15 Μαρ 2016

«Mondial Assistance»: Από τη μια απολύει τους «ακριβούς», από την άλλη προσλαμβάνει «φθηνούς» εργαζομένους

Με το επιχείρημα της… χαμηλής παραγωγικότητας αλλά και ελέω νέων «προϊόντων», η «Mondial Assistance» προχωρά σε απολύσεις εργαζομένων. Επί της ουσίας, όμως, οι απολύσεις γίνονται σε υπαλλήλους που έχουν πολλαπλή εμπειρία και χρόνια υπηρεσία στη συγκεκριμένη εταιρεία (4-10 χρόνια) και με αποδοχές υψηλότερες από εκείνους των «φθηνότερων» εργαζομένων που προσέλαβε και προσλαμβάνει κατά το διάστημα των απολύσεων.

Από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2015, έκανε 11 απολύσεις από τις οποίες οι 10 αφορούσαν εργαζομένους σε callcenter εξυπηρέτησης πελατών, κυρίως υπηρεσιών οδικής βοήθειας, ταξιδιωτικής ασφάλισης καθώς και ιατρικών υπηρεσιών. Η εταιρεία στις περισσότερες από αυτές τις απολύσεις δεν έδωσε καμία σαφή αιτιολογία του λόγου απόλυσης των συναδέλφων.
Τους μίλησε για αναδιάρθρωση της εταιρείας και πως η διοίκησή της εκτιμά και κρίνει ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν μελλοντικά (!) στη διαχείριση των  νέων προϊόντων της εταιρείας. Στην απόλυση μιας εργαζομένης, της Α.Α., χρησιμοποίησε μάλιστα και το επιχείρημα της «χαμηλής παραγωγικότητας», χωρίς ποτέ μέχρι τότε να της έχει γίνει οποιαδήποτε παρατήρηση σχετική με την «έλλειψή» της.
Όπως σημειώνει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη Wind (ΠΑΣΕ Wind), «η εταιρεία μιλάει για αναδιάρθρωση και χαμηλή παραγωγικότητα ενώ στην πραγματικότητα προχωρά ακάθεκτη στην αντικατάσταση των παλιών με νέους εργαζόμενους που έχουν λιγότερα δικαιώματα και χαμηλότερα μισθολόγια, τακτική προσφιλής στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων διαχείρισης τηλεφωνικών κλήσεων και όχι μόνο. Και όλα αυτά σε μια ασφυκτική εργασιακή πραγματικότητα που έτσι κι αλλιώς βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα, με μισθούς ψίχουλα, καθημερινή πίεση, διαρκώς αυξανόμενο όγκο εργασίας και συνεχή εκφοβισμό απόλυσης».
To ΠΑΣΕ Wind εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζομένους που απολύθηκαν από την «MondialAssistance» και καλεί κάθε σωματείο, συνέλευση γειτονιάς και συλλογικότητα του αγώνα να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Επίσης, καλεί στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Επιθεώρηση Ηλιούπολης, την Πέμπτη 24 Μαρτίου, στις 11:00 το πρωί.