23 Ιουλ 2016

Τροπολογία: Παράταση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών - Από 2017-18, οι δήμοι αποφασίζουν...

Παράταση για ΚΗΦΗ, ΚΕΔΗΦ και Κέντρα Στήριξης Ρομά πέραν της 30ής Ιουνίου

Με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο νομοσχέδιο του υπουργείου «Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», παρατείνονται οι συμβάσεις για τον καθαρισμό των δημόσιων σχολείων για το διδακτικό έτος 2016-2017, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Όπως αναφέρεται, το διδακτικό έτος 2017-18 οι δήμοι θα αποφασίσουν για τις συμβάσεις καθαριότητας στα σχολεία (σ.σ.: σήμερα αποφασίζει το υπ. Παιδείας), εφόσον δεν καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό. Για το σκοπό αυτό, «εγγράφεται ειδική πίστωση στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία κατανέμεται με απόφαση του υπουργού κατ' αναλογία στους οικείους δήμους».

ΚΗΦΗ, ΚΕΔΗΦ και Κέντρα Στήριξης Ρομά

Παράλληλα, προβλέπεται παράταση της διάρκειας παροχής υπηρεσιών ΚΗΦΗ, των ΚΕΔΗΦ και των «Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων» των φορέων των ΟΤΑ, καθώς και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού πέραν της 30ής Ιουνίου 2016 και έως την ένταξη των σχετικών Πράξεων ή την υπογραφή των Συμβάσεων για τις Πράξεις αυτές ή για τη μετεξέλιξη αυτών, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 του ΕΣΠΑ.

Σημειωτέον ότι η χρηματοδότηση για την καταβολή της μισθοδοσίας του απασχολούμενου προσωπικού θα καλυφθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, αναδρομικά, από την ένταξη των ως άνω δράσεων στο νέο ΕΣΠΑ και έως την 1η Ιουλίου 2016.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην τροπολογία περιλαμβάνεται διάταξη και για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

ΕΔΩ η τροπολογία.

Σχόλιο ergasianet.gr
1. Για την τροπολογία για τα ΥΣ: η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει τα δικά της λάθη και την προχειρότητα, αφού για το θέμα αυτό είναι η τρίτη νομοθετική ρύθμiση μέσα σε ένα 6μηνο και αφού οδήγησε σε παράλυση όλων των διαδικασιών των υπηρεσιακών μεταβολών κλπ λόγω της μη λειτουργίας τους εδω και ενα εξάμηνο.
2. Για την καθαριότητα των σχολικών κτηρίων: συνεχίζεται η ομηρία των εργαζομένων, οι προσλήψεις προσωπικού με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις χωρίς δικαιώματα κ.λπ. H μόνη λύση είναι η μετατροπή των συμβάσεων για όσους εργαζόμενους έχουν πάνω από μία σύμβαση σε αορίστου, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κ.λπ.
3. Για τα προγράμματα ΚΗΦΗ κ.λπ.:, και σε αυτήν την περίπτωση συνεχίζεται από τη σημερινή κυβέρνηση  το «γαϊτανάκι» της εργασιακής ομηρίας, με αποτέλεσμα να έχουμε εργαζόμενους που δουλεύουν 5 και 10 χρόνια, να μην πληρώνονται τακτικά, να βρίσκονται σε μια διαρκή ανασφάλεια κ.λπ. Η λύση είναι η μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αλλά και το πέρασμα του προσωπικού και των αρμοδιοτήτων στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, και όχι των δημοτικών επιχειρήσεων που είναι σήμερα.
http://www.ergasianet.gr/