20 Απρ 2015

Συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο ζητούν οι αδιόριστοι του ΑΣΕΠ- Τι λένε στην επιστολή τους προς τον υπουργό

Δικαίωση ζητούν οι αδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ με επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αδιόριστων ΑΣΕΠ ζητάει να συναντήσει τον υπουργό, προκειμένου να δώσει απάντηση σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν την υπόθεσή τους.
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή προς τον κ. Κατρούγκαλο:

“Προς: κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο, Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Κύριε Υπουργέ, η παρούσα επιστολή του Συλλόγου μας είναι η τρίτη κατά σειρά που σας αποστέλλουμε με αποκλειστικό σκοπό να συμβάλουμε στην όσο το δυνατόν άμεση, συνολική, οριστική και δίκαιη επίλυση του γνωστού πλέον στο Πανελλήνιο ζητήματος των Αδιόριστων Επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.
Ύστερα από την πρώτη κατ ιδίαν συνάντηση του Συλλόγου μας με εσάς και το επιτελείο σας, αλλά και την διαπίστωση της ξεκάθαρης και ουσιαστικής πολιτικής βούλησης, τόσο της δική σας, όσο και της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος μας, δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να βρεθούμε εκ νέου. Η συνάντηση, βέβαια, αυτή πλέον κρίνεται επιβεβλημένη εν όψει της νομοθετικής πρωτοβουλίας που αναλάβατε μένοντας έτσι συνεπής στην πολιτική σας δέσμευση απέναντι μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς.
Εντούτοις, κύριε Υπουργέ, και μελετώντας το σχέδιο νομού όπως αυτό ανέβηκε από τις 17 Μαρτίου σε δημόσια διαβούλευση, είναι πολλά αυτά που έχουμε να ρωτήσουμε αλλά και να παρατηρήσουμε, πάντα βέβαια με καλόπιστο και εποικοδομητικό τρόπο αλλά και με σκοπό την δίκαιη λύση του προβλήματος του συνόλου των Αδιόριστων επιτυχόντων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
Καταρχάς, θεωρούμε ότι παρά το γεγονός ότι στην προηγούμενη μας επιστολή, την δεύτερη κατά σειρά, θίχθηκαν κάποια ζητήματα κεφαλαιώδους για εμάς σημασίας, αυτά δεν λήφθηκαν υπόψη παρότι ήταν διαπιστωμένα και επαρκώς τεκμηριωμένα.
Πιο συγκεκριμένα, θεωρούμε μέγιστης σημασίας ζήτημα την εξακρίβωση του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος, αλλά και της άλλης εξίσου σημαντικής παραμέτρου, δηλαδή, της διαπίστωσης του ακριβούς αριθμού των αδιόριστων συναδέλφων μας που εργάζονται σύμφωνα με τα ισχύοντα, (τον ν.3833/10), με προσωρινά αποτελέσματα και με συμβάσεις ΙΔΟΧ σε ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, όπου και συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος των εκκρεμοτήτων.
Όμως αυτό δεν φάνηκε στην εγκύκλιο (ΑΔΑ : 7ΧΞΥ465ΦΘΕ – Β7Ρ) που απέστειλε το Υπουργείο σας η οποία αναφέρονταν αποκλειστικά στις «άμεσες» ανάγκες των Υπουργείων και των φορέων ευρύτερα του Δημοσίου και όχι στις εκκρεμότητες διορισμών που αυτά είχαν, ενώ, επιπλέον ανέφερε και ζητούσε να γνωστοποιηθούν πόσες εξ αυτών θα μπορούσαν να καλυφθούν από τις εκκρεμότητες διορισμών που είχαν τα Υπουργεία και οι φορείς. 
