24 Αυγ 2015

"πρΟΤΑση": Εφικτή η ηλεκτρονική ψηφοφορία σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.

Χαλάνδρι 18.08.2015

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Επανερχόμαστε, όπως σας είχαμε υποσχεθεί, στο ζήτημα της διεξαγωγής εκλογών, όποτε και αν αυτές πραγματοποιούνται και πώς είναι δυνατό να «απεμπλακούν» από αυτές οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Με αφορμή και τις φήμες που κυκλοφορούν για πρόωρες εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα τινάξουν πραγματικά στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό των ελληνικών νοικοκυριών (έναρξη σχολείων, καλοκαιρινές διακοπές κάποιων που επέλεξαν αυτό το μήνα για διάφορους λόγους κ.λπ.) κυρίως των δημοτικών υπαλλήλων, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Δεν είναι δυνατό ο δημοτικός υπάλληλος, αυτός ο πιο άδικα και πιο ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ αμοιβόμενος δημόσιος υπάλληλος, να καλείται κάθε φορά, ΠΑΡΑ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ, να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία χωρίς να είναι επιλογή του και, μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, να ανακαλείται η άδειά του (αν κάποια άδεια έχει χορηγηθεί) ή να απαγορεύεται κάποια άδεια ένα (1) περίπου μήνα πριν από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία!
Με λίγα λόγια, δηλαδή, δεν είναι δυνατό  να εφαρμόζεται ένα Π.Δ., ένας νόμος, μια απόφαση κατά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ υπαλλήλων! Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για μια αναχρονιστική πράξη αντιδημοκρατικότητας, ανισονομίας και άδικης επιλεκτικότητας, με τη ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ της «προετοιμασίας των εκλογών», μια «στοχευμένη πολιτική επιστράτευση», όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό.

Και αφού
-          το συνδικαλιστικό όργανο των δημοτικών υπαλλήλων σιωπεί (για ποιο λόγο, άραγε;)
-          η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της έχουν επιδοθεί σε έναν ανένδοτο, κηρυγμένο πόλεμο κατά της κυβέρνησης και ενδιαφέρονται μόνο για… «ΚΕΠ Υγείας», «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΠ», «άλλες υπηρεσίες που…ΠΡΕΠΕΙ να λειτουργούν στους Δήμους» (αγνοώντας ή, καλύτερα, κωφεύοντας και αποφεύγοντας να συζητήσουν τις σημαντικότατες ελλείψεις σε προσωπικό – γιατί, άραγε;…).

Η «πρΟΤΑση» εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου αναδεικνύει μέσα από αυτή την παρέμβασή της, τη λύση για ψηφοφορίες – όποτε και αν αυτές γίνονται, χωρίς κινητοποιήσεις, χωρίς έξοδα (τουλάχιστον, ούτε κατά διάνοια αυτά που ξοδεύονται για χαρτιά και επιδόματα…), χωρίς διάθεση προσωπικού (χωρίς τη θέλησή του).

Μιλάμε, φυσικά, για την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ, μια διαδικασία που, μια χώρα όπως η Ελλάδα, με ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ) ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, με ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ Κ.Ε.Π. (θα ανακοινωθούν σύντομα), με ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ πολλές ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ («Διαύγεια», «ΕΣΗΔΗΣ», «Εργάνη», «Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο», «Ηλεκτρονικό Ληξιαρχείο» κ.λπ.), ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να κλείνει τα μάτια στην έκφραση της «απόλυτης» δημοκρατικής και ελεύθερης έκφρασης του πολίτη: στο δικαίωμά του για ψήφο «με ένα κλικ», αποτελεσματικά, εύκολα, με ασφάλεια, χωρίς ταλαιπωρία (και, μάλιστα, ΚΑΙ για όσους βρίσκονται μακριά από την εκλογική τους περιφέρεια ή δεν μπορούν να πάνε στο εκλογικό τους κέντρο), χωρίς κόστος και χωρίς να ταλαιπωρηθεί μερίδα συνανθρώπων του (εργαζόμενοι, κυρίως, στους Δήμους και στις Περιφέρειες).
Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι χρήσιμη και για ειδικές περιπτώσεις ανθρώπων, όπως, π.χ., για τους Έλληνες του εξωτερικού, για τους φοιτητές της επαρχίας, για όσους έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα σε πόλεις και χωριά της επαρχίας όπου δεν διαμένουν και δε θέλουν να πληρώνουν μεταφορικά, για άτομα με αναπηρία που δεν μπορούν να πάνε άνετα στο εκλογικό τους κέντρο, για τους αρρώστους και για όσους νοσηλεύονται κ.ά

Παραδείγματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας:

1. Χαλάνδρι – εκλογές 2014: Για πρώτη φορά ηλεκτρονική ψηφοφορία!
Με απλές κινήσεις σε ένα «τάμπλετ» (tablet) οι πολίτες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου αφού ψήφισαν στην κάλπη, ψήφισαν και ηλεκτρονικά το κόμμα της προτίμησής τους στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

2. Η e-ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε πολλές χώρες:
Αυστραλία (για στρατιωτικούς και άτομα με αναπηρίες)
Αυστρία
Καναδά
Εσθονία*
Ολλανδία
Ελβετία
ΗΠΑ (για στρατιώτες)
Ηνωμένο Βασίλειο

{Στην Ελλάδα όχι μόνον δεν έχουν γίνει βήματα προς την ηλεκτρονική ψηφοφορία, αλλά δεν έχουμε ακόμα ούτε τις υποδομές για χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής, μολονότι, με προεδρικό διάταγμα, η ηλεκτρονική υπογραφή ισχύει από το 2001! Ωστόσο, η ηλεκτρονική ψηφοφορία στη χώρα μας έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές (πάνω από 300 έως τον Μάιο 2015 μέσω του συστήματος «ΖΕΥΣ»)}.

