12 Δεκ 2011

«Κύριε, πεινάω»...Σʼ όλη την Ελλάδα μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο πεινασμένοι γιατί στο σπίτι τους δεν υπάρχει φαγητό ...

Όλο και περισσότερες φορές ακούνε πλέον οι δάσκαλοι παιδιά να τους λένε: «Κύριε, πεινάω»...

Να μοιράζουν γάλα και σάντουιτς στις πρώτες τάξεις Δημοτικού συζητούν πολλοί δήμοι

Ολοένα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί ακούν κατά τη διάρκεια του μαθήματος τις λέξεις: «Κύριε, πεινάω». Μαζικό φαινόμενο πάει πλέον να γίνει το γεγονός ότι πολλά παιδιά, κυρίως στις λαϊκές γειτονιές του Λεκανοπεδίου, αλλά και αλλού, πηγαίνουν στο σχολείο τους νηστικά και μάλιστα πολλά απʼ αυτά έχουν να φάνε και δύο συνεχόμενες ημέρες.
Μπροστά σʼ αυτήν την κατάσταση δάσκαλοι και καθηγητές πήραν την πρωτοβουλία για διοργάνωση συσσιτίων για τους φτωχούς μαθητές τους.
Όπως για παράδειγμα, στο Πέραμα-Κερατσίνι, όπου, όπως λέει ο δάσκαλος του 8ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος Σταύρος Καλλώνης, καθημερινά πάνε σʼ αυτόν και σε συναδέλφους του μαθητές με επιστολές των γονιών τους, ζητώντας τους να προσφέρουν στα παιδιά τους φαγητό με δικά τους χρήματα. Στην Κηφισιά υπάρχουν σε δημοτικά σχολεία της περιοχής παιδιά που ζητούν από τους δασκάλους τους κάτι να φάνε γιατί ζαλίζονται. Κι αυτό ανάγκασε τον δήμαρχο Νίκο Χιωτάκη να δώσει εντολή στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου να στέλνει καθημερινά φαγητό σε πάνω από 30 οικογένειες που έχουν κυρίως ανήλικα μέλη.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί στα σχολεία της Ηλιούπολης, των Αγίων Αναργύρων, αλλά ακόμη και στη Λάρισα και την Πάτρα, όπου οι δήμαρχοι σκέφτονται πολύ σοβαρά να διοργανώσουν συσσίτια όπως ο Δήμος Αθηναίων, που καθημερινά μοιράζει 1.200 μερίδες, ενώ άλλες 1.000 δίνει η Εκκλησία. Απʼ αυτές τουλάχιστον 300 πάνε σε σχολεία της 6ης και της 3ης Δημοτικής Κοινότητας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τον υποσιτισμό των μαθητών τους.
Η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών Μαρία Ηλιοπούλου δέχεται καθημερινά αιτήματα για 20 μερίδες σε ένα σχολείο, 30 σε άλλο...
Πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί ζητούν να αυξηθούν οι μερίδες, γιατί μεγαλώνει η λίστα των παιδιών που πεινούν. Αλλά και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου η κατάσταση είναι εξίσου τραγική.
Πάνω από 200 νήπια έχει διαπιστωθεί ότι τρώνε μόνο στον παιδικό σταθμό, γιατί στα σπίτια τους δεν έχουν να φάνε, σχεδόν δε όλα είναι παιδιά Ελλήνων που έχασαν την εργασία τους και δεν μπορούν νʼ αντεπεξέλθουν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους.

Στον Πειραιά

Το πολύ σοβαρό αυτό θέμα απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά στην τελευταία του συνεδρίαση. Στη διάρκειά της ο σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Κυριάκος Μανωλάκος, που είναι γιατρός, αποκάλυψε ότι στο Τζάνειο περίπου 4 παιδιά μεταφέρθηκαν το πρωί στα εξωτερικά ιατρεία από τους δασκάλους τους με συμπτώματα υπογλυκαιμίας λόγω ασιτίας! Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς κάποια παιδάκια υποσιτίζονται γιατί στα σπίτια τους δεν έχουν να φάνε!
Ο Κ. Μανωλάκος πρότεινε να γίνει προσπάθεια από τον δήμο για να εξασφαλιστεί ένα ποτήρι γάλα, ένα σάντουιτς και μία πορτοκαλάδα για τα παιδιά που υποσιτίζονται ή εν ανάγκη για όλα τα παιδιά των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού.
Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο να συζητάμε για πρακτικές που ακολουθούνταν στην... Κατοχή ή στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση, που μοίραζε στα σχολεία γάλα ο Ερυθρός Σταυρός!
Να σημειώσουμε ότι την ίδια πρόταση είχε κάνει στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και η σύμβουλος της μειοψηφίας Ελπίδα Παντελάκη.

πηγή : Εφημερίδα "Το Παρόν", 11/12/2011