2 Αυγ 2016

Ενοποιούνται στο 50% τα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου – Το κυβερνητικό σχέδιο


118051-dimosioi-ypalliloi31

Σημαντικές αλλαγές στο τρόπο διαβάθμισης και λειτουργίας των ειδικών μισθολογίων στο δημόσιο προβλέπει σχέδιο το οποίο καταρτίζει το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και παρουσιάζει σήμερα η Καθημερινή.

Οι σχετικές αλλαγές εκτιμάται ότι αφορούν στα ειδικά μισθολόγια 188.000 εργαζομένων στο δημόσιο. Αν ληφθεί υπόψη το σύνολο των 658.000 δημοσίων υπαλλήλων τότε πρόκειται για το 28,5%.
Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται είναι η κατάργηση του χρονοεπιδόματος, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία 16 μισθολογικών κλιμακίων. Διαφορετική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα μισθολόγια των ενστόλων και των δικαστικών λειτουργών. Στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο θα παραμένουν οι υπάλληλοι για 1 έτος, ενώ στη συνέχεια θα εξελίσσονται μισθολογικά κάθε 2 χρόνια.

Σε σχέση με τη μισθολογική διαφορά που υπάρχει μεταξύ των νέων και παλαιότερων υπαλλήλων αυτή αναμένεται να διευρυνθεί σε δύο επίπεδα: Μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών υπαλλήλων και εντός της ίδιας κατηγορίας ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας. Στόχος αυτών των αλλαγών είναι να αυξηθούν οι αποδοχές εκείνων που έχουν προϋπηρεσία πάνω από μια 25ετία.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης με τις σχετικές αλλαγές και ανατροπές είναι να υπάρξει μια εξίσωση των αποδοχών για όσους έχουν τα ίδια εργασιακά χαρακτηριστικά.

Ένα μεγάλο ποσοστό από τα σημερινά ειδικά επιδόματα αναμένεται να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό. Ως «πιλότος» στις νέες αλλαγές χαρακτηρίζεται το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θεσπίστηκε το 2015.

Να σημειωθεί ότι ο νομοθέτης, τουλάχιστον με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα δε στοχεύει στη μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων. Μάλιστα αν προκύψουν μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο, αυτές θα καλυφθούν από την προσωπική διαφορά.

Αντίστοιχα αν υπάρξουν αυξήσεις, αυτές θα χορηγηθούν σε βάθος 4ετίας, για να μην υπάρξει μεγάλο δημοσιονομικό βάρος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αλλαγές αφορούν στους παρακάτω βασικούς άξονες:
Μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων από περίπου 20 που είναι σήμερα σε 8-9, με συγχώνευση μισθολογίων ομοίου αντικειμένου απασχόλησης. Η συνένωση θα γίνει με τη σύνδεση των αποδοχών κάθε μισθολογίου με ένα συγκεκριμένο σημείο αναφοράς, π.χ. στους πανεπιστημιακούς θα μπορούσε ως σημείο αναφοράς να οριστούν οι αποδοχές του καθηγητή πανεπιστημίου.
Για τον υπολογισμό των νέων αποδοχών του υπαλλήλου που θα αποτελεί το σημείο αναφοράς, θα υπολογίζονται οι σημερινές του αποδοχές, όπως αυτές προκύπτουν από τον συμψηφισμό του βασικού μισθού, του χρονοεπιδόματος, καθώς και των επιδομάτων που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.
Εκτός από τα παραπάνω επιδόματα, προβλέπεται και η διατήρηση ενός επιδόματος που θα αφορά τα ειδικά καθήκοντα κάθε κατηγορίας. Το επίδομα αυτό, όμως, θα καταβάλλεται μετά την αξιολόγηση του υπαλλήλου και θα συνδέεται με την ενεργό άσκηση των προβλεπόμενων καθηκόντων του.

Πέραν αυτών, αν δεν προσδιορισθούν άμεσα ισοδύναμα μέτρα, τότε θα πρέπει να «παγώσουν» οι μισθολογικές ωριμάνσεις για δύο χρόνια (2017-2018), όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους υπαλλήλους που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθούν κάποιες λελογισμένες αυξήσεις σε γιατρούς και πανεπιστημιακούς, μέσα από τις αλλαγές στα ειδικά τους μισθολόγια, για να σταλεί το μήνυμα στήριξης σε κλάδους στους οποίους παρατηρείται φυγή προς το εξωτερικό.

http://www.localit.gr/