Τούτο όμως, είναι πολύ σημαντικό όπως και εσείς διαπιστώνετε κύριε Υπουργέ, ένεκα της οικονομικής και δημοσιονομικής στενότητας, που υπάρχει και περιορίζει αισθητά τα περιθώρια των πολιτικών αποφάσεων σας για την επίλυση του ζητήματος μας άμεσα και οδηγεί στην σταδιακή απορρόφηση των συναδέλφων μέχρι το τέλος του 2016, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα μέχρι τώρα. Προς την κατεύθυνση, επομένως, του περιορισμού της χρονικής παράτασης της αδικίας, σας προτείναμε την προσθήκη του κριτηρίου της απασχόλησης ή όχι με προσωρινά, των συναδέλφων, στα κριτήρια που αναφέρει το σχέδιο νόμου και θα αποτελέσουν την βάση για την επιλογή του προσωπικού που θα περιληφθεί στο πρώτο κύμα προσλήψεων, το οποίο με τη σειρά του πρέπει να αποσαφηνιστεί σε ότι αφορά στον αριθμό των θέσεων που θα περιλαμβάνει δεδομένου του συνολικού αριθμού προσλήψεων για το 2015 που ανέρχονται σε 15.000, αλλά και του αριθμού των επαναπροσλήψεων που ανέρχονται στις 4.000 άτομα περίπου.
Ας προχωρήσουμε σε μερικά επιπλέον ερωτήματα και παρατηρήσεις για το σχέδιο νόμου που έχει βγει στην δημοσιότητα:
  • Πρώτον, στα άρθρα 21 και 22 του σχεδίου νόμου, προβλέπεται η συγκρότηση και λειτουργία δυο τριμελών επιτροπών που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας την διαδικασία που προβλέπεται , τόσο για την επαναπρόσληψη των αδίκως απολυθέντων, όσο και των συναδέλφων Αδιόριστων του ΑΣΕΠ. Προκαλεί δε απορία το γεγονός ότι παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ και συστήνονται αυτές οι δυο τριμελείς επιτροπές για τις οποίες θα θέλαμε περισσότερη ενημέρωση σε ότι αφορά, στις διαδικασίες που προβλέπεται να ακολουθήσουν. Θα έχουν την εμπειρία και την κατάρτιση οι δυο αυτές επιτροπές να κρίνουν με αντικειμενικά, επιστημονικά και τεχνικά κριτήρια τις προτεραιότητες για κάθε περίπτωση ανά Υπουργείο και φορέα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα;
  • Δεύτερον, πρέπει κύριε Υπουργέ, τα κριτήρια της παραγράφου 2 του άρθρου 26 να αποσαφηνιστούν άμεσα και να συγκεκριμενοποιηθούν αριθμητικά, ώστε και επί αυτών να θέσουμε υπόψη σας τυχόν αντιρρήσεις ή ενστάσεις αν αυτές προκύψουν. Προς την ίδια κατεύθυνση θα ήταν ιδιαιτέρως διαφωτιστικό να μας δοθούν κάποια πρακτικά παραδείγματα όπου θα διαπιστώνονταν σαφώς και λεπτομερώς πώς θα αξιολογηθούν ως κριτήρια ο χρόνος έκδοσης του πίνακα επιλογής τακτικού προσωπικού του ΑΣΕΠ, στον οποίο ανήκουν οι συνάδελφοι, η ομοεδρικότητα του φορέα του εν λόγω πίνακα και του φορέα υποδοχής, καθώς και η συνεπαγωγή φορέα προέλευσης – φορέα υποδοχής στο ίδιο Υπουργείο.
  • Τρίτον, στην παράγραφο 3 του άρθρου 26 αναφέρεστε ουσιαστικά στα ισχύοντα του άρθρου 51 του Ν.4250/14 βάσει του οποίου διεξήχθη η προκήρυξη 1Δ/2014. Η διαδικασία όμως αυτή όπως είχαμε επισημάνει και κατά την ψήφιση της στην Βουλή, τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους, απεδείχθη αναποτελεσματική μιας και καλύφθηκαν μόνο οι 270 θέσεις έναντι των 770 που ζητήθηκαν, λόγω κακής οργάνωσης. Ζητούσε στην ουσία από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ παλαιότερων ετών να ξανακριθούν με βάση τυχόν νέα προσόντα που απέκτησαν μετά από τόσα χρόνια αναμονής με υπαιτιότητα της Διοίκησης. Ποιος, όμως, κύριε Υπουργέ από εμάς που συμμετείχαμε στις αρχικές προκηρύξεις και περιμέναμε όλα αυτά τα χρόνια λίγο ως πολύ άνεργοι ή βρίσκοντας περιστασιακές ή εποχιακές εργασίες μέσα στην μεγάλη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που περνά η πατρίδα μας όλα αυτά τα χρόνια είχε την δυνατότητα να αποκτήσει επιπλέον προσόντα πτυχία, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κ.α.; Ποιος από εμάς κύριε Υπουργέ, περίμενε ότι θα ευτελίζονταν ο Δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας που επιτάσσει την πρόσληψη των επιτυχόντων εντός τετραμήνου ή την μνημονιακή λαίλαπα που ακολούθησε με τους απείρου «κάλλους» μνημονιακούς νόμους που αποδόμησαν στην ουσία τις ζωές μας.
