29 Απρ 2017

Αλήθειες και ψέματα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Οι αντιδράσεις στους κόλπους της κυβέρνησης για τη μετατροπή συμβάσεων 30.000 εργαζόμενων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ σε αορίστου χρόνου
Τον περασμένο Ιανουάριο η aftodioikisi.gr μ’ ένα άρθρο, ένα δημοσίευμα και μία συνέντευξη είχε ανοίξει το δημόσιο διάλογο για το θέμα των συμβασιούχων του Δημοσίου και των ΟΤΑ.

- Στο άρθρο του υπογράφοντα, με αφορμή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία δεν εγκρινόταν ένταλμα δήμου για την πληρωμή συμβασιούχων, είχε επισημανθεί ότι η «Μόν(η)ιμη λύση είναι οι προσλήψεις μόνιμων στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ».
- Στο δημοσίευμα η ιστοσελίδα είχε περιγράψει τα σχέδια της κυβέρνησης για την μετατροπή σε αορίστου χρόνου συμβάσεων εργαζομένων μέσω «κλειστού» ή ανοιχτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
- Στη συνέντευξη, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης είχε επιβεβαιώσει αυτούς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, επικεντρώνοντας στους, κατά τους υπολογισμούς του, περίπου 10.000 συμβασιούχους των δήμων. Είχε, δε, μιλήσει για διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στον οποίο προτεραιότητα θα έχουν όσοι εργάζονται «τρία, τέσσερα και πέντε χρόνια», ενώ θα μπορούσαν να λάβουν μέρος και οι συμβασιούχοι με λιγότερα χρόνια αλλά και άνεργοι που βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Όλα αυτά, αφού πρώτα προσδιοριστούν οι ανάγκες των δήμων σε συμβασιούχους, ώστε, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, να σταματήσει ο «κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων στους δήμους, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν συμβεί στις εργασιακές σχέσεις, και μάλιστα υπό την κάλυψη του ελληνικού Δημοσίου».
Η συνέντευξη Βερναρδάκη προκάλεσε μεγάλο θόρυβο, με την αξιωματική αντιπολίτευση, κυρίως, αλλά και πολλά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για παράνομη και αντισυνταγματική μονιμοποίηση «χιλιάδων συμβασιούχων-παιδιών» του ΣΥΡΙΖΑ, και με τη ΝΔ να δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη διαδικασία και, άρα, όταν εκείνη γίνει κυβέρνηση, θα προχωρήσει στην απόλυση των, παρανόμως, προσληφθέντων.
Όμως η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους χώρους της κυβέρνησης με την καθ’ ύλην αρμόδια υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη να υποστηρίζει ότι υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα και, άρα, δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν συμβασιούχοι και τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να λέει ότι ο συνάδελφός του υπουργός Επικρατείας «είπε φωναχτά τη σκέψη του».
Από τότε πέρασαν περίπου τρεις μήνες και, φαίνεται, ότι πλέον η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε γενικές γραμμές πώς και πότε θα προχωρήσει στη λύση του προβλήματος των συμβασιούχων.
- Πρώτα απ’ όλα θα περιμένει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, στόχος της είναι να φέρει προς τα τέλη Μαΐου ένα σχέδιο για την μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων σε Δημόσιο-ΟΤΑ σε αορίστου χρόνου.
- Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά, σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο υπουργός Εσωτερικών αλλά και τα όσα, σε γενικές γραμμές προκύπτουν από τα στοιχεία της Απογραφής του ελληνικού Δημοσίου, περίπου 30.000 εργαζόμενους σε ΟΤΑ και το Δημόσιο, πλην των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
- Τα δύο κριτήρια που θα περιέχει σίγουρα ο συγκεκριμένος νόμος θα είναι: Η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών και ο χρόνος εργασίας. Ο κ. Σκουρλέτης, που χειρίζεται το θέμα μαζί την κα. Γεροβασίλη, έχει μιλήσει για εργαζόμενους με 8, 10 και 12 χρόνια, αλλά είναι πιθανόν ο χρόνος εργασίας να είναι μικρότερος, για παράδειγμα τα πέντε χρόνια. Φαίνεται, πάντως, προκειμένου να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι μονιμοποιεί τους συμβασιούχους καθαριότητας στους οποίους παρέτεινε τις συμβάσεις, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2014, οι συγκεκριμένοι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνονται.
- Η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει τα κριτήρια, που είναι βέβαιο ότι θα είναι και άλλα πλην των δύο προαναφερόμενων, αλλά την επιλογή και την όλη διαδικασία θα την κάνει το ΑΣΕΠ ή, εφόσον επιτευχθεί διακομματική συναίνεση, την οποία η κυβέρνηση θα επιδιώξει αλλά μοιάζει πολύ δύσκολη δεδομένης της άρνησης της ΝΔ, ένα «διευρυμένο ΑΣΕΠ».
Πόσοι, τελικώς, από αυτή τη «δεξαμενή» των περίπου 30.000 θα επιλεγούν, δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς αφενός η χαρτογράφησή τους συνεχίζεται και αφετέρου ακόμη δεν είναι γνωστά τα κριτήρια. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το βέβαιο είναι ότι εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές δήμων, παιδικούς σταθμούς «Βοήθεια στο σπίτι» κλπ, που έχουν πολλά χρόνια εργασίας, θα γίνουν αορίστου χρόνου.
- Για τους υπόλοιπους, πολλοί από τους οποίους είναι οι συμβασιούχοι καθαριότητας που θα μείνουν εκτός, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Τα όσα είπε πρόσφατα ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Αστέριος Καστόρης για προκήρυξη των θέσεων μέσω ΑΣΕΠ «όπου μπορεί να μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία στη συγκεκριμένη θέση», ναι μεν συζητούνται αλλά, καθώς υπάρχουν πολλά νομικά προβλήματα, δεν έχουν, τουλάχιστον προς το παρόν, προχωρήσει.
- Τέλος, στο ερώτημα που τίθεται από πολλούς συμβασιούχους, αν μπορούν να διεκδικήσουν την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου εφόσον κλείσουν 24μηνο, αρμόδιοι να δώσουν υπεύθυνη απάντηση είναι οι νομικοί και όχι, βεβαίως, οι δημοσιογράφοι.
 του Χρίστου Βούζα
διευθυντή της, βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση, ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.