10 Σεπ 2016

Τροπολογία - παράταση συμβάσεων Καθαριότητας ΟΤΑ: Η ΠΑΓΙΔΑ...

Η δεύτερη παράταση συμβάσεων εργαζομένων στην Καθαριότητα Δήμων, μέσα σ’ ένα σχεδόν χρόνο, και με τον τρόπο που γίνεται και αυτή τη φορά, “πίσω” από την κοινωνική - ανθρωπιστική υπόσταση, που με βεβαιότητα και χωρίς οποιαδήποτε αμφιβολία με την “πρώτη ματιά” έχει, “πίσω” και με μία δεύτερη, πιο βαθιά “ματιά” κρύβει “άλλα”… , “άλλα” που σε βάθος χρόνου θα δημιουργήσουν εκ νέου ανασφάλεια, αγωνία ακόμη και για τους ίδιους τους εργαζομένους – συμβασιούχους, που σήμερα χαίρονται, με την ανάγνωση της σχετικής Τροπολογίας του Υπ. Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Πρόβλημα, όμως, με την ίδια Τροπολογία, δημιουργείται και στην εσωτερική λειτουργία των Δήμων, λειτουργία που τη στηρίζει στους ίδιους εργαζομένους και στο ίδιο πλαίσιο κοινωνικής – ανθρωπιστικής πολιτικής, που ασκούν οι Ο.Τ.Α. α’ Βαθμού.

Η Τροπολογία – παράταση ζωής για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους Δήμων, ουσιαστικά, τους καθιστά για ακόμη μία φορά “ομήρους” της εκάστοτε Κυβέρνησης – αναμένοντας ανάλογες Τροπολογίες στο μέλλον, αφού νομοτελειακά το τέλος του 2017 θα φτάσει – ή ακόμη χειρότερα, δημιουργώντας και αφήνοντάς τους στην προσδοκία πως, κάποτε μπορεί να φέρουν ένα νόμο, που θα τους μονιμοποιήσει.

Ταυτόχρονα, τους στερεί την δική τους δυνατότητα να συμμετάσχουν σε κάποια προκήρυξη Δήμου μέσω ΑΣΕΠ, για τη διεκδίκηση μίας πιο ασφαλούς, μόνιμης εργασιακής σχέσης.

Στο σημείο αυτό μπαίνει το άλλο μείζον και κρίσιμο, άξιο ανάδειξης και λύσης, τελικά, θέμα, αυτό των συνανθρώπων, ανέργων – που πιθανά να είναι ακόμη και τα ίδια τα παιδιά αυτών των εργαζομένων – που έχουν συμμετάσχει σε τέτοιες προκηρύξεις Δήμων, έχουν πετύχει, αλλά τελικά μένουν “εκτός”, αφού τη θέση τους καταλαμβάνουν, οι ίδιοι πιθανά γονείς τους…, αφού οι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμων έχουν ορισμένο και ανώτατο αριθμό προσλήψεων ΙΔΟΧ, o οποίος δεν μπορεί να υπερκαλυφθεί. Κατά συνέπεια, ο Δήμος δεν μπορεί ταυτόχρονα και να ανανεώσει και να προσλάβει νέους, βάσει υφιστάμενων προκηρύξεων.

Επίσης, τι νόημα είχε η εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ., λίγους μήνες πριν προς την Αυτοδιοίκηση της Χώρας, για υποβολή προτάσεων προγραμματισμού προσλήψεων 2017, αφού στην πράξη την καταργούν;

Επειδή στην ανάλυση αυτή του epoli.gr η κοινωνική διάσταση του θέματος, δεν μπορεί να αφήσει “εκτός” τους Δήμους, κι αυτοί με τη σειρά τους έχουν τις σοβαρότατες συνέπειές τους, αφού και χωρίς Κρατική χρηματοδότηση – δαπάνες σχετικά με τις Υπηρεσίες Καθαριότητας πληρώνονται μέσω των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ – καλούνται να διατηρήσουν και τους συμβασιούχους, αλλά να προσλάβουν τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ - δεν δικαιούνται να ακυρώσουν μία προκήρυξη άμα τη δημοσίευσή της - αναζητώντας νομικές λύσεις για μη υλοποίηση υφιστάμενων Προκηρύξεων, λόγω του πλαφόν των θέσεων που ορίζονται ρητά στους ΟΕΥ και πολύ περισσότερο, επιβαρύνοντας τους ήδη πετσοκομμένους προϋπολογισμούς τους!

Τη λύση βέβαια δεν θα την δώσουν ούτε οι συμβασιούχοι, ούτε οι άνεργοι, ούτε καν οι Δήμαρχοι, αλλά η εκάστοτε Κυβέρνηση και οι ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων, που οφείλουν να απαντήσουν, αν με τέτοιες Τροπολογίες επιδιώκουν κάτι άλλο, π.χ. να γίνονται αρεστοί σε μερίδες εργαζομένων ή να δημιουργούν “στρατούς” μελλοντικών ψηφοφόρων, μέσω της δημιουργίας “στρατών” προσδοκιών…

Απάντηση - λύση ΤΩΡΑ! Όχι για εμάς, για τους εργαζομένους σε καθεστώς ανασφάλειας στους Δήμους και τις Περιφέρειες, το ευρύτερο Δημόσιο, για τους ανέργους…

http://www.epoli.gr/