25 Απρ 2014

Και να δικαιωθούν δεν έχει τα 4 εκατ. ευρώ ο Δήμος Αλίμου για το επίδομα των εργαζομένων


dimarxeio alimou - orfanos - tsarpalis

Εντονότατος προβληματισμός σχετικά με το αν ο Δήμος θα ασκήσει ή όχι έφεση κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Αθηνών περί χορήγησης του επιδόματος των 176 ευρώ σε εργαζόμενους του Δήμου, επικράτησε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου
Η αδυναμία των νομικών συμβούλων να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση για το αν η μη άσκηση έφεσης μπορεί να έχει νομικές και πειθαρχικές επιπτώσεις στους Δημοτικούς Συμβούλους που θα την ψηφίσουν, αλλά και η δυσκολία του Δήμου να καταβάλει το ποσό, είχαν σαν αποτέλεσμα την αναβολή του θέματος, προκειμένου να επανεξεταστεί από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Σημειώνεται πάντως ότι το θέμα είχε ήδη εξεταστεί από την οικονομική υπηρεσία αρκετούς μήνες πριν, αποφασίζοντας τη μη άσκηση έφεσης, ενώ το θέμα παραπέμφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο εξαιτίας της σοβαρότητας του.
Υπέρ αλλά…
Υπέρ της μη άσκησης έφεσης τάχθηκε το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και επιφυλάξεις ως προς τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Τσαμπαρλής καυτηρίασε την καθυστέρηση που υπήρξε στην εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεδομένου ότι είχε συζητηθεί από την οικονομική επιτροπή τον Ιούλιο.
Τσαμπαρλής : Τα έδωσαν άλλοι Δήμοι
Άσκησε επίσης έντονη κριτική στην εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας,  λέγοντας ότι αναλύει το θέμα νομικά και όχι οικονομικά, με αποτέλεσμα το Σώμα να καλείται να πάρει απόφαση χωρίς να γνωρίζει τα οικονομικά στοιχεία, και συγκεκριμένα ποια θα είναι η επιβάρυνση για το Δήμο από την καταβολή του επιδόματος και κατά πόσο μπορεί να την αντέξει.
Από εκεί και πέρα, συνέχισε, δεν κατανοεί πώς είναι δυνατόν κάποιοι Δήμοι να πληρώνουν το επίδομα και κάποιοι άλλοι όχι, ενώ έθεσε το ερώτημα αν ο Δήμος μπορεί να πάρει την απόφαση να μην ασκήσει την έφεση, έχοντας όμως και τη νομική εκείνη στήριξη ώστε να προφυλάσσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
«Το δίκιο αυτή τη στιγμή είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποστεί τρομακτικές δοκιμασίες, πολλοί απ’ αυτούς είναι και άνεργοι και έχουν απολυθεί, είναι κάποια χρήματα που συνάδελφοι τους σε άλλους Δήμους τα έχουν πάρει και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να δέσουμε μια απόφαση που θα τους βοηθήσει και που εμάς θα μας προφυλάξει» ανέφερε.

