2 Αυγ 2016

«Κόφτης» έως και 22% στις επικουρικές 6 Ταμείων

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ!
 
Μειώσεις ως και 22% φέρνει το πρώτο κύμα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις 6 Ταμείων, με τις περισσότερες απώλειες να καταγράφονται στους συνταξιούχους που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας!

Το ψαλίδι ξεκινά από τις συντάξεις των τριών επικουρικών ταμείων του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ ΤΕΑΠΟΚΑ), του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, του ΟΤΕ-ΕΛΤΑ και του επικουρικού των αστυνομικών (ΤΕΑΧ).



Οι επικουρικές που θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι των παραπάνω 6 Ταμείων αναπροσαρμόστηκαν από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου και τα ποσά που θα πληρωθούν την Τρίτη 2 Αυγούστου έχουν μειώσεις που κυμαίνονται από 3 ως και 66 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ο επανυπολογισμός βγάζει και οριακές αυξήσεις της τάξης των 4 ως 10 ευρώ. Αυτές οι θετικές μεταβολές οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι οι καταβαλλόμενες επικουρικές ήταν ήδη χαμηλές και με τον επανυπολογισμό ευνοήθηκαν κυρίως όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί με 35 έτη ασφάλισης και σχετικά υψηλούς μισθούς στο τέλος της εργασιακού τους βίου.



Αυτές οι εξαιρέσεις δεν αλλάζουν όμως τον κανόνα των περικοπών που θα έχει η πλειονότητα των συνταξιούχων, οι οποίοι πιάνονται στον κόφτη των επικουρικών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16), εφόσον το μικτό άθροισμα από κύρια και επικουρική σύνταξη υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.



Τις μεγαλύτερες απώλειες μάλιστα, όπως αποκαλύπτει με ντοκουμέντα σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, θα έχουν όχι μόνον οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική λόγω γήρατος, αλλά οι δικαιούχοι αναπηρικών επικουρικών συντάξεων, τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν τους εξαιρεί από το νέο σύστημα και τις περικοπές!

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι με αναπηρία από 80% και άνω είχαν εξαιρεθεί από τις μειώσεις που προηγήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά, όπως φαίνεται στα εκκαθαριστικά πληρωμών του Αύγουστου που εξασφάλισε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, δεν εξαιρούνται από τις νέες περικοπές. Σε ένα από αυτά τα εκκαθαριστικά φαίνεται ότι συνταξιούχος που αποχώρησε από το υπουργείο Υγείας με αναπηρία 80% έπαιρνε μέχρι και τον Ιούλιο επικουρική 222,37 ευρώ και από τις 2 Αυγούστου θα παίρνει 173,84 ευρώ. Η μείωση είναι 22% ή κατά 48,53 ευρώ το μήνα!



Σε άλλη περίπτωση, η επικουρική σύνταξη δημοσίου υπαλλήλου που αποχώρησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ με αναπηρία 90% μειώνεται από τις 2 Αυγούστου κατά 66 ευρώ, καθώς μετά το νέο υπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, το ποσό πέφτει στα 324,50 ευρώ από 390,63 ευρώ που ήταν η επικουρική μέχρι και τον Ιούλιο. Η μείωση είναι 17%.

Εξίσου μεγάλες είναι και οι περικοπές στους συνταξιούχους γήρατος από τα επικουρικά του Δημοσίου. Οι μεγαλύτερες περικοπές εμφανίζονται στο επικουρικό των δημοτικών υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ), καθώς είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης στις επικουρικές συντάξεις (άνω του 25%), ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης που προβλέπει ο ασφαλιστικός Νόμος 4387/16, είναι σημαντικά μικρότερο και φτάνει στο 15,75% του μισθού για όσους έχουν 35ετία και στο 18% για όσους έχουν 40 έτη εργασίας. Οπως φαίνεται και σε ένα από τα εκκαθαριστικά πληρωμών που εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής με τις επικουρικές για τους ήδη συνταξιούχους, σε δικαιούχο του ΤΑΔΚΥ η επικουρική από τα 224,91 ευρώ που ήταν μέχρι και τον Ιούλιο, μειώνεται από τις 2 Αυγούστου στα 188,95 ευρώ. Του κόβονται δηλαδή 36 ευρώ το μήνα ή 16% από την επικουρική σύνταξη.



Ο κόφτης πιάνει μάλιστα όλα τα ποσά επικουρικών, ανεξάρτητα από το αν είναι πάνω ή κάτω από τα 100 ή τα 150 ευρώ, καθώς το κριτήριο των μειώσεων δεν είναι το ύψος της επικουρικής σύνταξης, αλλά το αν το σύνολο της μικτής κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεπερνά τα 1.300 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ψαλίδι επιβάλλεται ακόμη και σε συνταξιούχους που έχουν 120 ευρώ επικουρική, εφόσον μαζί με την κύρια ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ.
Συνταξιούχος του ΤΕΑΔΥ, για παράδειγμα, που έπαιρνε μέχρι και τον Ιούλιο 139,59 ευρώ επικουρική, θα παίρνει από τις 2 Αυγούστου 118,90 ευρώ, δηλαδή περικοπή 15%. Η μείωση γίνεται επειδή μαζί με την κύρια σύνταξη οι αποδοχές του εν λόγω συνταξιούχου υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ και αυτομάτως πιάνεται στον κόφτη του νόμου Κατρούγκαλου!

