20 Απρ 2015

Εργασιακός μεσαίωνας στο Νοσοκομείο Κέρκυρας – Επισφάλεια για προσωπικό και ασθενείς

Το σύνολο των εργαζομένων όλων των κλάδων του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας (ΓΝΚ) εργάζεται, εξαιτίας της τεράστιας υποστελέχωσής του, σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, εξηγώντας: «τούτο γίνεται εύκολα αντιληπτό αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις συνολικά 672 (λοιπό προσωπικό)+133 (ιατρικό προσωπικό) οργανικές θέσεις που προβλέπονται από τον Οργανισμό οι 363 είναι κενές, η μη πλήρωσή των οποίων επιβαρύνει το υπάρχον προσωπικό με εξαντλητικές ευθύνες και αρμοδιότητες».

«Η καθημερινή και πλέον δεδομένη καταπάτηση όλων των βασικών εργατικών αρχών και δικαιωμάτων», συμπληρώνει, «συντελείται σήμερα εις βάρος μας από το ίδιο το κράτος, το κράτος που δεσμεύεται Συνταγματικώς για την προστασία της εργασίας (άρθρ. 22 Σ) και τη διασφάλιση της ακέραιης εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, των ευρωπαϊκών Οδηγιών και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ( ΕΣΔΑ) στο σύνολο των εργαζομένων».
Παράνομη εργασία, χρωστούμενες άδειες από το 2013
Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΚ, για το σύνολο του προσωπικού παραβιάζεται το νόμιμο ωράριο εργασίας, το ανώτατο δηλαδή επιτρεπόμενο ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων, όπως αυτό καθορίζεται από ουσιαστικούς και τυπικούς νόμους αναγκαστικού δικαίου, εξαναγκαζόμενο συστηματικά σε παράνομη εργασία.
Ενδεικτικά και ενάντια στις θεμελιώδεις αρχές του εργατικού δικαίου σήμερα το σύνολο του προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας δεν έχει ακόμα λάβει το σύνολο της κανονικής του άδειας για το έτος 2014. «Στα περισσότερα μάλιστα τμήματα το προσωπικό δεν έχει λάβει τομεγαλύτερο μέρος της κανονικής του άδειας για το έτος 2013 , ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τμημάτων το προσωπικό έχει υπολειπόμενο κανονικής άδειας του έτους 2012».
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και τα υπόλοιπα των ημερών υποχρεωτικής ανάπαυσης (ρεπό) σε όλα τα τμήματα. Το σύνολο των χρωστούμενων αδειών και εβδομαδιαίων ρεπό ανέρχεται περίπου στα 5.000. «Υπό αυτές τις συνθήκες το προσωπικό του ΓΝΚ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση εξαθλίωσης ξεπερνώντας καθημερινά τις ανθρώπινες αντοχές του, εκτελώντας καθήκοντα πέραν των αρμοδιοτήτων του , με εμφανή σημάδια κόπωσης», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΚ.
Άμεσος κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές
Το νοσοκομείο, αν και στεγάζεται σήμερα σε υπέρογκες, υπερσύγχρονες και πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, εντούτοις, δεν προσφέρει στους πολίτες περίθαλψη που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η κύρια αιτία του προβλήματος, όπως προαναφέρθη, δεν είναι άλλη από την τεράστια και επικίνδυνη έλλειψη προσωπικού δυναμικού, η οποία συνεπάγεται πληθώρα και αλυσιδωτές συνέπειες τόσο στους ασθενείς όσο και στους εργαζόμενους.
Η αναγκαιότητα για παροχή επαρκούς υγειονομικής φροντίδας σε ένα νησιωτικό περιφερειακό νοσοκομείο είναι ζωτικής σημασίας, αν συνυπολογίσει κανείς την δυσχέρεια πρόσβασης του ασθενή σε κάποιο επαρκέστερο νοσοκομείο , την εκτίναξη του αριθμού των ασθενών κατά τους θερινούς μήνες (λόγω τουρισμού) αλλά και το γεγονός πως το ΓΝΚ ως εγγύτερο εξυπηρετεί επιπλέον τα νησιά των Παξών, των Αντίπαξων καθώς και τα Διαπόντια νησιά.
Να τι καταγγέλλει το Σωματείο:
  • «Η υψηλού ηθικού βάρους και αξίας εργασία που καλούμαστε καθημερινά να προσφέρουμε στους ασθενείς ,μας καταβάλλει δίχως άλλο και ψυχικά, καθώς λόγω ακριβώς της φύσεως της δουλειάς μας αναγκαζόμαστε να καλύπτουμε με κάθε προσωπικό και επαγγελματικό κόστος τις τεράστιες ελλείψεις του νοσοκομείου , ώστε να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές».
  • «Το ζήτημα της υποστελέχωσης του ΓΝΚ, πέρα από τον αντίκτυπο που έχει σε εμάς τους εργαζόμενους που εξαναγκαζόμαστε να δουλεύουμε κάτω από τις πιο αντεργατικές συνθήκες που γνώρισε ποτέ ο δημόσιος τομέας και εν γένει το εργατικό κίνημα , θέτει σε κίνδυνο το ύψιστο ατομικό και κοινωνικό αγαθό, το αγαθό αυτό που κάθε ευνομούμενη πολιτεία έχει ως προορισμό της να προστατεύει, την ανθρώπινη ζωή. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές του προσωπικού η λειτουργία του νοσοκομείου είναι άκρως επισφαλής , καθώς η υπολειτουργία του θέτει καθημερινά τη ζωή των ασθενών σε πραγματικό και παρόντα κίνδυνο, αφού το κράτος δεν διασφαλίζει τα ελάχιστα εχέγγυα για μια αξιοπρεπή βασική και στοιχειώδη περίθαλψη τους».
