέλω εδώ να τονίσω ότι η νέα αυτή προσέγγιση πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και την ελληνική κοινωνία, προς την κατεύθυνση μιας αμοιβαίας συμφωνίας συναίνεσης, που θα ενσωματώνει την αλληλεπίδραση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μέσω κοινών στόχων.» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Digital Coalition for Digital Jobs», το υπουργείο σύμφωνα με την υπουργό, έχει ήδη οριστεί ως συντονιστής φορέας για τη δημιουργία ενός Εθνικού Συνασπισμού, που θα αποτελείται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Στόχος είναι η δημιουργία και υλοποίηση ενός Εθνικού Προγράμματος Δράσης για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στη χώρα, όπου θα δοθεί επιπλέον βαρύτητα σε δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. «Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, προϋποθέτουν, την επίμονη και διαρκή καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση διαδικασιών επιφέρει ελάφρυνση των διοικητικών βαρών, αλλά και σημαντική εξοικονόμηση κόστους και ανθρωποωρών εργασίας» τόνισε η υπουργός Διοικητής Ανασυγκρότησης. 

Σύμφωνα με την κα Γεροβασίλη αποφασιστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν η επικείμενη έκδοση επικαιροποιημένων οργανογραμμάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως και η κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Στόχος είναι, επίσης, η εγκατάσταση μητρώου διαδικασιών στους φορείς της δημόσιας διοίκησης. Θα πρέπει να τονιστεί, άλλωστε, ότι έχει ήδη νομοθετηθεί η δυνατότητα έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και άλλων εγγράφων στο δημόσιο, αποκλειστικά μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, με σημαντικά οφέλη τόσο ως προς την ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων, τη μείωση του κόστους από την περιορισμένη χρήση χαρτιού, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Η πλήρης και αποκλειστική ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων ανταποκρίνεται στο γενικό αίτημα για διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, καθώς και στην ανάγκη να καταστεί αυτή πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα και να εναρμονιστεί με τα τεχνολογικά άλματα στη χρήση πληροφορικών λύσεων. 

Η κα Ολγα Γεροβασίλη στην ομιλία της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπάρχουσα πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ΕΡΜΗΣ, η οποία θα μετασχηματιστεί σε μια νέα διαδικτυακή πύλη υποστήριξης του τομέα των επιχειρήσεων και τη βιομηχανία. Η πλατφόρμα «νέος ΕΡΜΗΣ» θα αναπτυχθεί περαιτέρω με βελτιώσεις στη διαλειτουργικότητα των υπαρχόντων επιμέρους συστημάτων. 

Η νέα πλατφόρμα θα περιέχει επίσης πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τους επιχειρηματίες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η κα Γεροβασίλη έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Συνταγματική Αρχή «Συνήγορο του Πολίτη», προωθείται η εξωδικαστική επίλυση διοικητικών διαφορών μέσω διαδικασιών διαμεσολάβησης, ενώ παράλληλα προωθούμε την υιοθέτηση και δημοσίευση οδηγού για την προτυποποίηση παροχής υπηρεσιών και διαδικασιών. 

Επίσης, για πρώτη φορά, το Δημόσιο θα συνεργαστεί με την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή για την ενίσχυση της Διαφάνειας, με στόχο την καλύτερη και πιο άμεση ενσωμάτωση κανόνων διαφάνειας στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Εγγυητής της άμεσης και αποτελεσματικής υλοποίησης όλων των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση τίθεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης. 

Λειτουργώντας ως επιτελικό κέντρο συντονισμού, το εν λόγω Συμβούλιο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, επικυρώνοντας συλλογικά σε κυβερνητικό επίπεδο την επιλογή, το σχεδιασμό και την παρακολούθηση της υλοποίησης των μέτρων που συνιστούν τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για τη δημόσια διοίκηση. 

Η κα Ολγα Γεροβασίλη ολοκληρώνοντας την ομιλία της διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα επιταχυνθούν και πως το ελληνικό Δημόσιο θα καταστεί το πλέον αξιόπιστο "εργαλείο" για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τη βιώσιμη και περιεκτική ανάπτυξη που θα βγάλει οριστικά την Ελλάδα από την κρίση.

πηγές
dikaiologitika news
ΑΠΕ-ΜΠΕ
aftodioikisi.gr
iefimerida.gr
cool.gr
gazetta.gr