30 Σεπ 2014

Δήλωση περιουσιακής κατάστασης και για τους υπαλλήλους ΟΤΑ

Σύμφωνα με επιστολή Αρ. Πρωτ. 23108 16-9-2014 που έστειλε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής με θέμα Ν.3213/03 «Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων κατηγοριών προσώπων» υπόχρεοι ετήσιας δήλωσης περιουσιακής κατάστασης στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι εφεξής και οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων οποιασδήποτε Υπηρεσίας Επιθεώρησης, Εσωτερικού Ελέγχου ή Εσωτερικών Υποθέσεων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. Α' και Β' βαθμού.
Ετσι ο κ. Ρακιτζής επισημαίνει τα εξής:

Με τα άρθρα 222-229 του ν.4281/14 «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις» τροποποιήθηκε ο ν.3213/03 «Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων κατηγοριών προσώπων».
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 περ. λ και μδ του νόμου 3213/03 όπως τροποποιήθηκε από τις προαναφερόμενες διατάξεις, υπόχρεοι ετήσιας δήλωσης περιουσιακής κατάστασης στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι εφεξής, αρχής γενομένης για το οικονομικό έτος 2015 (χρήση 2014):


α) Τα μέλη όλων των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου του Δημοσίου, οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων οποιασδήποτε Υπηρεσίας Επιθεώρησης, Εσωτερικού Ελέγχου ή Εσωτερικών Υποθέσεων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. Α' και Β' βαθμού, καθώς και οι υπάλληλοι των φορέων αυτών που ασκούν οποιαδήποτε ελεγκτικά καθήκοντα (άρθρο 1 παρ. 1 περ. λ)


β) Οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (άρθρο 1 παρ. 1 περ. μδ).

Διευκρινίζεται ότι στους υπόχρεους της κατηγορίας 
α) δεν περιλαμβάνονται το προσωπικό της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ούτε συγκεριμένες κατηγορίες προσωπικού του Σ.Δ.Ο.Ε. καθόσον σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 περ. κζ και λβ του νόμου 3213/03 είναι υπόχρεοι δήλωσης στην Επιτροπή του άρθρου 3Α του ίδιου νόμου. 
Στο πλαίσιο της ορθής και έγκαιρης εφαρμογής του νέου νόμου, παρακαλούνται οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Διοίκησης των Υπουργείων και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να γνωστοποιήσουν στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το συντομότερο δυνατό, κατάλογο:

α) των οικείων Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου,

β) των οικείων μονάδων Επιθεώρησης, Εσωτερικού Ελέγχου ή Εσωτερικών Υποθέσεων, των αντίστοιχων μονάδων, εφόσον υφίστανται, των εποπτευομένων ΝΠΔΔ καθώς και κάθε άλλης οργανικής μονάδας που έχει ως έργο την επιθεώρηση ή τον εσωτερικό έλεγχο των υπηρεσιών των παραπάνω φορέων, ανεξάρτητα από το οργανωτικό της επίπεδο. ( Γενική Διεύθυνση, Διεύθυνση ή Τμήμα).

Επιπροσθέτως οι Διευθύνσεις Διοίκησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων παρακαλούνται να γνωστοποιήσουν κατάλογο τυχόν Υπηρεσιών Επιθεώρησης, Εσωτερικού Ελέγχου ή Εσωτερικών Υποθέσεων που λειτουργούν στους Ο.Τ.Α. Α' και Β' Βαθμού εποπτείας τους κατά τα παραπάνω.

http://www.myota.gr/, 30/9/2014