15 Μαρ 2016

Ψήφισμα σωματείου συνταξιούχων IKA Χαλανδρίου - Χολαργού - Βριλησσίων - Ψυχικού

φωτο αρχείου
ΨΗΦΙΣΜΑ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δια του αρμοδίου υπουργού κ. Κατρούγκαλου  κατέθεσε  πρόταση  για το ασφαλιστικό σύστημα, που αφορά  όλες  τις κατηγορίες  των εργαζομένων. Πρόταση που θα καταλήξει σε νομοσχέδιο  μετά  από τις διαβουλεύσεις με το κουαρτέτο.   Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η πρόταση –  τερατούργημα  που φέρνει, αφορά τη σωτηρία  του Ασφαλιστικού, ότι δε θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ότι είναι δίκαιη και βιώσιμη πρόταση υπέρ των αδυνάτων. Στην πραγματικότητα  όμως συνεχίζει  την επίθεση ενάντια στα  λαϊκά δικαιώματά,    από  εκείνο το σημείο  που σταμάτησαν, γιατί δεν πρόλαβαν,  οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ,  με στόχο την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

Στην πρόταση των 170 σελίδων προβλέπονται:

  • Μείωση των συντάξεων  και δεν αφορά μόνο τους νέους ασφαλισμένους, που θα βγαίνουν στη σύνταξη από 01/01/2016 και μετά, αλλά και τους ήδη  συνταξιούχους.
  • Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.
  • Κατάργηση  του ΕΚΑΣ  έως το 2019   
  •  Επιβάλλει αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές μεγάλων ομάδων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.
  • Επιβάλλει την σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, ο οποίος από 7% που είναι σήμερα θα φθάσει το 19%.
  • Επιδιώκεται η ασφάλιση να γίνει ατομική υπόθεση του κάθε εργαζομένου, με σταδιακή απεμπλοκή του κράτους και της εργοδοσίας. Έτσι ο εργαζόμενος δεν θα ξέρει ούτε πότε θα πάρει σύνταξη, ούτε το ύψος της.  

Το Ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο την σύνταξη. Είναι όλο το πλαίσιο προστασίας για κάθε λαϊκή οικογένεια. Είναι η ασφάλιση των παιδιών, τα φάρμακα, το επίδομα ασθενείας, οι ιατρικές εξετάσεις, οι παροχές υγείας, η πρόνοια, η προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο. Όλα αυτά έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις τα τελευταία χρόνια και η  σημερινή κυβέρνηση στην πρότασή της έχει ενσωματώσει όλες τις προηγούμενες και επιβάλει και νέες μειώσεις.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη!   Δεν διορθώνεται! Απαιτούμε   να την αποσύρει!
Μόνη λύση, συμφέρουσα για το λαό είναι η  δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι κόστος, είναι δικαίωμα!

Διεκδικούμε:

  • Επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2009.
  • Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.
  • Επιστροφή των αποθεματικών των ταμείων,  που έχουν  αρπάξει  κράτος και πλουτοκρατία.
  • Καμιά περικοπή σε επικουρικές  συντάξεις και ΕΚΑΣ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου

Η  Πρόεδρος
Κουκούμα Μαρία

Η Γραμματέας
Καραγιαννοπούλου  Αθηνά