  • Τέταρτον, σε περίπτωση που κάποιος επιτυχών ΑΣΕΠ έχει οριστικά αποτελέσματα σε κάποιο φορέα ή υπηρεσία, τότε να γίνεται άμεσα η τοποθέτηση χωρίς διαδικασία επαναδιάθεσης της θέσης. Σε περίπτωση κατά την οποία οι προτεραιότητες των φορέων στους οποίους αρχικώς επετύχαμε και όχι οι ανάγκες, όπως λανθασμένα κατά την άποψη μας αναφέρετε στην εγκύκλιο που αποστείλατε, δεν έχουν καλυφθεί, ή διαφέρουν εν μέρει, (γεγονός βέβαια που θα προκύψει από τις απαντήσεις που θα έρθουν από τα Υπουργεία και τους φορείς) , τότε θα ήταν δίκαιο και συνταγματικά ορθό να προχωρήσουμε στην κάλυψη των προτεραιοτήτων αυτών μέσω διαδικασιών οι οποίες έχουν ήδη γίνει με την μορφή προκηρύξεων τύπου «Σ». Σε αυτού του τύπου τις προκηρύξεις μπορούν να τοποθετηθούν οι διαγωνιζόμενοι σε νέες θέσεις με βάση τα προσόντα που είχαν κατά την περίοδο διεξαγωγής των παλαιοτέρων προκηρύξεων χωρίς όμως βέβαια να διατίθενται προς επιλογή θέσεις στις οποίες εκκρεμεί ήδη διορισμός συναδέλφων. Πράγμα που κατά την γνώμη μας δεν ξεκαθαρίζεται από το παρόν σχέδιο νόμου.
Τέλος, κύριε Υπουργέ, πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τους συναδέλφους των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ, οι οποίοι όπως έχουμε ξαναπεί, έχουν δεχθεί την πλέον άνιση μεταχείριση τόσα χρόνια από την Πολιτεία. Πολλές από τις θέσεις που έχουν πετύχει καλύπτονται με 5μηνα και 8μηνα προγράμματα ή από εργολαβικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών . Είναι μια κατάφορη αδικία η οποία έχει αναφερθεί και από τον Υπουργό κ. Βούτση και πρέπει να αρθεί άμεσα. Επίσης, θα έπρεπε να οδηγηθούμε και σε κατάργηση του μνημονιακού νόμου 4024/11 ο οποίος βάζει εμπόδια στην αναγνώριση της προϋπηρεσίας των συναδέλφων μας οι οποίοι υπηρετούν τόσα χρόνια με προσωρινά, με υπαιτιότητα της Διοίκησης.
Από τα προαναφερθέντα κύριε Υπουργέ γίνεται προφανές και επιτακτικό το αίτημα μας να μας δώσετε την ευκαιρία να συναντηθούμε εκ νέου μαζί σας, ώστε να δοθούν από τα πλέον υπεύθυνα χείλη οι απαντήσεις που ζητούν οι Αδιόριστοι Επιτυχόντες του ΑΣΕΠ έχοντας υποστεί όλη αυτή την βάσανο για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα με δυσβάστακτο προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος για αυτούς. 
Είμαστε επομένως στην διάθεση σας για έναν χρήσιμο και εποικοδομητικό διάλογο προς όφελος όχι μόνον της πλέον αδικημένης κοινωνικής ομάδας του μνημονίου, αλλά και για το καλό της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης που τόσο πολύ ανάγκη έχει η χώρα μας.
Με εκτίμηση
Για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αδιόριστων ΑΣΕΠ
Χαρίτου Γ. Δημήτριος”