Νέα προβλήματα με τη μη στελέχωση από προσωπικού
Το τελευταίο διάστημα στο ΓΝΚ τα προβλήματα έχουν κλιμακωθεί, καθώς και ενδεικτικά:
- Το νοσοκομείο έμεινε πλέον με ένα μόνο νευρολόγο, με αποτέλεσμα να κλείσει η ΝευρολογικήΚλινική. Το Ακτινολογικό Εργαστήριο «έχει αποδεκατιστεί καθώς καλείται να εξυπηρετήσει τους ασθενείς με μόλις 7 άτομα προσωπικό που απέμεινε λόγω συνταξιοδότησης προσωπικού, τη στιγμή που η εύρυθμη λειτουργία του τμήματος απαιτεί 26».
- Τα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου «λειτουργούν με τη χειρότερη από ποτέ αναλογία νοσηλευτών ανά κλίνη, αναλογία πολλές φορές μικρότερη και από αυτή του ελάχιστου ορίου ασφαλείας, όπως προβλέπεται από διεθνείς μελέτες, πρωτόκολλα και παραδοχές σε παγκόσμια κλίμακα».
- Ακόμα, ζωτικής σημασίας δομές για ένα περιφερειακό νοσοκομείο, όπως ο μαγνητικός τομογράφος, αυτή τη στιγμή δε λειτουργεί, «καθώς δεν υπάρχουν χειριστές και ειδικευμένοι ιατροί, τη στιγμή που πελώρια ποσά δαπανώνται κάθε χρόνο για τη συντήρησή του».
- Επιπλέον, στο Χειρουργείο, λόγω της υποστελέχωσης, δεν μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καλείται να εξυπηρετήσει πολλές φορές έκτακτα περιστατικά με μόλις 2 άτομα προσωπικό και χωρίς τη στελέχωσή του με τους κατάλληλα ειδικευμένους ιατρούς, όπως ορίζει η λειτουργία των ΤΕΠ. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διαθέτει ακόμη 2 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες τις οποίες δεν μπορεί να λειτουργήσει ελλείψει νοσηλευτικού προσωπικού. Ακόμα, αν και υπάρχουν εξοπλισμένες Μονάδες Αυξημένης ΦροντίδαςΜονάδα Νεογνών και Μαιευτήριο, τα τμήματα παραμένουν κλειστά καθώς δεν υπάρχει προσωπικό να τα στελεχώσει.
- Το ΓΝΚ διαθέτει πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις και υποδομές που μένουν αναξιοποίητες ή υπολειτουργούν . Οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, καθώς μόλις 2 ασθενοφόρα καλούνται να εξυπηρετήσουν ολόκληρο το νησί της Κέρκυρας όλο το 24ωρο. «Ως εκ τούτου η διακομιδή και μεταφορά επειγόντων περιστατικών είναι δυσχερέστατη και επιπλέον δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του ίδιου του νοσοκομείου».
«Υπό αυτές τις συνθήκες και με τις εξαιρετικά μεγάλες ελλείψεις υλικών κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει την ποιότητα της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης», υπογραμμίζει με έμφαση το Σωματείο Εργαζομένων.
Λεφτά για προσλήψεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως για εργολάβους
Την ίδια στιγμή, και ενώ μειώνεται χρόνο με το χρόνο δραματικά ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι του ΓΝΚ γίνονται «μάρτυρες της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος υπέρ εργολάβων, όπως για παράδειγμα στη φύλαξη και στην καθαριότητα, τη στιγμή που τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να διατίθενται για την πρόσληψη νέου προσωπικού με ανταποδοτικά οφέλη για το ίδιο το σύστημα υγείας».
Προειδοποίηση – άμεσα αιτήματα
Κλείνοντας, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το νοσοκομείο, το προσωπικό του και τους ασθενείς του, υπογραμμίζοντας πως «η τοπική κοινωνία διεκδικεί την ισότιμή και αξιοπρεπή πρόσβασή της στη δημόσια υγεία», και:
  • προειδοποιεί για την επισφαλή λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και το χαμηλό επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται στο νησί,
  • διαμαρτύρεται για τις εργασιακές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται το προσωπικό.
Άμεσα, αιτείται:
  1. Επαρκή χρηματοδότηση προυπολογισμού του Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας καθώς και Περιφερεικά Ιατρεία.
  2. Πλήρωση (πρόσληψη) των κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής αναγκαία λειτουργία του ΓΝΚ και η αξιοπρεπής εργασία του προσωπικού του.
  3. Δημόσια και δωρεάν υγεία για τους πολίτες.
  4. Επαναφορά των ΚΥ – Περιφερειακών Ιατρείων, σύμφωνα με τους στον οργανισμούς τους στο νοσοκομείου.
  5. Λειτουργία κλειστών τμημάτων, όπως Μαγνητικού Τομογράφου, Μαστογράφου, Μονάδα Εμφραγμάτων, Τμήμα Νεογνών, ΜΕΘ, ΜΑΦ κ.λπ.
  6. Επαναλειτουργία του κλάδου των οδηγών και πληρωμάτων των ασθενοφόρων στο νοσοκομείο.
  7. Κατάργηση της ΕΣΑΝ Α.Ε.
  8. Να απομακρυνθούν οι ιδιώτες εργολάβοι, που λυμαίνονται το χώρο της υγείας.