26 Μαρ 2014

Δ. Αθηναίων: Οι 132 παιδικές χαρές του κρίνονται απο ανεπαρκείς έως επικίνδυνες



650 άτομα τακτικό προσωπικό και… 8 διευθυντές επιβλέπουν και συντηρούν τις παιδικές χαρές του Δ.Αθηναίων. Κατά την αντιδήμαρχο, μάλιστα, υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού!

Από τους 8 διευθυντές τουλάχιστον οι 5 δεν πληρούν καν τις προϋποθέσεις για να κριθούν από το υπηρεσιακό συμβούλιο, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. «Υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις στη φύλαξη των εγκαταστάσεων, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι έντονο», τονίζει η αντιδήμαρχος Νέλλη Παπαχελά.


Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν οι παιδικές χαρές του δήμου της Αθήνας. Καταστροφές, φθαρμένα παιχνίδια και παραμελημένοι χώροι χαρακτηρίζουν την πλειονότητα των 132 εγκαταστάσεων που βρίσκονται διάσπαρτες σε διαφορετικά σημεία της πόλης.

Οι 72 παρ” ότι ήταν πλήρως αναδιαμορφωμένες κι είχαν πιστοποιητικά ποιότητας εδώ και καιρό δεν συντηρούνται επαρκώς, ενώ οι υπόλοιπες 60 βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, καθώς ουδέποτε εντάχθηκαν σε πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και αφέθηκαν να ρημάζουν.

«Οι παιδικές χαρές ήταν τα πρώτα «θύματα» του οικονομικού εξορθολογισμού που ευαγγελίζεται ο κ. Γ. Καμίνης», τονίζει ο Γρηγόρης Γιατράκος, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), που αποτελεί την εποπτεύουσα υπηρεσία.«Χαλάει μια βίδα και τα συνεργεία αφαιρούν όλο το παιχνίδι για να μη χτυπήσουν τα παιδιά. Οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει σε σημείο να αγοράζουν υλικά από την τσέπη τους για να συντηρήσουν τα όργανα. Εχουμε συζητήσει το θέμα των παιδικών χαρών υπηρεσιακά, χωρίς αποτέλεσμα», καταγγέλλει.

Την ίδια στιγμή, άλλα μέλη του Σωματείου σημειώνουν ότι η ίδια εικόνα εγκατάλειψης χαρακτηρίζει και τα δημοτικά γυμναστήρια και κολυμβητήρια. Φέρνουν ως παράδειγμα τα γήπεδα μπάσκετ που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Αλεξανδρείας στον Κολωνό. Εκεί τον Μάιο του 2011 έπεσε μια μπασκέτα τραυματίζοντας ένα παιδί. Εκτοτε όχι μόνο δεν αντικαταστάθηκε, αλλά ξηλώθηκαν και οι υπόλοιπες τρεις, προκειμένου ελλείψει συντήρησης να μη συμβούν άλλα έκτροπα.Σε μια σκληρή καταγγελτική ανακοίνωση που εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες, το Σωματείο απαριθμεί μια σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους στρέφοντας τα βέλη του προς την πρόεδρο και αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ.Νέλλη Παπαχελά την οποία εγκαλούν για «προσωπικό μηχανισμό παραδιοίκησης».

Τονίζουν δε ότι η δημοτική αρχή πολύ πρόσφατα, λόγω των επερχόμενων εκλογών, άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για την ικανοποίηση αιτημάτων που εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.«Εδώ και τρία χρόνια στον ΟΠΑΝΔΑ δεν υπάρχει γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος, ώστε να επισκέπτονται τους χώρους που εποπτεύει ο Οργανισμός. Δηλαδή τόσο οι 132 παιδικές χαρές όσο και τα 17 γυμναστήρια και ανοιχτά αθλητικά κέντρα, τα 3 κολυμβητήρια αλλά και τα πολιτιστικά κέντρα δεν επιτηρούνται από αρμόδιες ειδικότητες και λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

Ταυτόχρονα σ” έναν όγκο περίπου 250 εγκαταστάσεων οι υπάλληλοι αναγκάζονται ν” αγοράζουν από την τσέπη τους είδη καθαριότητας και υγιεινής, παρ” ότι έχουν υποστεί, όπως όλοι, περικοπές στο μισθό τους», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Θοδωρής Ροθώνης.

Την ίδια στιγμή, οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται στην ώρα τους τα δεδουλευμένα, είτε αυτά είναι μεροκάματα των εργαζομένων με δικαστικές αποφάσεις είτε είναι υπερωρίες και Κυριακές.

«Στα περίπου 650 άτομα τακτικό προσωπικό -μόνιμοι και αορίστου χρόνου- οι υπερωρίες πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Σε όσους, δε, εργάζονται κατόπιν δικαστικών αποφάσεων, δηλαδή περίπου 200 άτομα, η μισθοδοσία Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου πληρώθηκε τον Δεκέμβριο. Πρόσφατα άρχισαν να μπαίνουν σε τακτική μισθοδοσία χωρίς κανείς να διασφαλίζει ότι η συνέχεια θα είναι απρόσκοπτη», σημειώνει ο γενικός γραμματέας κ. Αποστόλης Στεφανόπουλος.

Παράλληλα, μέλη του Σωματείου υποστηρίζουν ότι στον ΟΠΑΝΔΑ δεν εφαρμόζεται η νόμιμη υπηρεσιακή ιεραρχία. «Αντιθέτως, από τον Δεκέμβριο του 2011 τοποθετήθηκαν σε διευθυντικές θέσεις άτομα επιλογής της προέδρου. Από τους 8 διευθυντές τουλάχιστον οι 5 δεν πληρούν καν τις προϋποθέσεις για να κριθούν από το υπηρεσιακό συμβούλιο καθώς δεν μαζεύουν τα απαραίτητα μόρια.

Στις αιτιάσεις του Σωματείου η πρόεδρος του Οργανισμού Νέλλη Παπαχελά απαντά αφήνοντας σαφείς αιχμές για στοχοποίηση της δημοτικής αρχής εν όψει δημοτικών εκλογών. «Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε», τονίζει. Θεωρεί τις αιτιάσεις για τις υπηρεσιακές κρίσεις ανεδαφικές και υποστηρίζει ότι οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα προχωρήσουν πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 18ης Μαρτίου. Υπογραμμίζει, δε, ότι όσοι εκτελούν χρέη διευθυντών είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και πληρούν τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος.

Η κ. Παπαχελά αποδέχεται εν τούτοις ότι το πρόβλημα στις παιδικές χαρές είναι υπαρκτό. Εστιάζει ιδιαιτέρως σ” εκείνες της 4ης και 6ης δημοτικής κοινότητας, δηλαδή στην Ακαδημία Πλάτωνος, τα Σεπόλια, τον Κολωνό καθώς και τον Αγ. Παντελεήμονα και την Κυψέλη αντίστοιχα, όπου υπάρχουν, όπως σημειώνει, υπερβολικές καταστροφές.

«Υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις στη φύλαξη των εγκαταστάσεων. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ήταν συμβασιούχοι που προσελήφθησαν με επιλογή των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Ενας αριθμός εργαζομένων αποχώρησε και άλλοι παρέμειναν μετά από δικαστικές αποφάσεις, όμως το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι έντονο και δημιουργεί αυτή την εικόνα εγκατάλειψης».

Πηγή: Ελευθεροτυπία