10 Οκτ 2015

ΒΟΜΒΑ: «Χάνονται τεράστια έσοδα για το Δημόσιο. Μπείτε ΤΩΡΑ» – Έφοδο του Λιμενικού στη μαρίνα της Καλλιθέας ζητά ο δήμος

Ο κύβος ερρίφθη. Με έγγραφο το οποίο έχει στα χέρια του και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ο δήμος Καλλιθέας ζητά η Λιμενική Αστυνομία να μπουκάρει στη μαρίνα και να επιβάλει την νομιμότητα. Στο έγγραφο αυτό γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο γεγονός ότι η κατάσταση στη μαρίνα στερεί από το ελληνικό δημόσιο τεράστια έσοδα… καθώς έχουν εντοπισθεί να ελλιμενίζονται αυθαίρετα… όχι ένα, όχι δύο, ούτε 10 ή 50, αλλά… 310 σκάφη.
Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης
Υπενθυμίζεται ότι από το 2009 ο δήμος Καλλιθέας από τις θέσεις ελλιμενισμού δεν έχει εισπράξει ούτε… 1 ευρώ.
Τριακόσια δέκα…
«Ακόμα και σήμερα (από το 2009) ο φορέας διαχείρισης (του δήμου Καλλιθέας)» αναφέρει το έγγραφο «δεν έχει διαθέσει καμία θέση ελλιμενισμού στα σκάφη που βρίσκονται εντός του θαλάσσιου χώρου. Προκύπτει δηλαδή αυθαίρετος ελλιμενισμός 310 καταγεγραμμένων σκαφών που θα πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν από τις λιμενικές αρχές, αφού οι ιδιοκτήτες των σκαφών δεν τα απομακρύνουν και έχοντας από τη μεριά μας προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες, νόμιμες και νομικές ενέργειες».
Πράγματι, περίπου προ τριμήνου άρχισαν να αποστέλλονται από τον δήμο Καλλιθέας τα πρώτα από τα περίπου 290 εξώδικα που εστάλησαν συνολικά μέχρι σήμερα, προς ιδιοκτήτες σκαφών που ελλιμενίζονται στη μαρίνα της Καλλιθέας. Μέσω των οποίων ο δήμος Καλλιθέας τους καλούσε να υπογράψουν τις συμβάσεις ελλιμενισμού, γνωστοποιώντας τους ταυτόχρονα και τους όρους και το τιμολόγιο.
Η απάντηση που έλαβε ο δήμος Καλλιθέας από πλευράς σκαφούχων και ομίλων ήταν αρνητική. Και πολύ χαρακτηριστική: «Μην μας ενοχλείτε…»


Απασφάλισε ο Ευσταθίου
Και συνεχίζει το έγγραφο το οποίο υπογράφει ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης: «Τα έσοδα που χάνει ο δήμος Καλλιθέας και το Ελληνικό Δημόσιο εν γένει είναι τεράστια. Σε μια εποχή που η χώρα μας διέρχεται οικονομική κρίση και όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί αναζητούν έσοδα για το Κράτος, είναι πρόκληση για τους πολίτες να μην εισπράττει το ελληνικό δημόσιο από αυτήν την μαρίνα».
Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία επίσημα και μάλιστα εγγράφως, ο δήμος Καλλιθέας αναφέρεται σε απώλεια και μάλιστα τεραστίων εσόδων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ζημιά για τον δήμο Καλλιθέας ξεπερνά οπωσδήποτε τα 6.500.000 ευρώ. Στο οποίο υπολογίζεται και ένα ποσό 1.500.000 ευρώ που οφείλει ο δήμος Καλλιθέας και είναι άμεσα απαιτητό σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ από τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και ύδατος από όσους έκαναν χρήση των υπηρεσιών της μαρίνας της Καλλιθέας όλα αυτά τα χρόνια. Προ ημερών δε, τοhttp://www.kallitheaonline.gr μέσα από μερικά πολύ αποκαλυπτικά βίντεο έφερε στο φως μερικές από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις ρευματοκλοπής από σκαφούχους σε βάρος του δήμου. Σε μια από αυτές τις υποθέσεις φέρεται ζωηρά αναμεμειγμένος πρώην αντιδήμαρχος του δήμου Καλλιθέας.
Να σημειωθεί ότι αυτό δεν αφορά όλους τους σκαφούχους που τα σκάφη τους ηλεκτροδοτούνταν από τα πίλαρς της μαρίνας. Διότι σε αυτούς θα καταλογισθούν οι αντίστοιχες δαπάνες ακόμα και προηγουμένων ετών. Στις υποθέσεις ρευματοκλοπής εντοπίζονται σκάφη των οποίων οι ιδιοκτήτες έδιναν ρεύμα στα σκάφη τους με διάφορες πατέντες, ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι υποθέσεις ρευματοκλοπής θα αντιμετωπισθούν αποφασιστικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Αναμένεται καταιγίδα προστίμων
Και στην τελευταία παράγραφο του εγγράφου, ο δήμος Καλλιθέας ζητά από τον Κλάδο Ασφαλείας και Αστυνόμευσης και συγκεκριμένα από την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται για αυθαίρετο ελλιμενισμό…
Αυτό σε πρώτη φάση σημαίνει ότι τα πρόστιμα θα πέσουν βροχή. Μόνο τα έσοδα από τα πρόστιμα για αυθαίρετο ελλιμενισμό υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αν ζητηθεί δε, και η συνδρομή και άλλων υπηρεσιών του Κράτους (πχ. Οικονομική Αστυνομία), στη μαρίνα της Καλλιθέας θα μυρίσει μπαρούτι. Κι αυτό διότι δεκάδες σκαφούχοι δηλώνουν ότι πλήρωναν στους ομίλους τους τέλη ελλιμενισμού αλλά και για τις καταναλώσεις τους σε ρεύμα και νερό. Για 6 χρόνια όμως, από το 2009 στο ταμείο του δήμου Καλλιθέας από τα χρήματα αυτά δεν μπήκε ούτε… ένα… ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που ο δήμος Καλλιθέας ζητά την αποφασιστική συνδρομή του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή, φροντίζοντας μάλιστα να το λάβει και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.
Έντονη δυσαρέσκεια στην πόλη από την καθυστέρηση…
Το έγγραφο εστάλη με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου 2015, περίπου ένα μήνα πριν. Έκτοτε, ουδέν νεότερον. 
Παράγοντες του δήμου Καλλιθέας, στελέχη της διοίκησης αλλά και παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δήμου, τοπικοί φορείς, κ.α. εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους