14 Σεπ 2015

"Επιστράτευση" δημοτικών υπαλλήλων...Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης", 10.9.2015

Χαλάνδρι 10.09.2015

Επιστράτευση των δημοτικών υπαλλήλων.

Οι καρεκλοκένταυροι «ηγέτες» της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σκόπιμα δεν ασχολούνται με το ζήτημα για το οποίο – μεταξύ και πολλών άλλων – φέρουν ακέραιη και ΜΕΓΑΛΗ ευθύνη.

«Ανακαλούνται και απαγορεύονται οι χορηγήσεις κανονικών αδειών ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, όπως υπενθυμίζει εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία ταυτόχρονα, περιγράφει ποιες διευκολύνσεις παρέχονται στους δημόσιους υπάλληλους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος θυμίζει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 106 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ.26/2012, A΄ 57), απαγορεύεται η χορήγηση κάθε κανονικής άδειας απουσίας σε τακτικούς δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς γενικά και τακτικούς υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στο διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη των εκλογών έως και την 20η Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας.
Βάσει του εγγράφου, οι άδειες που τυχόν θα έχουν χορηγηθεί έως και την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών ανακαλούνται αυτοδικαίως, χωρίς να απαιτείται η έκδοση απόφασης της αρμόδιας αρχής και όσοι έχουν αυτές τις άδειες είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους, χωρίς οποιαδήποτε ειδοποίηση.
«Ύστερα από τα ανωτέρω, παρακαλούμε να φροντίσετε ώστε, κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα:
α) να μη χορηγούνται κανονικές άδειες στους υπαλλήλους των υπηρεσιών σας και
β) να επιστρέψουν αμέσως στις θέσεις τους οι υπάλληλοι που θα βρίσκονται σε κανονική άδεια.»

Αυτό έγινε, ακόμη μια φορά, σε βάρος των δημοτικών υπαλλήλων και όχι μόνο.
Ο ορισμός της καταπάτησης της δημοκρατίας και της ελευθερίας…ΝΤΡΟΠΗ.

Και τα συνδικαλιστικά – ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ…- όργανα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, σιωπούν ή σφυρίζουν αδιάφορα. Για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι οι θεσούλες και τα αξιώματα, τα οποία, βεβαίως – βεβαίως, οδηγούν και σε…ελκυστικά αντίτιμα!
Αν πεις, δε, και για την ΚΕΔΕ…ας το αφήσουμε καλύτερα.
Οι άνθρωποι εκεί θέλουν να περνούν προς τα έξω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ή, καλύτερα, η ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΗ τοπική αυτοδιοίκηση, μπορεί (και ΠΡΕΠΕΙ κατ’ αυτούς – ε, ψήφοι είναι αυτοί!) να αναλάβει…τα πάντα, από πολεοδομικές και στρατολογικές υποθέσεις, μέχρι και τις…πάνες των μωρών! Και φυσικά, όλα αυτά, με το ίδιο, μειωμένο και ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟ προσωπικό. Με υπαλλήλους που αμοίβονται πιο χαμηλά από όλους τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους και με εργαζόμενους – ομήρους, με συμβάσεις 2, 5 ή 8 μηνών.
Και μετά απ’ όλα αυτά, η ΠΟΕ ΟΤΑ και η ΑΔΕΔΥ βγάζουν μερικές …ανακοινωσούλες, έτσι απλά, για να δηλώσουν «ΠΑΡΩΝ» στην ΑΠΟΥΣΙΑ τους…Σωστά…Άλλωστε στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις.

Και ερχόμαστε στο επίμαχο σημείο της...ιδιότυπης «επιστράτευσης» των δημοτικών υπαλλήλων, κάθε φορά (και από εδώ και πέρα, συχνότερα…) που αποφασίζουν οι «εγκέφαλοι» της πολιτικής ζωής της χώρας μας να προσφύγουν στις κάλπες. Και τονίζουμε εδώ, ΜΟΝΟ οι δημοτικοί υπάλληλοι…

Ας δούμε, λοιπόν, τι έλεγε – μεταξύ άλλων -  το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης» (Π.Σ.Ε.Α.) (ΦΕΚ Α΄ 236/1974)…
«Η πολιτική επιστράτευση είναι η υποχρεωτική παροχή των προσωπικών υπηρεσιών των ατόμων που επιτάσσονται, καθώς και των πόρων και μέσων που είναι απαραίτητα για την παροχή αυτών των υπηρεσιών.
Κηρύσσεται με βάση, το άρθρο 18 του οποίου επιτρέπει την πολιτική επιστράτευση στην περίπτωση "πολιτικής κινητοποίησης".
Η απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής επιστράτευσης βαραίνει τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό. Οι νομαρχίες μοιράζουν στους επιστρατευόμενους "φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης" (αντίστοιχα με τα "φύλλα πορείας" της στρατιωτικής επιστράτευσης). Όσοι αρνούνται να υπακούσουν δικάζονται με αυτόφωρο».

