26 Αυγ 2011

Η τρόϊκα αλλάζει το πόρισμα για τα βαρέα

Μισθοί, συμβάσεις, προνοιακά επιδόματα, βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς και επικουρικές συντάξεις μπαίνουν σήμερα στην ατζέντα του κλιμακίου της τρόικας κατά τις συναντήσεις που θα έχει στο υπουργείο Εργασίας.
Στο κρίσιμο θέμα των "βαρέων" όλα είναι ανοιχτά. Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό πόρισμα θα έχει τη "σφραγίδα" της τρόικας, που σημαίνει ότι η λίστα που είχε κοινοποιήσει το υπουργείο πριν από ένα μήνα θα τροποποιηθεί από την ίδια την τρόικα. Το γεγονός μάλιστα ότι θα γίνει σύγκριση με το καθεστώς των "βαρέων" σε άλλες χώρες, προμηνύει μαζικό αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων που ήταν στην αρχική λίστα των υπουργείων.
Στο τραπέζι βρίσκονται όμως και οι εκκρεμότητες της προηγούμενης αξιολόγησης, καθώς η τρόικα επιμένει στην κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων (για εργαζόμενους που δεν έχουν εκπροσώπηση), ενώ θα επαναφέρει τη θέση της για μείωση των αποδοχών με επιχειρησιακές συμβάσεις χωρίς να απαιτείται η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου του ΣΕΠΕ.
Την ίδια στιγμή άλλη μια εταιρεία η "Χρωτεξ" προχώρησε σε επιχειρησιακή σύμβαση μειώνοντας κατά μέσο όρο 8% τις αμοιβές των 220 εργαζομένων που απασχολεί. Οι μειώσεις θα ισχύουν έως τις 31 Μαϊου του 2012 και είναι κλιμακωτές. Για παράδειγμα σε αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ η μείωση είναι 8%, σε αποδοχές ως τα 1.300 ευρώ, η μείωση είναι 13%, ώς τα 2.500 ευρώ (για το τμήμα από τα 1.300 ώς τα 2.500), μείωση 14,5% και στο τμήμα του μισθού από τα 2.500 και άνω μείωση 16%.
Πρόκειται για την 9η κατά σειρά επιχειρησιακή σύμβαση για την οποία γνωμοδότησε θετικά το ΣΚΕΕΕ και όπως είπαν αρμόδια στελέχη στον "ΑΤ" οι εργαζόμενοι μετά τις μειώσεις κινούνται "οριακά χαμηλότερα" από την κλαδική τους σύμβαση.
Η επιλογή της μείωσης των μισθών δε φαίνεται πάντως να έχει απήχηση στην αγορά, καθώς σύμφωνα με έρευνα της KPMG σε δείγμα 115 επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της οικονομίας, το 49% των εταιρειών επέλεξαν να μη δώσουν αυξήσεις, ενώ για την επόμενη χρονιά το ποσοστό των εταιρειών που θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική περιορίζεται στο 25%.
Το 31% έδωσε αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. Η μέση αύξηση που δόθηκε για το σύνολο του δείγματος ήταν 1,2% (συμπεριλαμβανομένων των μηδενικών αυξήσεων), ενώ για το 51% του δείγματος που έδωσε αύξηση σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, η μέση αύξηση ήταν 2,5%.
Ωστόσο, ένα 13% των εταιρειών δήλωσε ότι τόσο για το 2010, όσο και το 2011, μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων.

800 εκατ. το έλλειμμα του ΙΚΑ στο α’ εξάμηνο

Ανησυχητικά είναι τα νέα για την πορεία του ΙΚΑ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τα στελέχη της τρόικας, το έλλειμμα με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα έφτασε ήδη στα 800 εκατ. ευρώ. Αυτή μάλιστα είναι η "αισιόδοξη" πρόβλεψη, όπως ανέφεραν στον "ΑΤ" αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, θεωρώντας "δεδομένη" την έγκριση της τρόικας στην έκτακτη επιχορήγηση ύψους 600 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση. Στα έσοδα από εισφορές παρατηρείται απόκλιση -5% από τον στόχο, ενώ στα έσοδα από τη ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ η απόκλιση είναι -8%.
Στην προκρούστειο κλίνη μπαίνουν και τα προνοιακά επιδόματα, που απορροφούν ένα ποσό της τάξης των 5,4 δισ. ευρώ ετησίως και πρόκειται να επανεξεταστούν, κατόπιν σχετικής μελέτης.

του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 26/8/2011