29 Μαΐ 2018

Δήμαρχος Γόρτυνας: Έξωση στα Μέσα Ενημέρωσης από το Δημοτικό Συμβούλιο (βίντεο)

Ξεπέρασε τα εσκαμμένα ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, κάνοντας κατάχρηση ακόμα και της ίδιας της εξουσίας την οποία κατέχει με εντολή του Γορτύνιου λαού, όταν προκλητικά και κατά παράβαση όλων των κανόνων λειτουργίας των δημοτικών συνεδριάσεων ζήτησε, χωρίς να είναι σε θέση να αιτιολογήσει επαρκώς το λόγο, να αποχωρήσει η κάμερα και συγκεκριμένα η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Άποψη του Νότου» και του ειδησεογραφικού site «apopsilive.gr» από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 22 Μαΐου. 

Η «απαίτηση» αυτή εκφράστηκε υπό μορφή εντολής, δέκα λεπτά μετά την έναρξη της υποβολής ερωτήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους προς τον Δήμαρχο σε θέματα που αφορούσαν καθαρά τη λειτουργία του Δήμου και εφόσον είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος των ερωτήσεων και ο λόγος ήταν στον Δήμαρχο για να δώσει τις προβλεπόμενες απαντήσεις.


Αναίτια, απρόκλητα και αδικαιολόγητα ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο, στρεφόμενος προς τη δημοσιογράφο που εκείνη την ώρα είχε εισέλθει στην αίθουσα της συνεδρίασης, ζήτησε «αποκλειστικά» και μόνο από αυτήν να κλείσει την κάμερα και να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για ενημέρωση των συμβούλων. Για να προσθέσει λίγο αργότερα την καθαρά υποκειμενική του άποψη ότι η δημοσιογράφος «δεν λειτουργεί αντικειμενικά, αλλά είναι κατευθυνόμενη» χωρίς φυσικά να κατονομάζει από ποιόν κατευθύνεται ούτε φυσικά από ποια γεγονότα απορρέει αυτή του η εκτίμηση.

Την ίδια στιγμή όμως που ο κ. Σχοιναράκης εξέφραζε το ας το πούμε «παράπονό του» για τη δήθεν έλλειψη αντικειμενικότητας του μέσου και της δημοσιογράφου έπεφτε ο ίδιος μέσα στην παγίδα της μεροληπτικής αντιμετώπισης, εφόσον δεν έδειξε να ενοχλείται καθόλου από την παρουσία άλλου μέσου ενημέρωσης που παρίστατο στο Συμβούλιο.

Σημειωτέον ότι δεν είχε προηγηθεί καμία απόφαση για διεξαγωγή της συνεδρίασης «κεκλεισμένων των θυρών» όπως δίνει το δικαίωμα ο νόμος σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις και σημειωτέον ότι στην αίθουσα υπήρχαν και αρκετοί δημότες εκείνη την ώρα που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση.

Όμως ο κ. Σχοιναράκης δεν έδειξε να ενοχλείται παρά μόνον από την παρουσία μιας συγκεκριμένης δημοσιογράφου εις βάρος της οποίας μάλιστα δε δίστασε να προχωρήσει και σε απρεπή χειρονομία, ζητώντας προκλητικά να επισπεύσει την αποχώρησή της από την αίθουσα. Χειρονομία και «έκρηξη οργής» που για κακή του τύχη καταγράφηκαν από την κάμερα, ώστε να μην θεωρηθεί πως άδικα και «μεροληπτικά», όπως συνηθίζει να υποστηρίζει, καταφερόμαστε εναντίον του.


Ενέργεια η οποία αποδοκιμάστηκε, όπως ήταν φυσικό από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας που παρίσταντο Μιχάλη Μανιαδάκη και Σταύρο Ξυλούρη (ο κ. Μιχάλης Δαριβιανάκης ήταν απών) και από την πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων, που εξαρχής δεν δέχτηκαν να συμμορφωθούν με την «επιθυμία» του Δημάρχου και αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Δημάρχου αλλά και του Προέδρου της έδρας που επέτρεψε να λάβουν χώρα τέτοια γεγονότα.

Καταπέλτης για την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά στάθηκε η δ.σ. Μαρία Σφακιανάκη, η οποία επέρριψε ευθύνες στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Γαρεφαλάκη, που για να «ικανοποιήσει» την επιθυμία του Δημάρχου καταστρατήγησε όλους τους κανόνες διεξαγωγής μιας δημόσιας συνεδρίασης, επιτρέποντας ύβρεις, χειρονομίες, φωνές και προπηλακισμούς που στόχο είχαν τη φίμωση και τον εκφοβισμό του Τύπου.

Σας παραθέτουμε τα βίντεο από την επεισοδιακή συνεδρίαση με την διευκρίνιση ότι πρόκειται για αμοντάριστα πλάνα.