Σημείωση: με το Ν.4325 (ΦΕΚ 47/11.5.15) και συγκεκριμένα με το άρθρο 1,  ψηφίστηκε η κατάργηση της επιστράτευσης :
«Άρθρο 1 Επίταξη προσωπικών υπηρεσιών Απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης απεργών»
1. Η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών μπορεί να επιβληθεί αποκλειστικά σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης που προκλήθηκε από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
2. Σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλεται πολιτική επιστράτευση ή οποιασδήποτε άλλης μορφής επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ως μέτρο αντιμετώπισης απεργίας ή ανάλογης μορφής κινητοποιήσεις ελεύθερων επαγγελματιών ή αυτοαπασχολούμενων, πριν ή μετά την κήρυξή τους»

Ας δούμε τώρα, τι ακριβώς λέει το Π.Δ. 26/15-3-2012 στην παρ. 1 του άρθρου 106…
«Ανάκληση και απαγόρευση κανονικών αδειών δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.λπ.
1. Απαγορεύεται η χορήγηση κάθε κανονικής άδειας απουσίας σε τακτικούς δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς γενικά και τακτικούς υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στο διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας. Οι άδειες που τυχόν χορηγήθηκαν πριν από την προκήρυξη των εκλογών ανακαλούνται αυτοδικαίως, χωρίς να απαιτείται η έκδοση απόφασης, της αρμόδιας αρχής, και τα πρόσωπα που έχουν αυτές τις άδειες είναι υποχρεωμένα να βρεθούν στις θέσεις τους, χωρίς οποιαδήποτε ειδοποίηση».

Μπορούμε όλοι να καταλάβουμε την ομοιότητα μετά των δύο (2) νόμων, διαταγμάτων – όπως θέλετε μπορείτε να τα πείτε. Και η ομοιότητα έγκειται στο επιτακτικό «εντέλλεσθαι» της κατάργησης του δικαιώματος της κανονικής άδειας μερίδας εργαζομένων, με το σκεπτικό του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» μιας άλλης εποχής για ένα διαφορετικό, εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Πρόκειται, πάντως – και στις δύο περιπτώσεις – για ΚΑΤΑΦΟΡΗ παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος. Και όλα αυτά, επειδή κάποιοι δεν θέλουν να προωθήσουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται συγκεκριμένοι υπάλληλοι (οι Δημοτικοί) (Σχετικό άρθρο της «πρΟΤΑσης» Ε Δ Ω) και κάποιοι άλλοι να κάνουν τις δημόσιες σχέσεις τους…
Δεν είναι δυνατό να ανακαλούνται άδειες για το λόγο των εκλογών και μάλιστα, ένα (1) ολόκληρο μήνα νωρίτερα!! Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει…τα ανεξήγητα;
Θα πρέπει κάποτε να σταματήσει αυτή η επιλεκτική, αντιδημοκρατική και παράλογη τακτική σε μια χώρα που (θέλει να) λέγεται «ευρωπαϊκή»…

Η πολιτική επιστράτευση καταργήθηκε, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας…
Η επιστράτευση των δημοτικών υπαλλήλων καλά κρατεί, γιατί κάποιους εξυπηρετεί.
Και οι συνδικαλιστές που – υποτίθεται ότι – μάχονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, κωφεύουν. Προφανώς επειδή οι θεσούλες τους (οι οποίες – ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ – δεν τίθενται προς ψηφοφορία από τη βάση, δηλαδή από τους εργαζόμενους, αλλά από μοιρασιά μεταξύ τους!!!) είναι εξασφαλισμένες, άρα και η δημοσιότητά τους σε όλες τις εκδηλώσεις, γεγονότα, πανηγύρια…


πρΟΤΑση