Δουρίδας: 4 εκατ. ευρώ
Πολιτικό χαρακτήρισε το ζήτημα ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Δουρίδας. Υποστηρίζοντας ότι και η στάση της ΚΕΔΕ πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι προβληματική, ο κ. Δουρίδας τόνισε την ανάγκη να παρθεί μια απόφαση σε κεντρικό επίπεδο.
Επίσης αναφέρθηκε στο συνολικό ποσό που θα πρέπει να δώσει ο Δήμος στους εργαζόμενους και που φτάνει τα 4 εκατ. ευρώ, αμφιβάλλοντας για το κατά πόσο θα μπορέσει ο Δήμος να ανταπεξέλθει.
Παραλάς: Τρικλοποδιά η έφεση
Στο ίδιο κλίμα και ο Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού «Άνω – Κάτω στο Καλαμάκι» Γιάννης Παραλάς έκανε λόγο για ένα πολιτικό ζήτημα, αναρωτώμενος τι φοβούνται οι συνάδελφοι του τη στιγμή που υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα αντιφατικές αποφάσεις των δικαστηρίων.
«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι απολυμένοι. Σ’ ένα χρόνο, σε δύο, σε τρία, σε τέσσερα χρόνια, όποτε και αν τα πάρουν τα χρήματα αυτά θα είναι μια ανακούφιση γι’ αυτούς» τόνισε και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να γίνει μια σταδιακή καταβολή τους. «Όχι όμως να βάζουμε και εμείς τρικλοποδιά τώρα και να κάνουμε έφεση» σημείωσε.
Πέτσας: Είμαστε υποχρεωμένοι
Το λόγο πήρε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Πέτσας εκφράζοντας νομικά την άποψη ότι ο Δήμος δεν μπορεί να παραιτηθεί από την έφεση εφόσον υπάρχει εκκρεμοδικία ενώπιον της ολομέλειας του Αρείου Πάγου.
«Δεν έχει τελειώσει η ιστορία. Υπάρχει μια εκκρεμότητα. Υπάρχει μια εκκρεμοδικία» τόνισε και σημείωσε ότι ο Δήμος, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου, θα πρέπει να ασκήσει την έφεση για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα του Δήμου και του ελληνικού δημοσίου.
Υπογράμμισε τέλος ότι έτσι κι αλλιώς οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να πάρουν τα χρήματα άμεσα.
«Δεν μπορεί για να κάνουμε ψηφοθηρική πολιτική να θέτουμε τους εαυτούς μας σε κίνδυνο» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται το ζήτημα με ελαφρότητα. «Δηλαδή και θα παρανομήσουμε και δεν θα έχουμε αποτέλεσμα» επισήμανε μεταξύ άλλων κλείνοντας.
Ορφανός: Λειτουργώ με νομιμότητα
Για ένα πολύ δύσκολο θέμα έκανε λόγο ο Δήμαρχος Θανάσης Ορφανός κλείνοντας τον κύκλο των ομιλητών.
Αφού υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση της οικονομικής επιτροπής να μην ασκηθεί έφεση, ο κ. Ορφανός ενημέρωσε ότι προσπάθεια τότε της Δημοτικής Αρχής ήταν να πάρει αυτά τα χρήματα από τα ληξιπρόθεσμα, κάτι που δυστυχώς δεν μπόρεσε να προχωρήσει.
«Πρέπει να ξέρετε – τόνισε- ότι οι γνωματεύσεις μπορεί να ήταν στο επίπεδο που ήταν τότε, της νομικής υπηρεσίας, αλλά ενισχύθηκαν κατά πολύ στις εισηγήσεις που ήρθαν τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεύτερον, υπάρχει και αντίθεση της οικονομικής υπηρεσίας».
Το θέμα λοιπόν είναι, συνέχισε, ότι όλοι θέλουν να δοθούν αυτά τα χρήματα, αλλά το πώς είναι μια άλλη ιστορία, αφού όπως επισήμανε οι Δήμοι δεν μπορούν πια να έχουν πλασματικούς προϋπολογισμούς.
«Τουλάχιστον εγώ λειτουργώ σαν Δήμαρχος μέσα στη νομιμότητα και στις πραγματικές συνθήκες τις οικονομικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Δήμο Αλίμου. Και νομίζω κανένας δεν θέλει να ξεφύγει απ’ αυτή τη νομιμότητα που δυστυχώς είναι πολύ σκληρή για το Δήμο» υπογράμμισε.
Διαβεβαίωσε τέλος ότι η διοίκηση θέλει να δοθούν τα χρήματα στους εργαζόμενους, αλλά υπάρχουν και παγίδες, γι’ αυτό και πρότεινε την ολιγοήμερη αναβολή του θέματος, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί, όσο είναι δυνατόν.
http://www.newsta.gr/, 25/4/2014