19 Ιαν 2017

Δήμος Πειραιά: Επιστολή εργαζομένων για διεκδίκηση επιδόματος 176 €

Το Δ.Σ. του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά χρησιμοποιώντας το άρθρο 54 του νόμου 4447/2016 «Χωρικός σχεδιασμός – Βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις», που αφορά την άσκηση ή μη όλων των ένδικων μέσων σε περιπτώσεις εργασιακών διαφορών, απέστειλε το παρακάτω έγγραφο στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη προκειμένου η νομική υπηρεσία του Δήμου να υποβάλλει αίτηση αναβολής των εφέσεων που εκδικάζονταν σήμερα 18/1/2017 και είχε ασκήσει ο Δήμος εναντίον πρωτόδικων θετικών αποφάσεων που αφορούσαν την αναδρομική καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά.

Η παράγραφος 2 του άρθρου 54 του Ν. 4447/2016 όπου καταργεί το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 72 του ν. 3852/2010 (που προέβλεπε ότι «για μισθολογικές απαιτήσεις, κάθε μορφής, περιλαμβανομένων και των επιδομάτων, δεν είναι δυνατή η παραίτηση (σ.σ. του δήμου) από την άσκηση ενδίκων μέσων, ο δικαστικός ή εξώδικος συμβιβασμός και η κατάργηση δίκης, εκτός από τις περιπτώσεις που το νομικό ζήτημα έχει κριθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου») δίνει πλέον το δικαίωμα στις δημοτικές αρχές να μην ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα.
Τελικά η νομική υπηρεσία του Δήμου κατέθεσε αίτηση αναβολής όπου και έγινε αποδεκτό από την έδρα.
κύριε Δήμαρχε,
λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατα ψηφισμένο άρθρο 54 του νόμου 4447/2016 «Χωρικός σχεδιασμός – Βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις», που αφορά την άσκηση ή μη όλων των ένδικων μέσων σε περιπτώσεις εργασιακών διαφορών και αναφέρει :
«1. Η περίπτωση ιγ’ της παρ. 1 του άρθρου 72 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) αντικαθίσταται ως εξής:
«ιγ) αποφασίζει για την άσκηση ή μη όλων των ένδικων βοηθημάτων και των ένδικων μέσων, καθώς και για την παραίτηση από αυτά».
  1. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 72 του ν. 3852/2010 καταργείται.
(που προέβλεπε ότι «για μισθολογικές απαιτήσεις, κάθε μορφής, περιλαμβανομένων και των επιδομάτων, δεν είναι δυνατή η παραίτηση (σ.σ. του δήμου) από την άσκηση ενδίκων μέσων, ο δικαστικός ή εξώδικος συμβιβασμός και η κατάργηση δίκης, εκτός από τις περιπτώσεις που το νομικό ζήτημα έχει κριθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου»)
  1. Η περίπτωση ι’ της παρ. 1 του άρθρου 176 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«ι) Την απόφαση για την άσκηση ή μη όλων των ενδίκων βοηθημάτων και των ενδίκων μέσων, καθώς και για την παραίτηση από αυτά».
  1. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης ιβ’ της παρ. 1 του άρθρου 176 του ν. 3852/2010 καταργείται.
  2. Αποφάσεις αρμοδίων οργάνων Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού περί μη άσκησης ή περί παραίτησης από ένδικο μέσο, οι οποίες εκδόθηκαν ως την έναρξη ισχύος του παρόντος, θεωρούνται, ως προς όλες τις συνέπειες τους, νόμιμες.»
Και επειδή την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 εκδικάζονται στο Εφετείο Πειραιά δύο εφέσεις του Δήμου Πειραιά κατά πρωτόδικων θετικών αποφάσεων για την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε εργαζόμενους του Δήμου, ζητάμε από εσάς την υποβολή αιτήματος αναβολής της εκδίκασης , όπως θα προβεί και η αρμόδια πληρεξούσια δικηγόρος μας, προκειμένου να διαβουλευτείτε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων το σοβαρό αυτό ζήτημα κατόπιν καταγραφής και συζήτησης όλων των σχετικών δεδομένων.
κ. Δήμαρχε
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που ζητάμε σε πρώτο χρόνο δεν είναι η παραίτηση του Δήμου από την εκδίκαση των εφέσεων αλλά λόγω του περιορισμένου χρόνου μέχρι την ημερομηνία εκδίκασης, ζητάμε να μας δοθεί η δυνατότητα να σας διατυπώσουμε τις απόψεις μας επί του θέματος αφού λάβουμε όλοι υπόψη μας τα στοιχεία που προκύπτουν (αριθμό εργαζομένων, τελικό ποσό διεκδίκησης  κλπ) καθώς και την νέα νομοθεσία.