1 Νοε 2010

Σιγή ιχθύος από τη ΓΣΕΕ στην πρόταση της ΑΔΕΔΥ για συστράτευση

Κατά των νέων αντεργατικών μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Αναπάντητη απλό πλευράς ΓΣΕΕ παραμένει η πρόσκληση-πρόκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος (ΠΑΣΚ / ΔΥ) για συστράτευση των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, ώστε να ματαιωθούν οι κυβερνητικοί και «τροϊκανοί» σχεδιασμοί για το μέλλον των ΔΕΚΟ και του προσωπικού τους.
«Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, η φωτιά δεν θα αργήσει να φτάσει και στο δικό μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπασπύρος, υπογραμμίζοντας ότι η ΑΔΕΔΥ δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι στο ξεπούλημα των δημόσιων οργανισμών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την έκρηξη της ανεργίας, παρότι, όπως διευκρινίζει, οι ΔΕΚΟ και οι οργανώσεις των εργαζομένων ανήκουν στη δύναμη της ΓΣΕΕ. Μάλιστα ο κ. Παπασπύρος, εκτός από τη ΓΣΕΕ, κάλεσε και τους επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕ) και τους εμπόρους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια και τον αγώνα για να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της «τρόικας» και της κυβέρνησης, που θα βαθύνουν την ύφεση και θα γενικεύσουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Καθαρά και θετικά υπέρ της συστράτευσης μόνο ο επικεφαλής της Αυτόνομης Παρέμβασης, ο Γ. Γαβρίλης, από τα ηγετικά κλιμάκια της ΓΣΕΕ. Η ΠΑΣΚΕ παίζει «κρυφτούλι» για να συγκαλύψει τα μεγάλα προβλήματα και τις αντιθέσεις που τη χαρακτηρίζουν, καθώς και σε ηγετικό επίπεδο υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και σε αντιπαράθεση με τους χώρους των ΔΕΚΟ βρίσκεται, εξαιτίας της τακτικής που ακολουθεί σε σχέση με τα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο.
Η συνδικαλιστική «σιωπή» που σκέπασε την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για την «εξυγίανση» του ΟΣΕ προδικάζει πιθανότατα τη στάση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ και στα όσα κυβέρνηση και «τρόικα» επιφυλάσσουν στις άλλες ΔΕΚΟ. Και αξίζει να σημειωθεί ότι είτε με εκλογές (ΟΣΕ) είτε με ανασύνθεση προεδρείου για «λειτουργικούς» λόγους, «περιέργως» οι πρόεδροι, εκεί που τυγχάνει να ανήκουν στη ΔΑΚΕ, αντικαθίστανται χωρίς τυμπανοκρουσίες από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Προφανώς, με την ανοχή της ΔΑΚΕ επιδιώκεται να κατευναστούν οι όποιες αντιδράσεις των εργαζομένων ή και να ελεγχθούν όπου είναι δυνατόν.
Ήδη πολλοί συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, από τις ΔΕΚΟ που απειλούνται άμεσα, καταγγέλλουν ότι «συνδικαλισμός που εξαντλείται σε δελτία Τύπου και ανακοινώσεις δεν είναι συνδικαλισμός» και μιλούν για περιθωριοποιήσεις στελεχών που «κάποιοι από την ηγετική ομάδα φοβούνται ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις». Η πρόβλεψη όμως που διατυπώνεται αφορά «σε μεγάλο ξεσήκωμα στις ΔΕΚΟ που θα συμπαρασύρει τις ηγεσίες που δεν θα προασπίσουν τα συμφέροντα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων».
Οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ κατονομάζουν στελέχη της ΠΑΣΚΕ που βρίσκονται στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ ότι «βολεύτηκαν» με πολλούς τρόπους, γι' αυτό εξυπηρετούν αντί τους εργαζόμενους το κόμμα και την κυβέρνηση. Και προειδοποιούν ότι «όταν έλθει η ώρα θα καταγγείλουν, δημοσίως και επωνύμως, τι κρύβεται πίσω από την απραξία και την αποδοχή των ''επαχθών όρων'' του Μνημονίου».
Όπως φαίνεται, οι «εμφύλιοι» σε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν έχουν ξεσπάσει ακόμα και πιθανόν μέσα στο χάος που θα δημιουργηθεί να δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης νέων και καθαρών συνδικαλιστών, που θα μπορέσουν να προσδώσουν κύρος στον θεσμό και να δώσουν ξανά νόημα σε αγώνες και αλληλεγγύη.
πηγή : Εφημερίδα "Το Παρόν", 31/10/2010