11 Ιαν 2016

Ανατροπή στις εισφορές για νέους και «μπλοκάκια» - Ποιοι θα πληρώσουν

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
«Παράθυρο» για την καταβολή, στα πρώτα 3 χρόνια, χαμηλότερου ασφάλιστρου (93 ευρώ το μήνα) από τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες αλλά και για τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι» (θα θεωρούνται «μισθωτοί» και θα καταβάλλουν μόνο την εργατική εισφορά, εφόσον δεν μετακυλίσουν οι εργοδότες τους το σχετικό κόστος), «άνοιξε» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος.

Και αυτό, στο πλαίσιο μιας...ηπιότερης προσαρμογής για ειδικές κατηγορίες (όπως προβλέπει ήδη το σχέδιο νόμου για τους αγρότες) τηρώντας την αρχή της ισονομίας. «Μια τέτοια λοιπόν προσαρμογή που κάναμε για τους αγρότες, σκεφτόμαστε, είμαστε ανοιχτοί να τη συζητήσουμε με κάθε συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων και εργοδοτών» είπε ο υπουργός δίνοντας τις παρακάτω πρώτες «λύσεις»:
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Να εισέρχονται στην αγορά και στο σύστημα ασφάλισης με κατώτερη, ανάλογη με αυτή των αγροτών, ασφαλιστική κλάση που θα αντιστοιχεί στο εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη. Δηλαδή θα λαμβάνεται ως εισοδηματικό κριτήριο τα 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζεται 20% εισφορά, δηλαδή 93 ευρώ εισφορά τον μήνα.
ΓΙΑ ΤΑ «ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ»: Να επιμερίζεται το κόστος της ασφάλισης ανάμεσα στον εργαζόμενο (ο οποίος θα καταβάλλει τις εργατικές εισφορές 6,5% ως μισθωτός) και τον εργοδότη ή τους εργοδότες (για το 13,5%). «Οταν ο ελεύθερος επαγγελματίας παρέχει τις υπηρεσίες του σε 3 εργοδότες τεκμαίρεται μια σχέση εξαρτημένης εργασίας» είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα οριστούν κριτήρια βάσει των οποίων θα τεκμαίρεται η σχέση εξαρτημένης εργασίας εφόσον υπάρχει διαρκής παροχή υπηρεσιών. «Εφόσον υπάρχει διαρκής παροχή υπηρεσιών σ’ ένα συγκεκριμένο ή σε περισσότερους εργοδότες, θα επιμερίζεται η εργοδοτική εισφορά ανάλογα με το ποσό της αμοιβής της υπηρεσίας που έχει παρασχεθεί σε καθέναν από αυτούς». Ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υποχρεωθεί ο εργαζόμενος να καταβάλλει το σύνολο των ασφαλίστρων μέσω αντίστοιχης μείωσης των αποδοχών, είπε ότι «οι εργοδότες που θα παραβιάσουν τις υποχρεώσεις τους θα έχουν τις συνέπειες του νόμου».
ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ: Ηδη για τους δικηγόρους εξετάζεται, ύστερα από πρόταση του προέδρου του ΔΣΑ κατάργηση κάποιων «καλύψεων» (και των αντίστοιχων εισφορών) και συγκεκριμένα να μη δίνεται εφεξής το εφάπαξ και να ενσωματωθεί η επικουρική σύνταξη των δικηγόρων στην κύρια σύνταξή τους. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει αναλογιστική μελέτη για να αποφασιστεί πόσο θα προσαυξηθεί η κύρια σύνταξη με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβληθεί και τι θα πάρουν ως εφάπαξ με βάση τις εισφορές που έχουν δώσει οι νυν ασφαλισμένοι δικηγόροι.
ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Θα ισχύσει σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των εισφορών σε κλάδους στους οποίους υπάρχει ένταση εργασίας (π.χ ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, οικοδομικές εργασίες) προβλέποντας τον ελάχιστο αριθμό απασχόλησης σε κάθε μια τέτοια επιχείρηση.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
ΕΓΓΥΗΣΗ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Ο υπουργός δήλωσε ότι ο βασικός στόχος είναι «η εγγύηση της κύριας σύνταξης και της υγείας, με ίδιους όρους σε όλους τους Έλληνες πολίτες». «Από 'κει και πέρα ούτε και σήμερα έχουν όλοι επικουρική σύνταξη, ούτε και σήμερα έχουν όλοι σε όλες τις περιπτώσεις προβλέψεις για συμπληρωματικές παροχές που θα μπορούσαν να υπάρξουν στο πλαίσιο του 2ου πυλώνα του συστήματος, όχι τώρα, γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο εισόδημα για να επενδυθεί σε επαγγελματικά ταμεία».
Ο Γ. Κατρούγκαλος προέβλεψε ότι η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς «θα είναι σκληρή, αλλά θα καταλήξει θετικά» καθώς έχουν δεχθεί τον κεντρικό «πυρήνα» του νομοσχεδίου,αλλά, «πιέζουν» για στενότερη σύνδεση των εισφορών με τις παροχές (αντί της πριμοδότησης των αδύναμων).
Ο υπουργός χαρακτήρισε, τέλος, ως «ψήφο εμπιστοσύνης στην πρόταση της κυβέρνησης» τη συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων για την προσωρινή (για 3 χρόνια) αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα που, μαζί με την αύξηση κατά 0,5% της εισφοράς των εργαζομένων, θα «καλύψει» τα 600 εκατ. ευρώ που...λείπουν φέτος. Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ δεν έχει ερωτηθεί για την αύξηση των εισφορών και αποφασίζει στις 15 Ιανουαρίου απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις για το νέο Ασφαλιστικό.
Εφημερίδα "Ημερησία", 11/1/2016