*3. Το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας (e-voting) της Εσθονίας [1], [2], [3]

Σήμερα η Εσθονία είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει και λειτουργεί επίσημα και καθολικά ηλεκτρονικές ψηφοφορίες μέσω διαδικτύου.
Ξεκίνησε από το 2002 πιλοτικά και πλέον τις εφαρμόζει επίσημα σε όλων των ειδών τις εκλογές (δημοτικές, κοινοβουλευτικές, και ευρωεκλογές) - Η τελική πιλοτική εφαρμογή του πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2004, ενώ το 2005, το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τις τοπικές δημοτικές εκλογές. Το 2007, για πρώτη φορά στον κόσμο, ήταν δυνατόν στην Εσθονία να μπορούν οι πολίτες να ψηφίσουν σε απευθείας σύνδεση (online) για τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

[1] [2][3]

Χρήσιμες σημειώσεις – πληροφορίες:

1. e-VOTE: Πιλοτική εφαρμογή σε Δανία - Ελλάδα από το 2003

Με ένα "κλικ" από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή θα μπορούν οι πολίτες, όχι στο μακρινό μέλλον, να ψηφίζουν. Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία, Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί ήδη πιλοτικά το πρόγραμμα e-Vote. για τη διενέργεια εκλογών μέσω Ιντερνέτ, τα οποίο εκπονεί η ελληνική εταιρία Q&R.
Οι ηλεκτρονικές εκλογές θα μπορέσουν υπό ορισμένες προϋποθέσεις να γίνουν πραγματικότητα μετά το 2004, καθώς ήδη λειτουργεί το πιλοτικό πρόγραμμα e-Vote, ένα μεγάλο έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επιτρέπει στους πολίτες της να ψηφίζουν από το σπίτι τους.

Σκοπός του e-Vote είναι να διασφαλίσει όλα τα εχέγγυα μυστικότητας στον ψηφοφόρο, ώστε να μπορεί να εγγράφεται και να ψηφίζει στις εκλογές από το σπίτι του μόνο με τη χρήση ενός απλού προγράμματος πρόσβασης στο Ιντερνετ (Internet Browser).


Φυσικά, αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί φίλοι, θα υπάρξουν και αυτοί που θα προβάλλουν (αδικαιολόγητες) «δικαιολογίες», προκειμένου να συνεχίζεται εσαεί το «πολιτικό αλισβερίσι» στο οποίο έχουν «γαλουχηθεί» δεκαετίες τώρα και να (υπο)στηρίζουν την πολυδιαφημισμένη «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» μόνο ως όρο…

Θα υποστηρίξουν : «Πώς οι ηλικιωμένοι θα χειριστούν ηλεκτρονικά μέσα;»
Θα απαντήσουμε: «Με τον τρόπο που υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις κ.λπ., δηλαδή, με τη βοήθεια δικών τους ανθρώπων, παιδιών τους, φίλων κ.λπ.»

Θα υποστηρίξουν: «Πώς θα διασφαλιστεί η μοναδικότητα της ψήφου και η ταυτοποίηση του ψηφοφόρου;»
Θα απαντήσουμε: «Χρησιμοποιώντας δικούς μας – μοναδικούς για κάθε πολίτη κωδικούς, όπως, π.χ., τον ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ»

Θα υποστηρίξουν: «Πώς θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια των δεδομένων και την αποφυγή κλοπής προσωπικών στοιχείων – προτιμήσεων ή ακόμη και την αλλοίωση της επιλογής μας;»
Θα απαντήσουμε: «Μα…απειλείται μόνο η…υποκλοπή των ψήφων μας και όχι τα φορολογικά - περιουσιακά μας στοιχεία ή τα προσωπικά μας δεδομένα που βρίσκονται διάσπαρτα στο διαδίκτυο;»

Θα «κατεβάσουν» κι άλλα με τα «πονηρά», «πολιτικάντικα» μυαλά τους, με στόχο να αποφύγουν να κάνουν κάτι πραγματικό, χρήσιμο και λειτουργικό για τον πολίτη και τον εργαζόμενο.
Σημασία, όμως, έχει, το γεγονός ότι, η Ελλάδα θα πρέπει να ξεφύγει επιτέλους από τις εποχές του «Μαυρογυαλούρου» και το συνδικαλιστικό κίνημα να κοιτάξει πέρα από τα αξιώματα, τα επιδόματα, τις ανακοινώσεις «συμπαράστασης» και  τα δελτία τύπου «έτσι απλά για να δικαιολογούμε την παρουσία μας».


πρΟΤΑση