17 Μαρ 2017

Σύμπτωση της αργίας 25 Μαρτίου 2017 με Σάββατο. Ιδιαιτερότητες.

Η 25η Μαρτίου, είναι μία από τις υποχρεωτικές αργίες στον ιδιωτικό τομέα, κατά τις οποίες η λειτουργία των επιχειρήσεων απαγορεύεται, εκτός απ' αυτές που λειτουργούν νόμιμα τις ημέρες των υποχρεωτικών αργιών και τις Κυριακές (ξενοδοχεία, ταβέρνες, ανθοπωλεία, κλπ).

Φέτος, η 25η Μαρτίου, συμπίπτει με ημέρα Σάββατο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπισή της ως προς την απασχόληση και την αμοιβή των εργαζομένων την ημέρα αυτή.

Διακρίνουμε τις παρακάτω περιπτώσεις: 
1. Επί μη απασχόλησης των εργαζομένων

Όσοι εργάζονται πενθήμερο, αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 λόγω εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό), θα πρέπει να λάβουν ένα ημερομίσθιο επιπλέον. Αν δηλαδή λαμβάνουν κανονικά 6 ημερομίσθια (των 6 ωρών και 40 λεπτών) μια συνηθισμένη εβδομάδα, την εβδομάδα που συμπεριλαμβάνει την 25η Μαρτίου, θα πάρουν 7 ημερομίσθια, έστω κι αν δεν εργάστηκαν την ημέρα της αργίας της 25ης Μαρτίου. (1643/10-9-87 Έγγ. Υπουργείου Εργασίας)
Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό και δεν θα απασχοληθούν το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017, λόγω συστήματος πενθήμερης εργασίας, δεν δικαιούνται να λάβουν τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού τους.
Επί συστήματος εξαήμερης απασχόλησης, όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν απασχοληθούν στις 25 Μαρτίου 2017, θα λάβουν κανονικά το αναλογούν ημερομίσθιο, (6 ημερομίσθια συνολικά την εβδομάδα) ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό δεν δικαιούνται άλλης αμοιβής πέραν του μισθού τους.
2. Επί νόμιμης απασχόλησης των εργαζομένων (σε επιχειρήσεις που δεν αργούν τις Κυριακές και επίσημες αργίες)

Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο που θα απασχοληθούν το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017, θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ημερομίσθιο.
Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό και θα απασχοληθούν το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017, θα πάρουν προσαύξηση 75% επί του 1/25 του νόμιμου μισθού τους.

3. Επί μη νόμιμης απασχόλησης των εργαζομένων (σε επιχειρήσεις που αργούν τις Κυριακές και επίσημες αργίες)

Στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017, οφείλεται ένα ημερομίσθιο επιπλέον και προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, ή 1/25 του μηνιαίου μισθού και προσαύξηση 75% επί του 1/25 του νόμιμου μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό. (πέραν των τυχόν διοικητικών κυρώσεων του εργοδότη, για παράβαση των διατάξεων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων τις ημέρες των υποχρεωτικών αργιών)

Επισημάνσεις
  • Στις επιχειρήσεις που απαγορεύεται να λειτουργούν Κυριακές και αργίες, δεν πρέπει να προγραμματίζεται  η ημέρα της εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό) την ημέρα αυτή.
  • Οι εργαζόμενοι οι οποίοι την ημέρα αυτή έχουν ρεπό, σύμφωνα με το ισχύον σταθερό πρόγραμμα εργασίας ή από την εφαρμογή κυκλικού συστήματος χορήγησης εβδομαδιαίας ανάπαυσης, δεν δικαιούνται συμπληρωματική ανάπαυση σε άλλη ημέρα.
  • Όσοι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν στην εργασία τους, ενώ η επιχείρηση νόμιμα παραμένει ανοικτή το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017, δεν δικαιούνται  αποδοχές για την ημέρα αυτή.
Μανώλης Αμαργιωτάκης

http://www.ergasiaka-gr.net/