22 Νοε 2011

Ανακρίσεις για το φούσκωμα του ελλείμματος, με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά τη μηνυτήρια αναφορά του ΔΣΑ

Ο δόλος είναι σαφής, είπε στην κατάθεσή του ο συνταγματολόγος καθηγητής Γιώργος Κασιμάτης

Πρόκειται για ένα από τα βαρύτερα οικονομικά εγκλήματα κατά του κράτους

Ανακρίσεις διεξάγονται για το φούσκωμα του ελλείμματος από τη διοίκηση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατάθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και εντολή για προκαταρτική εξέταση που έδωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην Εισαγγελία Εφετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Παπανδρέου, έχει καλέσει μάρτυρες, τους οποίους έχει προτείνει ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος στη μηνυτήρια αναφορά.
Μʼ αυτή ζητείται η άμεση επείγουσα ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να υποστούν οι ένοχοι (φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί κ.λπ.) την παραδειγματική τιμωρία για τις αξιόποινες πράξεις που από την δικαστική έρευνα θα αποδειχθεί ότι διέπραξαν.
Ήδη κατέθεσε ο συνταγματολόγος καθηγητής Γιώργος Κασιμάτης, ο οποίος έχει την άποψη ότι η πράξη αυτή συνιστά ένα από τα βαρύτερα οικονομικά εγκλήματα κατά του κράτους, για τους έξης λόγους: 1) Αμέσως μετά το ψευδές έλλειμμα που δηλώθηκε στους δανειστές μας, επακολούθησε η επιβολή, μέσω των επικαιροποιημένων Μνημονίων, πολύ βαρύτερων όρων και υποχρεώσεων απέναντι στους δανειστές μας, βάσει των οποίων δημιουργήθηκε ζημία του ελληνικού Δημοσίου πολλών δισεκατομμυρίων. 2) Το εσφαλμένο αυτό δεδομένο οδήγησε σε εφαρμογή εσφαλμένης οικονομικής πολιτικής, από την οποία η ζημία της εθνικής οικονομίας ανέρχεται επίσης σε πολλά δισεκατομμύρια. 3) Η Ελλάδα διασύρθηκε διεθνώς ως αναξιόπιστο κράτος και λοιδορείται καθημερινά με τον χαρακτηρισμό «Greek statistics». Η ηθική βλάβη, υπολογιζόμενη οικονομικά, ανέρχεται σε τεράστια ποσά δισεκατομμυρίων. Κατά τον κ. Κασιμάτη, δεν μπορεί το έγκλημα αυτό να τύχει ελαφρυντικής μεταχείρισης λόγω αμελείας. Ο δόλος είναι σαφής τόσο από το αρμόδιο όργανο που βεβαίωσε το ψευδές έλλειμμα, όσο και από τα όργανα της κυβέρνησης που ήταν οι ηθικοί αυτουργοί ή συνεργοί.Προχθές κατέθεσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νώντας Μαριάς, ενώ απομένουν να καταθέσουν και οι άλλοι μάρτυρες που έχει προτείνει ο ΔΣΑ, ήτοι οι Ανδρέας Γεωργίου πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης τ. αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτριος Τσοβόλας πρ. υπουργό, και Μανώλης Κεφαλογιάννης βουλευτής και πρ. υπουργός.

πηγή : Εφημερίδα "Το Παρόν", 20/11/2011