Το γεγονός ότι το ψαλίδι πέφτει και στις μικρές επικουρικές των 130 και των 140 ευρώ αποδεικνύει ότι τελικά ο αριθμός των συνταξιούχων που θα δουν μειώσεις συντάξεων ίσως υπερβεί και τις 400.000.

Τον επόμενο μήνα και στην πληρωμή της 2 Σεπτεμβρίου, έρχεται το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα μειώσεων, καθώς μπαίνουν στον κόφτη οι επικουρικές πολλών Ταμείων με περισσότερους συνταξιούχους, όπως του ΙΚΑ, των Εμποροϋπαλλήλων, του ΝΑΤ, των τραπεζών και όλων των υπόλοιπων ΔΕΚΟ.

Στα Ταμεία, αυτά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, οι μειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα διαπιστώσουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου στην πληρωμή της Τρίτης.

Στο ΙΚΑ, για παράδειγμα, αναμένονται περικοπές άνω του 20%, αν ληφθεί υπόψη ότι περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι με αναπηρία άνω του 80% που είχαν εξαιρεθεί από τις μέχρι τώρα περικοπές. Στα πρώην επικουρικά ταμεία των ΔΕΚΟ (όπως της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ κ.ά.) οι περικοπές θα είναι της τάξης του 25%, ενώ οι υψηλές επικουρικές που είχαν άλλοι φορείς (όπως του Ταμείου Ναυτιλιακών Πρακτόρων, των Εμποροϋπαλλήλων, του ΝΑΤ, των τραπεζών κ.λπ.) δεν αποκλείονται περικοπές ως και 40% (σ.σ.: κυρίως στο επικουρικό των Ναυτιλιακών Πρακτόρων).

Ο συντελεστής υπολογισμού όλων των επικουρικών συντάξεων (παλιών και νέων) που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. με το νόμο Κατρούγκαλου είναι 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης, πολλαπλασιαζόμενος με το μέσο όρο των αποδοχών των ασφαλισμένων κατά τη συνταξιοδότησή τους. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που βγήκε στη σύνταξη από το Δημόσιο με μισθό 1.500 ευρώ και 30 έτη ασφάλισης, έπαιρνε αρχική επικουρική 258 ευρώ και κατέληγε στα 206 ευρώ με τις κρατήσεις. Με το νέο σύστημα η επικουρική πέφτει στα 202 ευρώ και μετά τις κρατήσεις (ασθένεια 6%) πέφτει στα 189 ευρώ. Συνυπολογίζοντας και το φόρο, η τελική σύνταξη περιορίζεται στα 165 ευρώ.

Το σοκ με τις πρώτες επικουρικές συντάξεις που μειώνονται από τις 2 Αυγούστου θα ήταν μεγαλύτερο αν περιελάμβανε και τις αναδρομικές περικοπές των δύο προηγούμενων μηνών, Ιουλίου και Ιουνίου. Η αναδρομική μείωση δεν αναφέρεται στα εκκαθαριστικά πληρωμών και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ» της Κυριακής, δεν έγινε επειδή το ΕΤΕΑ δεν πρόλαβε να υπολογίσει και να εφαρμόσει στην πληρωμή του Αυγούστου τις αναδρομικές μειώσεις για τους μήνες Ιούλιο και Ιούνιο. Αν έμπαιναν και αυτές οι περικοπές, τότε οι επικουρικές θα ήταν ακόμη μικρότερες για τους συνταξιούχους των πρώτων 6 Ταμείων που θα αρχίσουν να μετρούν νέες απώλειες εισοδήματος από μεθαύριο.

Ο επανυπολογισμός που έκανε το ΕΤΕΑ πιάνει όμως και τους συνταξιούχους που παίρνουν άθροισμα κύριας και επικουρικής κάτω από 1.300 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως φαίνεται και στα αποκαλυπτικά έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, οι μειώσεις από το νέο τρόπο υπολογισμού, εγγράφονται μεν στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων, πλην όμως δεν περνούν στην τσέπη τους γιατί ο νόμος λέει ότι όσοι έχουν κάτω από 1.300 ευρώ θα συνεχίσουν να παίρνουν την επικουρική χωρίς μείωση. Η μείωση που προκύπτει «βαφτίζεται» ως «προσωπική διαφορά», η οποία θα καταβάλλεται μεν στους συνταξιούχους αλλά δεν θα θεωρείται σύνταξη! Για παράδειγμα, συνταξιούχος με κύρια 800 ευρώ και επικουρική 180 ευρώ, άρα με άθροισμα 980 ευρώ, θα έχει επανυπολογισμό επικουρικής, αλλά αν προκύψει μείωση κατά 30 ή 40 ευρώ, το ποσό αυτό θα χαρακτηριστεί «προσωπική διαφορά» που θα συνεχίσει να καταβάλλεται στο συνταξιούχο μέχρι νεωτέρας. Ετσι, αν μετά τον επανυπολογισμό η επικουρική καθοριστεί στα 140 ευρώ, ο δικαιούχος θα εξακολουθήσει να παίρνει 180 ευρώ, αλλά τα 140 ευρώ θα είναι η νέα επικουρική του σύνταξη και τα 40 το ποσό της «προσωπικής διαφοράς», που θα μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή αφού δεν θα θεωρείται πια σύνταξη.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

"Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής", 31/7/2016