22 Απρ 2015

ΣΥΒΧΑ: Ενημέρωση από τη συνάντηση με τον υπουργό κ. Σταθάκη για το ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας


Την Παρασκευή 3/4 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής με τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη σχετικά με το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας. Η συνάντηση έγινε έπειτα από αρκετές αναβολές και δύο μόλις μέρες πριν το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή των Βαϊων, στο πλαίσιο του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης του οποίου την κατάργηση έχει υποσχεθεί η παρούσα κυβέρνηση.
Η μέχρι σήμερα απραξία του αρμόδιου υπουργείου έχει οδηγήσει στη συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης της Κυριακάτικης εργασίας στα εμπορικά καταστήματα στις 5 Απρίλη ενώ το ίδιο θα επαναληφθεί και την Κυριακή 3 Μάη στο πλαίσιο της εαρινής εκπτωτικής περιόδου.
Ως Σύλλογος θέσαμε στον υπουργό ανοιχτά τα ζήτηματα της Κυριακάτικης εργασίας, της εξόντωσης των εργαζομένων από τα συνεχή ωράρια, των «λευκών νυχτών» και της απληρωσιάς, όπως και το θέμα της σκανδαλώδους επέκτασης των τουριστικών ζωνών. Καταθέσαμε με σαφήνεια τις θέσεις μας από την πλευρά των εργαζομένων, δηλώνοντας ότι απαιτούμε την κατάργηση ολόκληρου του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που έχει ψηφιστεί τα προηγούμενα 2 χρόνια. Δηλώσαμε κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε -και η ελάχιστη- υποχώρηση από το προηγούμενο καθεστώς (δηλαδή, αυτό της κατοχύρωσης της Κυριακάτικης Αργίας, με μόνη εξαίρεση μία Κυριακή τα Χριστούγεννα) αποτελεί για εμάς βλαπτική μεταβολή των συνθηκών εργασίας μας και αντικείμενο διαμάχης με εργατικούς αγώνες. Όπου και με οποιονδήποτε τρόπο συνεχιστεί το αίσχος της εργασίας την Κυριακή, εμείς θα είμαστε εκεί να αγωνιστούμε για να το καταργήσουμε.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει με αρκετή ασάφεια και παραπέμποντας στις περισσότερες περιπτώσεις στη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς (εργοδοτικούς και συνδικαλιστικούς). Δεν διατύπωσε μια συγκεκριμένη ιδέα για το πόσες Κυριακές μέσα στο χρόνο θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά. Στις τοποθετήσεις του υπήρξε ασάφεια σχετικά με τις Κυριακές του Δεκέμβρη, την Κυριακή των Βαϊων και τις Κυριακές των εκπτωτικών περιόδων. Αυτό που διαφάνηκε είναι ότι, προσανατολίζεται να καταργήσει το υπάρχον πλαίσιο με τις 8 Κυριακές, αλλά ότι δεν προσανατολίζεται να επαναφέρει το πλαίσιο για την 1 Κυριακή τον Δεκέμβρη.
Όσον αφορά στις εκπτωτικές περιόδους -οι οποίες σήμερα είναι τέσσερις- έχει την πρόθεση να αφήνει το θέμα ανοιχτό στην «συναίνεση» όπως είπε μεταξύ περιφερειών, εμπορικών συλλόγων και συνδικαλιστικών οργανώσεων και αφήνοντας ένα παραθυράκι για μείωση των περιόδων αυτών από τέσσερις σε δύο. Τέλος, δήλωσε ότι όλες οι ρυθμίσεις θα συμπεριλαμβάνονται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο, χωρίς να μας πει πότε θα γίνει αυτό.
Ως Σύλλογος θεωρούμε ότι τόσο οι καθυστερήσεις όσο και η τωρινή ασάφεια επιτείνουν το πρόβλημα. Η δε παραπομπή πολλών ζητημάτων στη διαβούλευση κάθε φορά μεταξύ φορέων δεν κατοχυρώνει σε καμία περίπτωση το ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας, ούτε προστατεύει τα συμφέροντα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Αντίθετα κλείνει το μάτι στα δηλωμένα σχέδια των εργοδοτικών οργανώσεων και αφήνει ανοιχτά παράθυρα για επαναφορά ενός ακόμα σκληρότερου πλαισίου μέσω της γενίκευσης του πλαισίου για τις τουριστικές ζώνες ή του γεωγραφικού επαναπροσδιορισμού τους κ.λ.π. Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις του στη συνάντηση βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς της μίας μόνο Κυριακής. Από την πλευρά μας διατρανώνουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε ρύθμιση που πηγαίνει κόντρα στα εργατικά μας συμφέροντα και απαιτούμε την ξεκάθαρη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια για να πάρουμε πίσω τα εργασιακά δικαιώματα που μας ανήκουν. Η Κυριακάτικη αργία με αγώνες κατακτήθηκε και με αγώνες θα ξανακερδηθεί.
Καμία Κυριακή δε δουλεύουμε
Καμία Κυριακή δεν ψωνίζουμε.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210-3820537