12 Δεκ 2011

Τορπίλη από την τρόικα για 13ο-14ο μισθό. ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Μείωση μισθών -μέσα από την «τροποποίηση» της εθνικής συλλογικής σύμβασης και την κατάργηση δώρων και επιδόματος αδείας- αλλά και ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τις εισφορές ζητά η τρόικα.

Κρίσιμη θα είναι η συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης με την τρόικα την Τετάρτη, ενώ σήμερα και αύριο τεχνικά κλιμάκια θα έχουν επιμέρους επαφές με στελέχη του υπουργείου.
Η εφαρμογή της εθνικής συλλογικής σύμβασης, η «τύχη» του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, το θέμα των εισφορών αλλά και η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αναμένεται να συζητηθούν, ενώ η «ατζέντα» θα περιλαμβάνει και ασφαλιστικά θέματα (π.χ. επικουρικά). Συγκεκριμένα στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν τέσσερα «καυτά» θέματα:

1 Ο κατώτερος μισθός και γενικότερα η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα εκτιμά πως η αύξηση που δόθηκε στους μισθούς το καλοκαίρι (1,6%) δεν δικαιολογείται από την οικονομική συγκυρία. Μάλιστα έχει ζητήσει το θέμα να επανεξεταστεί από τους κοινωνικούς εταίρους και τώρα αναμένεται να επανέλθει σε αυτό το αίτημα.
Σημειώνεται πως στην τελευταία «επίσκεψη» στο υπουργείο οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει το... σπάσιμο του κατώτερου μισθού είτε με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων είτε με νομοθετική παρέμβαση.

2 Ο 13ος και 14ος μισθός. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα αναμένεται να θέσει θέμα κατάργησής τους στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος. Πάντως το υπουργείο Εργασίας είναι αντίθετο στο ενδεχόμενο κατάργησης των δώρων και του επιδόματος αδείας, καθώς αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, την οικονομία γενικότερα αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

3 Η μείωση του μη μισθολογικού κόστος. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη έτοιμα εναλλακτικά σενάρια για τις καταβαλλόμενες εισφορές, οι οποίες μπορεί να συνδυαστούν ακόμα και με τον τζίρο ή τον φόρο που πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων συζητιούνται τα εξής:

Η μείωση των εισφορών στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν την κάρτα εργασίας. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από 1η Μαρτίου και η «έκπτωση» στις εισφορές θα είναι 10%.

Η μείωση των εισφορών στις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας.

Η σύνδεση των εισφορών είτε με τον τζίρο είτε με τον φόρο που πληρώνουν οι επιχειρήσεις.

Παράλληλα φαίνεται πως υπάρχουν προτάσεις ακόμα και για τη μείωση των εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις σε μία σειρά οργανισμών (π.χ. σε ΟΑΕΔ, Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία) ενδεχομένως και στα επικουρικά ταμεία.

4 Η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (εκ περιτροπής εργασία, μερική απασχόληση κ.ά.), που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε μείωση των μισθών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εστιάζουν το ενδιαφέρον στις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, που προβλέπουν αμοιβές κάτω από την κλαδική σύμβαση.

ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ

Διαδοχικές «επισκέψεις» θα κάνουν τα κλιμάκια της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας. Σήμερα τεχνικό κλιμάκιο θα έχει συνάντηση με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Α. Στρατινάκη και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Μ. Χάλαρη για τα εργασιακά. Αύριο θα γίνουν επαφές με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη και τη γενική γραμματέα Αθ. Δρέττα για τα επικουρικά ταμεία, όπου έχουν ήδη δρομολογηθεί παρεμβάσεις.

Πέμπτη αξιολόγηση
Τι ζητεί η Κομισιόν στην έκθεσή της

για τα επικουρικά Ταμεία γίνεται αναφορά στις ενοποιήσεις και στη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης από την 1η Ιανουαρίου. Παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη «μακροπρόθεσμης σταθεροποίησης των επικουρικών φορέων, μέσα από μία αυστηρή σύνδεση εισφορών και παροχών»
Η «προσαρμογή» των μισθών στην? οικονομική κατάσταση, η μείωση των εισφορών, οι αλλαγές στα επικουρικά Ταμεία και η περικοπή της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα είναι μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Κομισιόν για την 5η αξιολόγηση (επικαιροποιημένο μνημόνιο). Μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:
Στο «μέτωπο» των μισθών γίνεται αναφορά στις πρωτοβουλίες για επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων και στην κατάργηση της ρύθμισης που προβλέπει πως υπερισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις.

Στις εισφορές γίνεται αναφορά στην κάρτα εργασίας. Οσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν σε πρώτη φάση το μέτρο, θα έχουν έκπτωση 10% στις εισφορές. Πρόκειται για ένα πιλοτικό μέτρο -που θα αξιολογηθεί εντός εξαμήνου- για να διαπιστωθούν τα αποτελέσματα μιας γενικότερης μείωσης.

Στα βαρέα και ανθυγιεινά επισημαίνεται πως «κανένα επάγγελμα δεν θα προστεθεί στη λίστα μετά την αναθεώρησή της».

Στα επικουρικά Ταμεία γίνεται αναφορά στις ενοποιήσεις και στη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης από την 1η Ιανουαρίου. Παράλληλα γίνεται αναφορά στην ανάγκη «μακροπρόθεσμης σταθεροποίησης των επικουρικών φορέων, μέσα από μία αυστηρή σύνδεση εισφορών και παροχών».

της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, από την εφημερίδα "Έθνος", 12/12/2011