30 Αυγ 2011

Λύση στα σκουπίδια με 3ετή παραμονή συμβασιούχων

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ενώπιον πολύ δύσκολων καταστάσεων φέρνει την Αθήνα η έλλειψη προσωπικού καθαριότητας, ανέφερε χθες στο δημοτικό συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Α. Βαρελάς, περιγράφοντας τα προβλήματα «πενήντα φορές χειρότερα σε σχέση με τον δήμαρχο» Γ. Καμίνη, που είχε μιλήσει προηγουμένως.
Ο Γ. Καμίνης είχε περιγράψει τις κινήσεις που κάνει η δημοτική αρχή μήπως και βρεθεί λύση - απορρίπτοντας όμως σε κάθε περίπτωση κινητοποιήσεις που θα οδηγούσαν σε κλείσιμο του Δήμου Αθηναίων, όπως πρότειναν οι εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος είχε ζητήσει από την κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εσωτερικών Χ. Καστανίδη έγκριση για τριετή παράταση των συμβάσεων όσων ήδη εργάζονται με αυτό το καθεστώς. Η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά.
Στη συνέχεια, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία με κατεύθυνση τους βουλευτές της Α' Αθήνας.
Ο δήμαρχος ανέφερε χθες ότι, έπειτα από συνεννόηση με βουλευτές της αντιπολίτευσης (Πρ. Παυλόπουλο, Θ. Παφίλη, Θ. Πλεύρη, Φ. Κουβέλη, Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά.) θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία προβλέπει την τριετή παραμονή των συμβασιούχων. Παραδέχθηκε ότι η τύχη της τροπολογίας παραμένει άγνωστη, με δεδομένη την αρνητική θέση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι με την επανέλευση των κινητοποιήσεων στο κέντρο της πόλης, η κατάσταση «δεν μοιάζει να ησυχάζει».
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι η κίνηση αυτή με την τροπολογία γίνεται μάλλον για να κερδηθεί χρόνος, ενώ έθεσαν αλλεπάλληλα ερωτήματα γα την άλλη υπόθεση των προσλήψεων ανέργων μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Προκειμένου να αποφύγει μεγαλύτερες αντιδράσεις, ο δήμαρχος τόνισε ότι: α) οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν μέσω ΜΚΟ δεν θα κάνουν το έργο που κάνουν οι σημερινοί συμβασιούχοι, β) ο δήμος ζήτησε περισσότερα στοιχεία «φερεγγυότητας» των ΜΚΟ από αυτά που επιβάλλει ο νόμος.
Πρόταση για παράλληλες κινητοποιήσεις μαζί με την κατάθεση της τροπολογίας κατέθεσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Β. Πολυμερόπουλος και ο δήμαρχος δέχθηκε να τις συζητήσει αποκλείοντας όμως το κλείσιμο των υπηρεσιών.
Ενδεικτικά της κατάστασης που ήδη δημιουργείται είναι τα αριθμητικά στοιχεία που ανέφερε ο Α. Βαρελάς για την αποκομιδή μεγάλων αντικειμένων με ανοικτά φορτηγά, όπου οι οδηγοί μειώθηκαν από 23 σε 9, τα δρομολόγια από 32 σε 14 και οι αποκομιδές από 478 σε 200, με συνέπεια να καλύπτεται το 40% των αιτημάτων.

του Άρη Χατζηγεωργίου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 30/8/2011